Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Polonya ::::: Bialystok ::::: Polonya'da Bizonlarla Bir Gün...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Polonya Bialystok 11 Ağustos 2012 18 Mayıs 2009
18 Mayıs 2009
5747 0 Gülşah Cengiz 

 Polonya'da Bizonlarla Bir Gün...
 (Genel)

Polonya'daki Białowieża Milli Parkı, Beyaz Rusya ve uluslararası bir dizi kuruluş tarafından korunan değerli bir vahşi yaşam alanı. Ayrıca UNESCO tarafından 1979 yılında Dünya Mirası listesine girmiş. 1922 yılında UNESCO parkın dünya mirası durumunu Belarus milli parkı sınırlarını da ekleyerek doğuya kadar genişletmiş. 150 bin hektarı aşan ormanın 62 bin hektarı Polonya sınırları içinde bulunuyormuş. Polonya gezim sırasında, bu parkı da gezmek nasip oldu. Burası Pszczyna eski şehrinden yürümeyle sadece birkaç dakika uzaklıkta.
Bu Milli Park ölü odun, çürüyen ağaç, çalı çırpı ve dökülen yapraklar bakımından zengin olduğu için sayısız mantar, küf, bakteri ve böcek türüne rahat bir yaşam alanı olmuş. Nesli tükenmeye yüz tutmuş nadir görülen iki böcek türü olan Buprestis splendens ve Pytho kolwensis örnek olarak verilebilir. Bazı ağaçların 500 yaşından büyük olduğu ormanın en ilgi çeken kısmı ise sıkı önlemlerle korunmakta olan Orlowka alanı. 15. Yüzyılda Polonya asillerinin özel avlanma yeri olarak bilinen dört kilometrelik bu alanı yürüyerek ya da bisikletle gezebiliyor.
Bialowieza Ormanlarının asıl sembolü elbette Avrupa Bizonu. (Yabani Öküz) 18. yüzyılda, Avrupa Bizonu'nun soyu, zamanın hükümdarlarının av merakı ve kaçak avcılar tarafından neredeyse tamamen tükenme noktasına gelmiş. Ancak daha sonra yapılan yeniden üretme ve koruma altına alma çalışmalarıyla günümüzde Polonya'da yaklaşık 400 Avrupa Bizonu varmış. Dünyada ise 3000 kadar kaldığı tahmin ediliyormuş. Bizonların bulunduğu Zagroda Zubrow adındaki 10 hektarlık alan mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Ormanın ana turistik kısmında İkinci Dünya Savaşı'nda yok edilmeden önce Tzar av alanı, günümüzde ise Iwa Otel ve orman doğal bilim müzesi olarak kullanılan Bilowieza yer alıyor. Burada Bizon türleri dışında kuş, geyik, tavuzkuşu, domuz, kaz, kunduz, vaşak ve kurt çeşitlerine de rastlamanız mümkün. Ziyaretçilerin sesinden ürken hayvanlar genelde ormanın derinliklerine doğru kaçıyorlar. Fakat yinede ahşaptan yapılmış asma katlara çıkıp şansınız varsa onları ormanın derinliklerinde biraz daha yakından görebilirsiniz.
Ayrıca, bizon biblolarının satıldığı hediyelik eşya satan dükkan ve pek çok dondurulmuş hayvan başlarının sergilendiği müzeleri de görebilir, hatıra mahiyetinde bizon bibloları alabilirsiniz.

Polonya'ya yolunuz düşerse, ve nesli tükenmeye yüz tutmuş hayvanları görmek ilginizi çekiyorsa mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Bir başka gezi yazımda buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın.

Gülşah CENGİZ








 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.