Dombra ezgi sanatı; armut şeklinde, uzun saplı ve iki telli, mızrapla çalınan ve dombra olarak bilinen enstrüman eşliğinde tek başına söylenen bir tür şarkıdır. Bu müziğin amacı hem klasik hem de doğaçlama söylenen şarkılarla öncelikle insanlara tarihi geçmiş ve geleneklerini hatırlatmak ve dinleyici ile hem manevi hem duygusal anlamda bağ kurmaktır.
Seyircinin bu icra sanatına dahil edilmesi, gerek insanlar arasında iletişim sağlaması açısından, gerekse Kazak kültürüne ait bilgi ve becerilerin gelecek nesillere aktarılması açısından toplumsal yaşamın temel unsurlarından birini teşkil eder. Dombra ile çalınan müziğe, genellikle anlatılan hikaye ve efsaneler eşlik eder. Bu sanat, geleneksel olarak insanların bir araya geldiği, yemek ve müzikli eğlencenin eşlik ettiği tatillerde ve bayram kutlamalarında icra edilir. Toplumsal hayatın vazgeçilmez öğesi olan bu sanat, insanların kimlik ve aidiyet duygusunu güçlendirmenin yanı sıra dayanışma ruhunu, karşılıklı anlayış ve hoşgörüsünü de geliştirir.
Bu sanatı icra etmeyi öğrenmek isteyen yetenekli kişiler, geleneksel müziğin temelinde yatan felsefe ve gerektirdiği becerilere ilgi duydukları andan itibaren, ki bu çoğu zaman çocukluk çağında gözlenir, ustalar tarafından yetiştirilirler. Böylelikle küçük yaşta dombra çalıp şarkı söylemeye başlayan amatör müzisyenler, aynı bölgede yaşayan ancak onlardan daha deneyimli diğer ozanlardan da öğrendikleriyle hem repertuarlarını genişletir hem de becerilerini geliştirirler.
Geleneksel Dombra Ezgi Sanatı, 2014 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine Alınma Tarihi: 2014Aday Gösterme Sıra No: 996 Yeri: KazakistanLinkler: UNESCO İnternet Sitesi