Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Yozgat Çamlığı Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Yozgat 11 Eylül 2016     3263 0 Erdin İVGİN 

 Yozgat Çamlığı Milli Parkı
 (Milli Parklar)

İç Anadolu Bölgesi'nde, Yozgat ili sınırları içindedir. 1958 yılında ilan edilen ilk milli parktır. Yüz ölçümü 267 hektardır. Bir zamanlar İç Anadolu'nun büyük bir kısmını kaplayan orman örtüsünden günümüze kadar ulaşan nadir örneklerden biridir. Ormanın başlıca ağaç türü karaçam olup, meşe ve ardıç da bulunmaktadır. Etrafı bozkırlarla çevrili olan bu orman parçasında küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler ve omurgasız hayvanlar yaşamakta, nadir otsu bitkiler bulunmaktadır. İl merkezinden 5 km. uzaklıkta bulunan milli park, Yozgat halkının başlıca rekreasyon alanıdır.



Halk arasındaki inanışa göre; Kerem Aslı'yı ararken "Soğuluk Tepe" adı verilen Çamlık Milli Parkı içerisindeki tepede dinlenmek için durmuş ve çamları göstererek "Bu çamlardan çamlar yetişsin, aşıklar kavuşsun, sarışın mavi gözlü çocuklar olsun." dediği ve bu ağaçlardan türeyen çamlardan yozgatçamlığının oluştuğu, Avşarlar ve Çapanoğlu eliyle korunarak günümüze ulaştığı rivayet edilmektedir.

Alan üzerindeki bitki türlerinin sayısı 212 olarak tespit edilmiş olup, 43 familya 144 cins içerisinde toplanmış bulunmaktadır. Alan üzerinde Karaçam, meşe, ardıç, akkavak, titrekkavak, karakavak, söğüt, alıç, ahlat vb. bulunmaktadır. 



Çamlık Milli Parkında Tilki, tavşan, tarla faresi, sansar, sincap vb. memeliler, küçük atmaca, saksağan kumru, delice, tarla kuşu, sığırcık, sarı asma, dağ kargası, şahin, doğan vb. kuşlar ile kaplumbağa, kertenkele, yılan gibi sürüngenler bulunmaktadır. Çamlık Milli Parkında Amerika'ya has beyaz kartal bulunmakta olup, en son 1996 yılında iki adet görülmüştür.



Alanda yer alan Oteller, Kır gazinosu ile konaklamaya ve eğlenmeye, 5 Ha'lık bölümde yer alan piknik üniteleri ve oyun gruplarıyla piknik yapmaya uygun olan Milli Park aynı zamanda 3700 mt'lik yürüyüş parkuru ve 10 adet köprüsüyle sportif amaçlı kullanıma, 3 katlı 8 gen 15 mt'lik yükseklikteki ahşap görüntülü çok amaçlı (Kuş Gözlemi, Seyir, Dinlenme ,vb) kulesiyle gözleme müsait bir alandır.


KAYNAK: 
http://www.milliparklar.gov.tr

FOTOGRAFLAR:
http://bolge9.ormansu.gov.tr/



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Yozgat
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.