Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Türkiye ::::: Mersin ::::: SUSANOĞLU - Kum Cenneti         
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Mersin 30 Mart 2012 01 Ocak 2011
01 Ocak 2011
18368 1 Torun Çelebiler 

 SUSANOĞLU - Kum Cenneti
 (Genel)

Susanoğlu, Mersin'in denize yakın şirin ve küçük beldelerinden biridir. Kum cenneti olarak anılmasının nedeni 5-6 metre uzunluğunda mükemmel bir plaja ve deniz kumuna sahip olmasıdır. Susanoğlu'nun kumu sıcak ve yumuşaktır. Denizi ise sığdır; kıyıdan bir 20 metre sonra bile derinlik bir buçuk metreyi geçmez. Genelde hafif dalgalıdır. Suyu şeffaf ve temizdir. Denizin tuzu Ege'ye göre neredeyse hiç yoktur. Tam çocuklara ve yüzme bilmeyenlere göre bir denizi vardır.
FOTOGRAF: Nedim Ardoğa / Wikimedia Commons / CC-BY-SA- 3.0
Susanoğlu'nda yerleşim siteler halindedir. Yerleşim kumsalın biraz uzağında başlar. Mersin tantunisiyle ünlüdür. Susanoğlu'nda da tantuniciler çok bulunur. Genellikle ilçenin yerli halkı kendilerine evlerin arasına minik dükkânlar yapar. Gece de oranın arkasına yaptıkları yataklarda uyurlar. Özellikle öğlen saatlerinde sahilde ve sahile giriş yerlerinde satıcılar haşlanmış mısır, soğuk içecekler, dondurma, ara sıra pazı, semizotu, patlıcan gibi sebzeler ve simit satarlar.

Geceleri insanlar sitelerin önünde yürüyüşe çıkarlar. Çocuklar bisikletleriyle, büyükler ise çocuklarının ay çekirdeklerinin çöplerini yerlere atarak gezerler. Çocuklar için eğlence yerleri, lunaparklar, sirkler de vardır. Yolların etrafında dondurmacılara, sebze satan yaşlı kadınlara, kuruyemişçilere, ıvır zıvır satanlara rastlanır. İnsanlar etrafta tantuni, gözleme, börek ve pide satarak geçinir. Susanoğlu'nun künefecileri de doğrusu pek meşhurdur.
FOTOGRAF: Wikimedia Commons / CC-BY-SA- 3.0
Susanoğlu'nda hava yaz kış çok sıcaktır. Sıcaklığın 5 dereceden aşağı düştüğü görülmez. Hava çok nemlidir. Özellikle dışarıda gezinirken insanı ter basar, kıyafetleri vücuduna yapışır. Bu nedenle insanlar sabah 7'den akşam 9'a kadar denizdedir. Deniz genellikle tıklım tıkış olur. Her adımında birilerine çarparsın. Ama boş olduğu zaman, özellikle sabahları deniz olağanüstüdür. Dalgalar az, eğlence boldur. Özellikle temmuz ayında denizin en temiz ve en sakin olduğu zamandır. Haziran ayında deniz çekilmez olur. Her taraftan rüzgârlar eser, dalgaların boyu büyüdükçe büyür. İlkbahar ve yaz aylarında en az bir ya da iki kez yağmur yağar. Kar ise kışın bile uğramaz Susanoğluna. Susanoğlu'nda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Süpermarketler, fırınlar, sosyetik mağazalar, tenis kortları, futbol ve basketbol kapalı ve açık sahaları, masaj salonları, kuaförler... Türkiye'nin dört bir yanından evlerin satıldığı bir emlakçiye bile rastlamak mümkündür bu ilçede.
FOTOGRAF: Wikimedia Commons / CC-BY-SA- 3.0
Susanoğlu'nda cıvıl cıvıl kuş sesleri arasında sabahın erken saatlerinde kalkmak çok güzel bir duygudur. Kuşlar sanki size günaydın der gibidirler. Eğer sabahın erken saatleri ise güneş hafifçe odanın içine vurur. O ışıkla ve kuşların ince sesleri ile uyanmak içinize bir sevinç doldurur. Sabahların ayrı bir serinliği vardır. Sabah insanlar ekmek almak için fırına, akşama yemek yapmak için malzeme almak ve kahvaltı için gerekli şeyleri almaya marketlere koşarlar. Herkes oralarda sıra bekler. Bu arada insanlar konuşup kaynaşır. Oralarda herkes birbirini tanır, herkes arkadaştır. Çocuklar her akşam birlikte oyun oynar.
FOTOGRAF: Nedim Ardoğa / Wikimedia Commons / CC-BY-SA- 3.0
Susanoğlu'nda hayat böyle renkli geçer. Eğer bir gün sizin de yolunuz Mersin'e düşerse mutlaka Susanoğlu'nu gezin. Bu kum cennetinde herkese yer vardır.
ADA REZAKİ - Mersinliyim. Bu yüzden burayı anlattım. Sizinle Mersin'e yakın bir sahil beldesinin güzelliklerini paylaşmak istedim.
Not: Bu yazı, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılı anısına hazırlanan ve tüm geliri UNICEF Türkiye Komitesi'ne bağışlanan "Torun Çelebiler Seyahatnamesi, 2011" adlı kitaptan editörlerin özel izni alınarak yayımlanmıştır.








 Yazılan Yorumlar...
yonca
(27 Haziran 2012)

Ben Susanoğlunu çok severim Her yaz orda tatil yaparız

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.