Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: El Escorial Manastırı ve Çevresi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İspanya Madrid Kültür Mirası 20 Ocak 2011 02 Ocak 2013 6889 0 Burçin 

 El Escorial Manastırı ve Çevresi
 İspanya » Madrid
 (Kültür Mirası)

İspanya'nın başkenti Madrid'in yaklaşık 45 Km kuzeybatısında yer alan "El Escorial" İspanya Krallarının tarihi ikameti olmuş yarı manastır yarı saray niteliğinde bir yapı olup 10 Ağustos 1558 yılında Fransa'ya karşı kazanılan Saint Quentin zaferini anmak için inşa edilmiştir.

II. Philipe'in krallığı döneminde yapılan El Escorial'ın planı dönem Avrupa'sında rastlanamayacak düzeyde geniş tutulmuştur. Klasik ve yalın bir İtalyan Rönesansı örneği olan yapının inşasına 1563 yılında başlanmış ve 21 yıl süren çalışmalardan sonra 1584 yılında tamamlanmıştır.

El Escorial, deniz seviyesinden 1028 metre yükseklikte Guaddarama dağının eteklerinde yer alır. Yerine bizzat karar veren II. Philip imparatorluğun en önemli teologlarını, filozoflarını, mimarlarını ve astrologlarını görkemli manastırın yerleşimi ve dizaynıyla ilgili tavsiyeleri için toplamıştır.
Bir Kraliyet Sarayı olmasının yanı sıra babası V. Charles'ın ölümünden oldukça etkilenen Philip bu kompleksin kendi ailesi, kendisi ve kendi soyundan gelecekler için bir kraliyet mezarlığı, bir anıt olması niyetiyle de hareket etmiştir. Bunun yanı sıra El Escorial resim heykel ve diğer sanat eserlerinin de saklandığı geniş bir kültürel mirasa da sahiptir. Buna ek olarak Philip El Escorial'ı Karşı-Reform (Katolik Reform) çalışmalarına da yardımcı olacak bir merkez olarak düşünmüştür.

Bina ızgara şeklide bir plan üzerine inşa edilmiştir. Geleneksel inanışa göre bu tasarım Saint Lawrence onuruna seçilmiştir. Çünkü 10 Ağustos ayrıca Saint Lawrence'i anma günüdür ve St Lawrence İ.S. 3. Yüzyılda ızgaralarda şehit edilmiştir. Bina Kütüphane, Kraliyet Bahçesi, Bazilika ve Philip II'nin Sarayı'ndan oluşan ana cepheden doğuya doğru uzanan bir eksen üzerinde yapılandırılmıştır. Bu kompleks içerisinde ayrıca bir Manastır, bir okul bulunmaktadır. Kraliyet Anıtı (Kings' Pantheon) Bazilika'nın alt katında yer almaktadır.
 
 
Manastırın dekorasyonu dönemin ünlü İtalyan ressamlarına emanet edilmiştir. Manastırın duvarları ve tavanları 1600'ün üstünde resim ve 500'den fazla fresklerle doludur. Dindar olmasının yanı sıra ayrıca eğitimli ve kültürlü birisi olan II. Philip bir müze ve kütüphane yapılmasını da istemiştir. Bina içerisinde bulunan Mimarlık Müzesi Manastır'ın bodrum katında yer almaktadır. Mimarlık Müzesinde 11 oda bulunmaktadır ve Manastır'ın yapımı sırasında kullanılan araç gereçleri de görmek mümkündür. Resim Müzesi ise dört odaya ayrılır ve Alman, İtalyan, İspanyol ve Venedik okullarının 15, 16 ve 17. yüzyıla ait çalışmaları bulunmaktadır. Savaş Galerisi ise dönemin İtalyan ressamlarının freskleri ile süslüdür.

18. yüzyılda III. Carlos hükümdarlığı döneminde binanın giriş bölümü Burbon Sarayı olarak dönüştürülmüştür. Ve Saray Goya tarafından Kraliyet Fabrikasında dokunmuş duvar halılarından oluşan muhteşem bir koleksiyona sahiptir.

Reiga Laurentina Kütüphanesi ise dünyanın en önemli tarihi kütüphanelerinden birisidir. İspanya'nın ilk halk kütüphanesi olmasının yanı sıra 15. ve 16. yüzyıla ait 45.000'e yakın basılı eser ve 5000'e yakın Arapça, Latince ve İspanyolca el yazması bulunmaktadır. Kütüphanenin özgün mobilyaları devletin koruması altındadır.

Son derece popüler bir turistik merkez olan El Escorial'ı her yıl 500.000'den fazla kişi ziyaret etmektedir. Manastır, pazartesi hariç, her gün saat 10.00-17.00 (yaz dönemi 18.00) arası 8 € giriş ücreti ile ziyaret edilebilir.


KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - © Wikipedia.org - © 2005-2010 FeelMadrid.com - Spanish-Living.com
ÇEVİRİ: © Burçin Dündar / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Flickr upload bot / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0 - © Ecemaml / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0 - © Xauxa / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

 
 


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1984
Liste Sıra No: 318
Niteliği: Kültürel
Yeri: Madrid, İSPANYA
Koordinatlar: N40 34 54.3 W4 7 35.1
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia El Escorial Sayfası (İng.)
Feelmadrid.com El Escorial Sayfası
Spanish-living.com


 
İspanya
Ana Sayfa
  İspanya
Dünya Mirasları
  Madrid
Ana Sayfa
  Madrid
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)