Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Nenehatun Tarihi Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Erzurum 09 Eylül 2016     2990 0 Erdin İVGİN 

  Nenehatun Tarihi Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha fazla ilerlemesini engellemiştir. Erzurum'u ele geçirmek isteyen Ruslar Ermenilerin de yardımıyla Aziziye Tabyalarına saldırıp, nöbetçileri şehit ederler. Bu haber üzerine Erzurum halkı o zaman henüz 20 yaşında olan Nene Hatun'un önderliğinde kadın-erkek ellerine ne geçirdiyseler Aziziye Tabyasına koşarak büyük bir mücadele sonucunda tabyaları geri alırlar. 



Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Kahraman Türk Kadını Nene Hatun bir cesaret sembolü olarak tanınmış ve anılmıştır. Ömrünün son demlerini "Üçüncü Ordu'nun Annesi" olarak geçiren ve 1955 yılında "Yılın Annesi" seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü Erzurum'da vefat eden Nene Hatun, Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir.



Erzurum İli, Yakutiye İlçesi sınırları dahilinde Aziziye 1,2,3 ve Mecidiye Tabyalarının bulunduğu 387 hektar büyüklüğündeki alan Bakanlar Kurulunun 2009/15016 sayılı Kararı ile 06.06.2009 tarih ve 27250 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak "Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı" olarak ilan edilmiştir. 



Alan, 877, 1878 Osmanlı-Rus Savaşı 93 Harbi döneminde, bulunduğu bölgenin düşman kuvvetlerine karşı savunulmasını sağlayan tabyalar nedeniyle sahip olduğu kültürel kaynak değerlerinin yanı sıra; bitki çeşitliliği ve peyzaj özellikleri gibi doğal kaynak değerlerine de sahiptir.




KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr
http://www.kdmp.gov.tr
 

FOTOGRAFLAR:
http://www.milliparklar.gov.tr
http://bolge13.ormansu.gov.tr




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Erzurum
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.