Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Antalya Altın Portakal Film Festivali 2024 Ekim       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Antalya 03 Eylül 2013     5011 0 Erdin İVGİN 

 Antalya Altın Portakal Film Festivali (2024 Ekim)
 Türkiye » Antalya
 (Kültür/Sanat)

Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya´nın en köklü film festivallerinden biri, ülkemizin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir. Festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya Kültür Merkezi (AKM) ve Cam Piramit'te gerçekleştirilmektedir.

1950´li yılların ortalarında, tarihi Aspendos Tiyatrosu´nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar, Antalya Altın Portakal Film Festivali´nin temel taşını oluşturur. Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler gelenekselleşir ve 60´lı yılların başına kadar bir şenlik havasında süregelir. Şenlik, uzun yıllar "Belediye Tabibi" olarak görev yapan merhum Dr. Avni Tolunay´ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak "Antalya Altın Portakal Film Festivali"ne dönüşür. Dr. Avni Tolunay önce Antalya için bir amblem arayışı içinde olur ve yörenin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeliyle bütünleştirir. Portakal sadece amblemin içine girmekle kalmaz, film festivalinin de ismi olur.

1964 yılında güç koşullarla gerçekleştirilen ilk festivale ilgi gerçekten çok büyük olmuştur. Festivalin özdeki misyonu ise "Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması´nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak" olarak belirlenir.

1964 -1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali 1973 yılında Belediye Başkanlığı´na seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirilir.

1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan Festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.

1979 yılında sansür, 1980 yılında darbe nedeniyle yapılamayan 17. ve 18. Altın Portakal Film Festivalleri 2011 yılında, Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde yapılır ve "geç gelen ödüller" 30 - 31 yıl sonra sahiplerine verilir.


1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen Festival, o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından organize edilmeye başlar. 1985 yılında Festival´e Akdeniz Akdeniz adlı Uluslararası Müzik Yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener Ulusoy, Akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985 - 1988 yılları arasında Altın Portakal Film Festivali ile birlikte gerçekleştirir.

Festival, 1989 - 1994 yılları arasında, Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan Festival Yürütme Kurulu adlı platform tarafından organize edilir. Festival organizasyonu, 1995 yılından itibaren, Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde "Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı" adıyla kurulan Eylül 2002´den sonra Antalya Kültür Sanat Vakfı adıyla hizmet veren AKSAV tarafından yürütülmektedir. Vakfın Kurucular Kurulu, Antalya´nın iş, politika, medya ve kültür-sanat alanında tanınmış birçok isminin de aralarında bulunduğu 116 kişiden oluşmaktadır.
Ulusalda elde ettiği deneyim ve başarıyı, 2005 yılından itibaren uluslararası platforma taşıyarak büyük bir sinema etkinliği haline gelen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya´yı ve Türk sinemasını kucaklarken, dünya sinema platformunda iddialı bir film festivali olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemektedir.

Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde, Ulusal ve Uluslararası Yarışma´nın yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer almaktadır. Festivalimizde ayrıca, başta Asya ve Avrupa sineması olmak üzere, dünya sinemasının önemli ve saygın isimlerinin filmleri de sinemaseverlerle buluşmaktadır.


Altın Portakal jürileri festival yürütme kurulu tarafından belirlenir; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi en az 7 kişiden; Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisi en az 5 kişiden oluşur.

Altın Portakal Film Festvalinde üç ana dalda ödüller verilmektedir. Ulusal ve Uluslararası Yarışma´nın yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer almaktadır. Festivalde ayrıca, başta Asya ve Avrupa sineması olmak üzere, dünya sinemasının önemli ve saygın isimlerinin filmleri de sinemaseverlerle buluşmaktadır.



Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.altinportakal.org.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 




Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 4 - 11 Ekim 2013
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 6 - 12 Ekim 2012
48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 8 - 14 Ekim 2011 
47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 9 - 14 Ekim 2010
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 10 - 17 Ekim 2009
45. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali / 10 - 19 Ekim 2008

 

 

 






 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Antalya
Ana Sayfa
  Antalya
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Mart)
Kahramanmaraş Filo Güvercini Festivali
Türkiye » Kahramanmaraş
Murat Şenlikleri (Ser Hıvde)
Türkiye » Diyarbakır
Manisa Mesir Festivali
Türkiye » Manisa
Ankara Uluslararası Film Festivali
Türkiye » Ankara
Uluslararası Adana Tiyatro Festivali
Türkiye » Adana
18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Yıldönümü Kutlamaları
Türkiye » Çanakkale
Çankaya Tek Kişilik Oyunlar Festivali
Türkiye » Ankara
Bursa Kitap Fuarı
Türkiye » Bursa
Bartın Tiyatro Festivali
Türkiye » Bartın
İbradı Kardelen Festivali Nisan
Türkiye » Antalya
İzmir Uluslararası Kukla Günleri (Izmir International Puppet Days)
Türkiye » İzmir
Urla Mart Dokuzu Ot Festivali
Türkiye » İzmir
ETHOS Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali
Türkiye » Ankara
Hakkari Kış (Kar) Festivali
Türkiye » Hakkari
Dağ Filmleri Festivali
Türkiye » İstanbul