Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Gala Gölü Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Edirne 23 Mayıs 2014     4348 0 Engin D 

 Gala Gölü Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Marmara bölgesinde, Edirne ili, Enez ve İpsala ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pamuklu ve Küçük gala göllerini kapsayan 2369 Ha'lık alan 1991 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiş olup 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu' nun 3. maddesi gereğince 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile sınırları genişletilerek 6.087 Ha'a çıkartılarak Milli Park olarak ilan edilmiştir. Parkımız; sulak saha, göl ve orman ekosistemlerini ve bu ekosistemlerde barınan çeşitli canlı türlerini barındırmaktadır.



GalaGölü Milli Parkı; 3.090 ha. sulak alan ve 3.000 ha. ormanlık alan olmaküzere toplam 6.090 ha. alandan oluşmaktadır. Milli Park alanıiçerisinde, 163 kuş türü görülmekte olup, bu türlerin 46türü yerli, 27 türü kış göçmeni ve 90 türü yaz göçmeni kuşlardır. Kuş çeşitlerini birarada görmek için en ideal zamanlar ilkbahar mevsiminde nisan ve mayıs ayları , sonbaharda ise eylül ve ekim aylarıdır. Balıktürü olarak da 16 tür balık tespit edilmiş olup, yılan balığı, sudak,sazan ve turna gibi ekonomik değeri yüksek olan balıklarda mevcuttur.

Bölge flora bakımından zengindir. Göl ve çevresinde, nilüfer, su sümbülü, hasır sazı, kamış ve ipliksi yeşil alglere rastlanmaktadır.

Gala Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde insan faaliyetlerinden kaynaklı birçok etkenin (arazi kullanma, su ürünleri emvali üretim ve avcılığı, v.s.) alana olumsuz etkilerinin minimum seviyeye çekilebilmesinin sağlanması için 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu' nun 4. maddesi gereği Planlama ( Uzun Devreli Gelişim Planı yapma) gereği hâsıl olmuştur. 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu 7. ve 8. maddeleri ile Milli Parklar Yönetmeliği 23/a bendi gereği UDGP süreci sonuçlanmadan milli park sahası içerisinde uygulamaya yönelik hiç bir ( su ürünleri emvali üretim ve avcılığı da dâhil) proje yapılamamaktadır.



Piknik ve doğa yürüyüşü ile kuş gözlemi yapmak mümkündür.

Alanda tesis ve konaklama imkanı yoktur. Enez'de bulunan otel ve motellerde konaklama yapılabilir.

KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr

FOTOGRAFLAR:  
www.milliparklar.gov.tr



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Edirne
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.