Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İspanya ::::: Mayorka ::::: Akdenizin İncisi Mayorka'da 5 Gün        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İspanya Mayorka 17 Temmuz 2010 09 Nisan 2009
13 Nisan 2009
6447 1 Şengezer 

 Akdenizin İncisi Mayorka'da 5 Gün
 (Genel)

Paskalya dönemi olan 9-13 Nisan 2009 tarihlerinde Cafe Tur şirketiyle gerçekleştirdiğimiz dört gece beş günlük Mayorka gezimizin aklımda kalan bölümlerini sizlerle paylaşmak istedim. Çok fazla not almadığım için bazı şeyler çok özet gibi oldu ama umarım bundan sonra buraya gidecek arkadaşlara katkısı olur...

 
Mayorka İlk Gün
Atatürk Havalimanından Onur Havayollarına ait airbus yolcu uçağı ile 04.40'da hareket ettik. Yaklaşık 3 saat 15 dakikalık yolculuktan sonra 07.55'te Palma de Mayorka'nın 8 km. doğusunda yer alan Palma de Mayorka Havaalanına (diğer adıyla Son Sant Joan Havaalanı) iniş yaptık. Havaalanı oldukça temiz ve bir ada için oldukça büyüktü. Daha sonradan öğrendiğimize göre zaten bu havaalanı Madrid ve Barselona havaalanlarından sonra İspanya'nın üçüncü büyük havaalanıymış. Biz turla gittiğimizden tur otobüsü bizi aldı ve kalacağımız otel olan Costa Mediterraneo oteline götürdü. Ancak meraklıları için hemen söyleyeyim "1" no'lu otobüs havalimanı ile Palma şehri arasında ulaşımı sağlıyor. Bu ulaşım ortalama 15 dakika sürüyor ve ücreti de adam başı 2 Euro.
 
Arenal bölgesindeki otelimiz üç yıldızlı ve sabah/akşam açık büfe hizmet veriyor. Çeşitler çok bol olduğundan mutlaka yiyebileceğiniz bir şey buluyorsunuz. Yaklaşık 700-800 metre uzaklıktaki sahile inmek içinse 10-15 dakikalık bir yürüyüş yeterli. Etrafta pek çok otel, restoran ve kafeler mevcut. Kısacası otel, merkezi ve oldukça hareketli bir yerde bulunuyor. Arenal'dan 15 no'lu Palma otobüsüne bindiğinizde (tek yön 1,25 Euro) Palma de Mallorca'ya varıyorsunuz. Her otobüs kendi numarasına göre farklı duraklarda duruyor ve duraklarda o durakta hangi otobüslerin durduğunu görebiliyorsunuz. Eğer taksi kullanmak istiyorsanız Arenal-Palma arası yaklaşık 12 Euro.
 
   

Şehirde neredeyse tüm yollar Palma Katedraline (La Seu Katedrali) çıkıyor. Katedralin içi çok geniş ve ferah. Yapımına 1300'lü yıllarda başlanmış ama inşaat yaklaşık 400 yıl sürmüş. Yürümeyi çok sevmeyenler için 23 no'lu otobüsün Palma Katedraline gittiğini belirteyim. Katedral Pazar günleri kapalı. Şehirde gezerken Katedralin girişindeki kafede biraz soluklanıp bir şeyler içtik. (Kafede espresso 2,50 Euro, kapiçino 4,50 Euro, latte 3,65 Euro). Katedralin tam karşısında yer alan Pizzeria don Piera pizzacısında patates cipsi 4 Euro, vejetaryen pizza 8,90 Euro. Porsiyonlar doyurucu ve pizzalar lezzetli.

Mayorka İkinci Gün
Mayorka'nın en güzel biçimde araba kiralayarak gezileceğine karar verdik ve sabah oteldeki görevlinin de yardımıyla araba kiralama işine girdik. Üç günlük küçük bir araba için 90 Euro ödedik. Arabayı teslim eden görevli bize anahtarı verdi ve benzinciyi tarif etti. Zira arabanın yakıt lambası yanıyordu. Ayrıca 300 Euro teminat bedeli içeren bir de belge imzaladık. 30 Euro benzin aldık ve arabanın deposu doldu. Benzin Türkiye'ye göre neredeyse yarı yarıya ucuz.
 
   

Sabah saat 09.00 civarında Arenal - Palma - Calvia güzergâhında Calvin sahilini dolaştık. Burada çok lüks sayfiye evleri sahil boyunca sıralanmıştı. Gezimizi tamamlayınca buradan geri dönüp Valldemossa - Deia - Soller bölgesini gezerek günü tamamladık. Şirin bir sahil köyü olan ve "Musa'nin Vadisi" anlamındaki Valldemossa'da ünlü besteci Chopin'in George Sand ile yaşadığı ve George Sand'in "Mallorca'da Bir Kış" kitabını yazdığı La Cartuja manastırını gezdik (Giriş ücreti 8,50 Euro).

Son yıllarda da Michael Douglas ile Catherine Zeta Jones buraya yerleşmişler. Buradan manastırın içinde ve etrafında yer alan ve Mallorca'nın sembolü olan San Marroing bahçesini gezdik. Mayorka'ya gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi Valldemossa. Kıyı şeridini takiben Deia köyüne vardığımızda Tramuntana dağlarının ve portakal bahçelerinin harika manzarası eşliğinde Soller vadisine vardık. Bu vadi adını Soller kasabasından almış olan çok şirin ve güzel bir yer. Soller'de La Bodeguita Restoranında balık 8,50 Euro, kalamar mönü 9,50 Euro ve sardalye mönü 8,50 Euro. Soller'den çıkıp Palma tünelinden geçerek (tünel geçiş ücreti 4,50 Euro) Palma'ya kısa yoldan geri döndük. Akşam yemeğinde otelimizde Mayorka'nın meşhur Paella (pirinç, safran ve deniz ürünleri) ve tortilla (patatesli omlet) yemekleri olduğu için sonraki günlerde dışarıda bu yemekleri denemek ihtiyacı hissetmedik.
 
Mayorka Üçüncü Gün
Bugün kiralık aracımızla adanın doğu bölgesini gezmeye karar vermiştik. Casa Blanca - Algaida üzerinden Manacor'a vardık. Manacor, Palma'dan sonra adanın ikinci büyük şehri ve nüfusu yaklaşık 36.000 civarında. Biz gitmedik ama Manacor'da görmek isteyenler için Mayorka incisi fabrikası var. Aslında gerçek inci değilmiş ama çok popüler. Manacor'un az ilerisinde bulunan Porto Cristo kasabasında bulunan Drach mağaraları bir doğa harikası. 1200 metre uzunluğunda ve 45 metre derinliğindeki bu mağarada sarkıtlar ve dikitler mükemmel ışıklandırılmış. Ayrıca içinde bir de yer altı gölü mevcut ve inanılmaz keyifli bir atmosfer. Mağaraların gezi ücreti adam başı 10 Euro. Kaçırmayın derim...
 
   

Gezide bizi etkileyen en güzel yerlerden birisi de Cala D'or kasabasıydı. Bodrum'a çok benzeyen bu belde tertemiz ve düzenliydi. Yaz aylarında tatil yapmak eminim muhteşem olurdu. Nefis kumsallar ve deniziyle gerçekten bir doğa harikası. Öğle yemeğimizi Porto Cristo'da yedik. Kalamar ve salatadan oluşan mönüye 8,50 Euro ödedik. Ayrıca espresso 1,20 Euro, kapiçino ise 2,10 Euro idi.

Mayorka Dördüncü Gün
Bugün uçuştan önceki son günümüzdü ve geriye sadece adanın kuzey bölgesi kaldığından rotamızı Inca, Alcudia, Pollensa ve Formentor yönüne çevirdik. Inca'nın denizle bağlantısı olmadığından bize biraz yavan geldi. Verdiğimiz kısa molada Sort Kafede içtiğimiz kapiçino 1,60 Euro, espresso 1,20 Euro ve cafe latte ise 2 Euro idi. Alcudia kasabasında kale içinde yer alan eski şehir görülmeye değer. Pollensa kasabası 6 km. kadar içeride kalıyor ama Port de Pollensa ile Cap de Formentor arası muhteşem doğa manzarası, tehlikeli daracık yollar ve inişli çıkışlı varyantlar ile gerçekten çok güzel bir yer. Ama sanki adadaki bütün arabalar orada gibiydi. Hiçbir yerde oradaki kadar sıkışık bir trafik yoktu. Burnun uç kısmına doğru dağı oyarak tünel yapmışlar ama tünelde hiç elektrik yok. Adaya giden herkesin Formentor'a mutlaka gitmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
   

Öğle yemeğini Port de Pollansa'da yedik. Sebzeli pizzaya 8,50 Euro, balık, patates ve salatalı mönüye 7,50 Euro ödedik. Yemekler büyük bir servis tabağında geliyordu ve özellikle salata çok fazlaydı. Akşam Palma'ya geri döndüğümüzde saat yaklaşık 19.30 olmuştu. Arabayı teslim ettik. Arabayla gezdiğimiz bu üç günde adanın neredeyse tamamını gezmiştik ve toplam 500 km. yol yapmıştık. Ve toplam 30 Euroluk benzin harcadık. Tekrar belirtmem gerekirse adayı arabayla gezmek gerçekten çok güzel. Mutlaka tavsiye ediyorum.

Mayorka Beşinci Gün
Kahvaltı sonrası verilen serbest zamanda otelden çıkış yaptık ve eşyaları resepsiyona teslim ettik. Palma şehir merkezinde ve sahil boyunda gezimizi tamamladığımızda havaalanına hareket saati gelmişti. Öğle yemeğinde pizza ve kolaya adam başı 6'şar Euro ödedik. 19.35'de kalkacak olan uçağımıza götürmek için otobüsümüz otelden saat 17.00'da hareket etti. Mayorka gezimiz gerçekten çok güzel geçti. Kimileri için belki de Avrupa gezisi anlamında ilk sıralarda tercih edilen yerlerden olmasa da (bizim için bile bu doğru diyebiliriz) Paskalya nedeniyle oldukça küçük bir bütçeyle gezilebilmesi önemli bir faktör. Zira tur için ödediğimiz toplam tutar 209 Euro idi (89 tur ücreti + 120 vergiler). Ancak bu adanın, tarihi dokusundan çok, temelde yaz turizmine hizmet ettiğini ve deniz-kum-güneş anlamında tercih edildiğini de unutmamak lazım...
 
Seyahatle kalın...








 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(31 Ekim 2010)

Bu yazıyı yanıma alacağım gidersem. Çok faydalı bilgiler var. Bizim üye olduğumuz şirketin Mayorka da da evi var ama böyle ucuz bir tur olursa herşeyden daha ucuza gelir tabii,belirttiğin gibi bir de ucuz araba kiralarsak şahane olur.
Çok teşekkürler.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.