Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Alahan Manastırı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Mersin Dünya Mirası Adayı 31 Mayıs 2020 31 Mayıs 2020 1935 0 Erdin İVGİN 

 Alahan Manastırı
 Türkiye » Mersin
 (Dünya Mirası Adayı)

Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor." diye anlattığı Alahan Manastırı, Mersin-Karaman karayolu üzerinde Geçimli Köyü civarındadır. 1300 metre yükseklikte ve Göksu Vadisi'ne bakan dik bir yamaca oturtulmuştur. Manastır ve bitişiğindeki yapı grubu, kiliselere ve düz bir sütun çizgisi ile birbirine bağlanmış kayalara yerleştirilen keşişler için küçük hücrelerden oluşur. Bina kompleksi dağın kenarında uzanır ve 30x200 m'lik bir alanı kaplar. Mevcut kültürel kalıntılar, kompleksin küçük evlerle çevrili olduğunu göstermektedir. Manastır memurunun ve keşişlerin bu evlerde yaşaması oldukça mümkündür.

FOTOGRAF: Alahan Kloster © Ana al'ain / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0 (15.09.2015)

Hıristiyanlığın Kapadokya ve Likonya'da (Konya) yayılması sırasında bu yeni dini kabul edenlerin takibe uğraması ve inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu, Hz. İsa'ya inananları dağlık bölgelerdeki mağara kaya oyuklarında ibadete zorlamıştır. St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyanlık öncülerinden Barnabas ile birlikte Hıristiyanlığı yaymak için Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya'ya kadar maceralı yolculuklar yapmıştır. İşte bu iki Hıristiyan Aziz'in gezileri sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. Alahan Manastırı da bunlardan biridir.

FOTOGRAF: Alahan Kloster © Ana al'ain / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0 (15.09.2015)

440-442 yıllarında yapılmış olduğu tahmin edilen Alahan Manastır Külliyesi; Batı Kilisesi, Manastır, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır. Kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşımaktadır. Süslemesinde usta bir taş oymacılığı görülür. İlk kilise korint başlıkla iki dizi sütunla üç nefe ayrılmıştır. Narteksten ana mekana geçilen kapının atkı ve yan dikmeleri kabartmalarla süslüdür. St. Paul ve St. Pierre figürlerinden başka, bir çelengi taşıyan altışar kanatlı Cebrail, Mikail'in simgesel yaratıkları ezişi, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, İncil yazılarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri zengin bir şekilde tasfir edilmiştir. 

FOTOGRAF: Alahan Kloster © Ana al'ain / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0 (15.09.2015)

Kiliselerin doğusundaki geniş avlunun güneyinde dinsel törenlerin yapıldığı dehliz 11 metre uzunluğunda kemerli ve sütunlu bir galeri şeklindedir. Galerinin ortasında kalabalık kabartma süsleme ile her yanı işli büyük bir niş bulunmaktadır. Galeride apsisli vaftizhane ve karşısında Alahan Manastırı'nın en görkemli yapısı olan mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların kuzey duvarı kayaya yontulmuştur, üst örtüsü yoktur. Ana nefin ortası ilginçtir. Burası paye ve sütunlara oturan dört kemerle örtülü kare planlı bir kule biçimindedir. Kule yukarıda sekizgene dönüştürülmüştür. Kapı çerçevesi süslüdür.

FOTOGRAF: Alahan Kloster © Ana al'ain / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0 (15.09.2015)


KAYNAK: © Kültür ve Turizm Bakanlığı - © tr.wikipedia.org


Dünya Mirası Geçici Listesine Giriş Tarihi: 2000
Liste Sıra No: 1398
Niteliği: Kültür Mirası
Yeri: Mersin, Türkiye
Koordinatlar: 37 52'N-32 30'E
Linkler:




 
Türkiye
Ana Sayfa
  Türkiye
Dünya Mirasları
  Mersin
Ana Sayfa
  Mersin
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)