Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İran İran Genel Kültür Mirası 15 Ağustos 2017 15 Ağustos 2017 1983 0 Erdin İVGİN 

 İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu
 İran » İran Genel
 (Kültür Mirası)



İran'da Batı Azerbaycan ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde bulunan İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu, MS 7 ila 14. yüzyıllar arasında kurulan üç Ermeni kilisesinden oluşan bir topluluktur. Yapılar Kara Kilise, Aziz Stepanos Manastırı ve Dzordzor Şapeli'dir. Bu alanlar, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi kapsamında 8 Temmuz 2008'de Dünya Miras Komitesi'nin 32. oturumunda kültürel miras olarak ilan edilmiştir.

Üç kilise 129 hektar bir alan kaplamakta olup, UNESCO kriterlerinin ii., iii. ve vi. maddelerine göre Ermeni mimari ve dekoratif geleneklerini gözler önüne seren önemli bir merkez olduğu, bölgedeki Ermeni kültürünün yayılması ve Ermeni dini geleneklerin önemli bir figüranı olan Aziz Thaddeus'un hac yeri olduğuna inanıldığı için listelenmiştir. Kiliseler, güneydoğu çevre bölgelerinde eski Ermeni kültürünün son izlerini temsil etmektedir. Yapılar, son derece iyi korunmuş bir durumdadır.

Üç anıt, Bizans, Fars, Doğu Ortodoks, Asur, Fars, Müslüman ve Ermeni kültürlerinden mimari üslupların bir karışımını temsil etmektedir. 


FOTO: Bontenbal - Own work, Thaddeus monastery, CC BY-SA 3.0

Saint Thaddeus Manastırı

Saint Thaddeus Manastırı topluluğu iki ayrı bölgede bulunur. İlk bölge 29.85 hektarlık bir alanı kaplamakta ve dört şapel ile manastırdan oluşmaktadır. Köşelerinde kuleleri olan 64 x 51 metre uzunluğunda duvar manastır kompleksini çevrelemektedir. Bu duvara bitişik olarak rahipler için konut bölgeleri inşa edilmiştir. Dört sütun üzerinde inşa edilmiş geniş bir giriş vardır. Ana kilise - Beyaz Kilise - çapraz plan üzerine inşa edilmiştir. Şemsiye şeklindeki bir kubbe ve bir çan kulesi vardır. Ayrıca, bir kubbe ile taçlandırılan topluluğun en eski kısmı olan bir Kara Kilise vardır. Eserin dış kısmı, bir Ermeni mimari sanat formu olan farklı renklerde kesme taş kaplamadan oluşmaktadır. İç mekandaki süsleme, Ermeni ve İran temalarının karışımıdır. Ana manastırın kuzeydoğusunda üç tane daha şapel bulunmaktadır.

İkinci bölge manastırın güneydoğusundan yaklaşık 2 kilometre  uzağında, 1.98 hektar bir alanı kaplayan ve beşinci bir Şapel olan Sandoktenin Şapeli'nin bulunduğu yerdir. Bu şapelin yanındaki iki mezarlıktan birinde bir lahit vardır.



FOTO: Shervinafshar- Own work, Saint Stepanous Cathedral, CC BY-SA 3.0

Saint Stepanos Manastırı

Saint Stepanos Manastırı topluluğu, Azerbaycan sınırını oluşturan Araxe Nehri'nin vadisinde bulunur. Manastırın merkezi bölgesi 72.06 hektar  bir alandır. Ana Şapel, 48 x 72 metrealanda kapalı bir sur içerisinde dik bir eğimde bulunmaktadır. Manastırın yanındaki keşişler için de konutlar yapılmıştır. Kilise,  çapraz formda inşa edilmiştir. Dört direkli bir girişin tepesinde iki katlı bir çan kulesi bulunur; Birinci seviye dikdörtgen şeklidir ve ikinci seviyede şemsiye şeklindeki bir kubbeyi destekleyen sütunlar bulunur. Ermeni dini mimari tarzında inşa edilmiş olan kesme taş kaplaması vardır. Kilisede, Hristiyan ve İslam sanatlarının bir karışımı olan resimler vardır.

Manastırın aşağı yönü, köy, mezarlık ve bağlantılı bir kilisenin bulunduğu 10.85 hektar bir alandır. Köy, bir bazilika biçiminde inşa edilmiş kilise haricinde, bir kulübeyi destekleyen dört sütun ile tahrip edilmiştir. Köydeki mezarlık 16. yüzyıla tarihlenen mezarlara sahiptir.

Yukarı yönde, yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, 4.18 hektarlık bir alanda Araxe Nehri kıyısında Jolfa kasabası yakınlarında 10.3 dönüm alanı kaplayan  Chupan Şapeli (Chupan "çoban" anlamına gelir) bulunur. İyi bir şekilde korunmuş ve 5.5 x 6.5 metre dikey planda inşa edilmiştir. Şapelin yanındaki yapıların geri kalan kısımları yıkılmış durumdadır.


FOTO: Afshin Iranpour - Own work, The Dzor Dzor Armenian church, CC BY-SA 2.0

Dzordzor Şapeli

Dzordzor Şapeli, Makuchay Nehri vadisinde 79 hektar bir alanda yer almaktadır.  Nehir üzerinde inşa edilmiş bir barajdan kaynaklanan su altında kalma tehlikesi nedeniyle Şapel 600 metre uzakta yeni bir yere kaydırılmıştır. Bina sökülmeden önce ayrıntılı planlar yapılmıştır. Sökülen unsurlar numaralandırılarak yeni yerinde tasarıma uygun olarak tekrar monte edilmiştir.



KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - © www.en.wikipedia.org;

HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN/ Gezialemi.com


 
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2017
Liste Sıra No: 1262
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: İran
Koordinatlar: N38 58 44 E45 28 24
Linkler: UNESCO İnternet Sitesi


 
İran
Ana Sayfa
  İran
Dünya Mirasları
  İran Genel
Ana Sayfa
  İran Genel
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)