Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İtalya ::::: Venedik ::::: Venedik Pratik Gezi Rehberi        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İtalya Venedik 06  Aralık 2010 16 Kasım 2012 20 Ekim 2010
22 Ekim 2010
62384 26 hakangeziyor 

 Venedik Pratik Gezi Rehberi
 (Faydalı Bilgiler)

İtalya'nın masallardan kopup gelen oyuncak şehri Venedik'e gidecekler için bazı faydalı bilgileri bir araya toplamaya çalıştım. Umarım gideceklere faydalı olur. Zenginleştirmek adına katkılarınızı da bekliyoruz...


1- ULAŞIM

 
Venedik'e Ulaşım

İstanbul'dan Venedik'e Türk Havayolları ve İtalyan Havayolları Alitalia  ile doğrudan uçuş yapabilirsiniz. THY uçuşlarını Atatürk Havalimanından gerçekleştirirken Alitalia ise Sabiha Gökçen Havalimanını kullanıyor. Ayrıca Alitalia'nın Atatürk Havalimanından Roma aktarmalı uçuşları da mevcut.
 
 
İtalya'da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, Roma-Venedik treninde base 80 Euro, economy 49 Euro, super economy ise 29 Euro'dan satılıyor.
 
 
Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya'da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor. Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 
Venedik'in tren istasyonu Santa Lucia. İstasyonun çıkışı Büyük Kanal'a (Grand Canal) açılıyor. İstasyon San Marco Meydanı'na yaklaşık 30 dakika yürüyüş mesafesinde. Buraya diğer İtalyan şehirlerinden ve İsviçre, Almanya, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan gibi ülkelerden trenle ulaşmanız mümkün. İstasyonda zemin katta platform 1'in yakınında bir adet emanet ofisi (Deposito Bagagli) bulunuyor. 06.00-24.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 €  ücret alıyor. Bunun dışında Venedik'e 10-15 dakika otobüs mesafesinde olan Mestre şehrinin tren istasyonu da Venedik gezilerinde sık kullanılan tren istasyonlarından birisi. Genelde trenlerin büyük bölümü Mestre'den sonra Santa Lucia'ya gidiyor. Mestre'den Venedik'teki Roma Meydanı'na kadar oldukça sık aralıklarla ulaşım sağlayan otobüsler kullanılıyor.

Roma Meydanı ve çevresi, Venedik'e karayoluyla ulaşım yapabileceğiniz son nokta. Burası tren istasyonuna yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde. Tüm otobüsler buraya kadar hizmet veriyor ve kendi aracınızla geldiğinizde da bu bölgeye parkediyorsunuz.

 
 
Havaalanı Ulaşımı

 

Marco Polo Havaalanı

İtalya'nın en büyük havaalanlarından birisi olan Marco Polo Havaalanı (VCE) Venedik'in yaklaşık 8 km kuzeyinde yer almaktadır. THY dahil ulusal havayolu firmaları ile bazı düşük maliyetli havayolları (Easyjet, Air Berlin, Condor, Vueling) bu havaalanını kullanmaktadır. Havaalanında emanet ofisi bulunmamaktadır. Daha fazla bilgi için Venedik Marco Polo Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Havaalanı-Roma Meydanı-Havaalanı arasında ulaşım esas olarak iki farklı firmaya ait otobüslerle yapılmaktadır. ACTV firmasına ait 5 no'lu otobüs havaalanından hafta içi 04.08 - 01.10 arası: Roma Meydanından ise 04.40 - 00.40 arası ortalama her yarım saatte bir kalkıyor. 5 no'lu hattın fiyatı tek yön için 5 €. Gidiş-dönüş ise 9 €. Venezia Kartınız varsa, bileti önceden alırsanız 1,30 €; otobüste alırsanız 2,50 €. Bu konuda daha detaylı bilgi için ACTV Otobüsleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.

ATVO firmasına ait Express Service otobüsleri, havaalanından 07.50-23.50 arası: Roma Meydanından ise 05.00-20.50 arası ortalama her otuz dakikada bir kalkıyor. Fiyatı ise tek yön adam başı 5 €. Gidiş-dönüş ise 9 €. Bu konuda daha detaylı bilgi için ATVO Marco Polo Otobüsleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Her iki otobüs firmasına ait biletler havaalanındaki standlardan, otomatik makinelerden ve şoförlerden alınabilmektedir. Bu arada yukarıda bahsedilen her iki otobüs firmasının Mestre şehrine de gün boyu ulaşım sağlayan otobüsleri (ACTV No:15 ve ATVO Fly Express) bulunmaktadır.

Marco Polo Havaalanından Venedik'te farklı noktalara deniz yoluyla ulaşım da mümkündür. Alilaguna feribot seferlerinde farklı noktalara giden iki hat bulunmaktadır (Blu ve Arancio). Ortalama saatte bir ve tek yön fiyatı 15 € (Online alırsanız 14 €) olan bu feribotlarla Venedik'te arzu ettiğiniz farklı noktalara (Rialto, San Marco, Lido, Murano vb.) ya da bu noktalardan Havaalanına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bileti 24 saat sınırsız geçerli olarak alırsanız fiyat 30 €. Feribotlarla ilgili daha detaylı bilgi için Alilaguna Feribot Seferleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Marco Polo Havaalanından doğrudan otelinize Water Taxi ile de gidebilirsiniz. Bunun için yolcu sayısına göre (en çok 10) 105-150 €'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Water taxi için daha detaylı bilgiye  Venice Water Taxi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

 
Treviso Havaalanı

Venedik'e ulaşım için kullanılan bir diğer havaalanı olan Treviso şehrindeki Canova Havaalanı (TSF) şehre yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Daha  çok düşük maliyetli havayolu firmaları (Ryanair, Germanwings, Wizzair) tarafından kullanılan havaalanı St.Angelo Havaalanı olarak da bilinmektedir. Havaalanında emanet ofisi bulunmamaktadır.

Treviso (Canova) Havalanından Venedik'e ulaşım ATVO firmasına ait otobüsler tarafından sağlanmaktadır. Havaalanı-Mestre Tren İstasyonu-Venedik Roma Meydanı güzergahındaki otobüsler 07.45-22.25 arası; Venedik-Mestre Tren İstasyonu-Havaalanı güzergahındaki otobüsler ise 05.30-19.30 arası çalışmaktadır. Havaalanı, Mestre tren istasyonu ve Roma Meydanınbdan alınabilen biletler tek yön adam başı 7 €, gidiş-dönüş (7 gün geçerli) 13 €'dur. Ayni firma her iki havaalanı arasında da ortalama iki saatte bir ulaşım saglamaktadır. Bilet fiyatlari tek yön adam başı 7 €, gidiş-dönüş (7 gün geçerli) 13 €'dur. Otobüsler hakkında daha detaylı bilgi için ATVO Treviso Otobüsleri internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Şehiriçi Ulaşım

Venedik'te ulaşım için su otobüsleri (vaporetto) ve su taksilerinden (water taxi) başka bir şey kullanılamıyor. Ulaşım için oldukça farklı paketler ve ulaşımın da içinde olduğu kombine biletler mevcut. Bu biletleri Hellovenezia bilet gişelerinden alabileceğiniz gibi, veniceconnected internet sitesinden ve yetkilendirilmiş büfelerden alabiliyorsunuz.

Öncelikle; tek yön, 60 dakika geçerli vaporetto bileti 7 €. Bu bileti meşhur Grand Canal'da kullanabileceğiniz gibi Lido, Murano, Burano gibi adalara gidiş için de kullanabilirsiniz. Bunun dışında belirli saatleri kapsayan biletler de mevcut. 12 saatlik bilet 18 €, 24 saatlik bilet 20 €, 36 saatlik bilet 25 € ve 48 saatlik bilet ise 30 €. Bu biletlerde geçerli olduğu süre içinde istediğiniz kadar vaporettoya binebilirsiniz. Ayrıca, bu biletlere tek yön için 4 €, gidiş-dönüş için 8 €  eklerseniz, geçerlilik dönemi içinde, havaalanı ulasımında da kullanabiliyorsunuz. Bu noktada Veniceconnected adlı internet sitesinden de kısaca bahsetmek lazım. Venedik'teki pek çok aktivitenin resmi satışını yapan bu sitede özellikle düşük ve orta yoğunluktaki sezonlarda ulaşım kartlarını ve diğer aktivitelerin biletlerini ortalama %10 indirimli alma şansınız oluyor. Bunun dışında 14-29 yaş arasındaki gençler için üç günlük sınırsız ulaşım sağlayan 18 €'luk "Youth Card" mevcut. Ancak bunu alabilmeniz için öncelikle 4 € ödeyerek bir adet "Rolling Venice Card" satın almanız gerekiyor.
 
Toplam 15 hat olan vaporetto seferleri sabah 05.00'de başlıyor ve gece yarısına kadar devam ediyor. Yoğun saatlerde 5-10 dakika arasında vaporetto bulmak mümkün. Geceyarısı ile sabah 05.00 arası iki hat çalışmaya devam ediyor. Vaporettolar kendileri için ayrılmış turuncu renkteki duraklarda duruyor ve önünde gideceği yerin son durağının ismi yazıyor. 1 no'lu vaporetto ile güzel bir Grand Kanal turu yapmanız mümkün.
 
Hangi tür bileti alırsanız alın mutlaka vaporetto duraklarının girişinde yer alan turuncu ya da gri küçük makinelere onaylatmanız gerekiyor. Aksi takdirde yüklü bir ceza ile karşılaşabilirsiniz. Eğer biletinizi internet sitesinden aldıysanız size gönderilen çıktının bir nüshasını bilet gişelerine teslim ederek kartınızı almanız gerekiyor. Daha sonra kartı makinelere her okuttuğunuzda biteceği süre makine ekranında görüntüleniyor.
 
Venedik'te water taxi ile de bir yerden bir yere gitmeniz mümkün ama ücreti biraz yüksek. 1-3 kişilik bir taxinin ortalama fiyatı 65 €. Bu yüzden daha çok havaalanı-otel transferi gibi durumlarda düşünülebilecek bir alternatif.
 
Venedik'in simgelerinden birisi olan gondollara gelince...Net bir rakam olmamakla beraber ortalama 45 dakikalık bir gondol turunun fiyatı 80-120 € arasında değişiyor. Değişik ebatlardaki gondollara maksimum altı kişi binebiliyor. Gondolların fiyatı genelde kişi sayısına bağlı olarak değişmiyor. Eğer serenat yapan yerel bir sanatçı istiyorsanız ilave ücrete razı olmanız gerekiyor.
 
Vaporettolarla ilgili daha detaylı bilgi için ACTV Otobüs Firmasının internet sitesini inceleyebilirsiniz. Biletlerinizi internet üzerinden satın almak içinse  Veniceconnected Web Sitesine başvurabilirsiniz.
 
Venice Karta gelince; 7 gün geçerli olan Kart, Dükler Sarayı dahil 11 müzeye ve 16 kiliseye ücretsiz giriş imkanı veriyor. Şehir içindeki tuvaletlerden iki defa yararlanma hakkı yanında, bazı özel girişli yerler ile restoran ve kafelerde de farklı oranlarda indirim sağlıyor. Yedi gün geçerli Venice Card'ın fiyatı 29 yaşından küçükler için 29,90 €, büyükler için ise 39,90 €. 2011 yılında niteliği değişip fiyatları düşürülmüş olsa da, bazı restoran ve cafelerde sağladığı indirimlere rağmen, bizcekart çok da ekonomik bir seçenek gibi görünmüyor.

Kabaca bir hesap yapmak istersek:

Kartın 30 yaş ve üzeri için maliyeti 39,90 €. Tüm müzelere giriş kartı indirimsiz 20 € (online olarak alırsanız bazen 18 €). Bir haftalık tuvalet girişi 7 €. Toplamı 27 € ediyor. Halen tanesi 2,50 €'dan bir kaç müzeye girebiliyorsunuz. Üstelik istatistiklere baktığımızda turistler Venedik'te 7 gün değil ortalama 2,5 gün geçiriyorlarmış. Sonuç olarak bütün Venedik gezinizi kapalı alanları gezmeye ayırmayacaksanız ve belirli restoran indirimleri sizin için çok da önemli değilse Venice Card mantıklı bir seçenek olmuyor kanımca. Arzu edenler bu kartları Hellovenezia gişelerinden alabiliyorlar. Venice Card'la ilgili daha detaylı bilgiye Venice Card Resmi Sitesinden ulaşabilirsiniz.
 
Venedik'te müzeler için geliştirilmiş üç farklı kart var. "Museum Pass" adlı altı ay geçerli kartın normal satış fiyatı 20 €. Bileti internet sitesinden alırsanız bazen 18 € olabiliyor. Bu kartla aralarında Dükler Sarayı, Correr Müzesi, Arkeoloji Müzesi gibi popüler yerler dahil toplam onbir farklı yeri gezebiliyorsunuz. Sadece San Marco Meydanında bulunan dört adet popüler yeri gezmek isterseniz o zaman size "Museums of Saint Mark Square Pass" yeterli oluyor. Üç ay geçerli bu kartın satış fiyatı ise 16 €. Bunların yanında San Marco Meydanındaki dört farklı yeri öğleden sonra gezmeyi (13.00-16.00 arası) göze alırsanız o zaman aynı karta 12 € ödüyorsunuz. Eğer müzeler ve tarihi yerler sizin için önemliyse tek tek giriş ücreti ödemektense tüm kartların fiyatları cazip diyebilirim. Kartlar hakkında daha detaylı bilgi için Veniceconnected Web Sitesini inceleyebilirsiniz.
 

2-YEME-İÇME


İtalya'da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria'lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia'lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerleri saat 15.00-19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.
 
İtalya denince akla pizza ve makarna  (pasta) geliyor elbette. Hem lezzetli hem de keseye uygun. Ancak Venedik'te, özellikle, pizzanın çok başarılı olduğunu söylemek zor. Zaten pizzanın daha güney İtalya'nın lezzeti olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını orada bulamazsınız. Sırf bu farklılık bile bazılarını İtalyan pizzalarından uzaklaştırmaya yetiyor. (Venedikte pizzalar türüne göre 6,50-13 € arasında değişiyor) Makarna konusunda Venedik pizza kadar başarısız değil. Kuzey İtalya'nın her şehrinde deneyebileceğiniz "Tortellini" denilen, mantıya benzeyen çeşidi (Ortalama 6-8 €) oldukça lezzetli. Lazanya'yı hiç sevmediğim için denemedim ama deneyenler oldukça lezzetli olduğunu söylüyorlar.
 
Venedik oldukça pahallı bir şehir. Bu pahallılık her şeyde olduğu gibi yiyecek-içecekte de kendini gösteriyor. Özellikle San Marco ya da Rialto gibi popüler yerlerde bir şişe suya 2 hatta 2,5 € isterlerse şaşırmayın. Şehrin hemen hemen her tarafında turistik menüler seçme şansınız var. Bu menüler bir başlangıç (çorba ya da spagetti), bir ana yemek (balık, tavuk, kırmızı et) ve yanında patates kızartması veya salata alternatiflerinden oluşuyor. Genelde menülerde su y ada başka bir içecek dahil edilmiyor. Tren istasyonu civarında 11-19 €; daha turistik yerlerde ise 20-35 € arasında değişen fiyatlardaki menüler doyurucu ve lezzetli.
 
Kırmızı et ve et yemekleri elbette oldukça fazla ama bir deniz şehri olmasının etkisiyle Venedik'te her çeşit deniz ürünlerini yemeniz mümkün. Hatta bana göre diğer yemeklere nazaran deniz ürünlerinin fiyatları daha makul. Özellikle ülkemizdeki fiyatlarla kıyasladığınızda. Örneğin, midyeyi seviyorsanız, kocaman bir kapta gelen sarımsak ve birtakım soslarla haşlanmış "Cozze alla Marinara"'yı deneyebilirsiniz (Ortalama 8-9 €). Ekşi sosla ve soğanla sunulan kızarmış sardalya'nın (Sarde in Saor) ortalama fiyatı 7-9 €. Mürekkep balığının mısır püresi ile servis edildiği "Seppie al Nero" ortalama 8-10 €.
 
Ekonomik alternatiflere gelince; "cicchetti" denilen küçük atıştırmalıkları deneyebilirsiniz. Bir tür İspanyolların tapasına benzeyen bu tarz menülerin fiyatı yerine göre 2 ila 5 € arasında değişiyor. "Bacaro" adı verilen küçük aile işletmesi tarzındaki mekanlarda çok lezzetli ve çeşitli cicchetti bulabilirsiniz. Ayrıca "Panini" denen ve 2-2,5 € arasında değişen küçük sandviçler de sizin için ekonomik bir alternatif olabilir. "Alışılmışın dışına çok da çıkmam" diyenlerdenseniz Mc Donalds'larda menü fiyatları ortalama 7 €. Tatlı olarak daha çok tiramisu ve dondurma tüketildiğini söyleyebilirim. 
 
İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bana göre bunun temel nedeni sütün yeterince ısıtılmadan servis edilmesi. Kahvenizi sütsüz alıyorsanız herhangi bir sıkıntı yok demektir.

Bunun dışında tüm Avrupa'da olduğu gibi şarap ve bira çok tüketiliyor. Özellikle "Ombra de vin" veya "vini della casa" denen geleneksel ev yapımı şarapları tatmanızı öneriyorum. Bir arkadaşım "spritz" denen vermut ve beyaz şarap karışımı bir aperatiften bahsetmişti. Portakalla servis edilen bu içeceği deneyebilirsiniz.

İtalya'da restoran ve kafeteryalarda Tavalo ve Banco uygulaması var. Bu daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz. Bu uygulamayı mutlaka sorun.

Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar şehrin popüler yerlerinin uzağında yemeyi tercih ederseniz yaklaşık yarı fiyat hatta üçte bir fiyat ödersiniz. Venedik'te turistik bölge kavramı daha çok San Marco meydanı ve civarı, Rialto köprüsü ve civarı ile Büyük Kanal manzaralı her yeri ifade etmektedir.
 

3- GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER

 

Şehir İçi
 

Venedik'te gezilecek ve görülecek çok fazla yer olduğu kesin. Hatta şehrin tamamının gezilmesi gerekiyor desem abartmış olmam. Onlarca kilise, köprü, irili ufaklı meydan, çıkmaz sokaklar.... İşte bunlardan en popüler olanları...

 



 
Yakın Çevresi
 

Venedik çevresinde küçük çaplı geziler için oldukça fazla alternatif bulunuyor. İşte yakın çevresindeki en popüler gezilerden birkaç tanesi...

 

Murano Adası
 

Murano Adası çok eski tarihleriden beri cam işçiliğinin merkezi olarak ün yapmıştır. Kimilerini hayal kırıklığına uğratsa da Venedik "Fondamente Nova" vaporetto durağından 41, 42 ve LN numaralı vaporettolarla yaklaşık 10 dakika içinde Murano Adasına ulaşmanız mümkün. Ayrıca tren istasyonunun önündeki duraktan geçen DM no'lu vaporetto da doğrudan Murano'ya gitmektedir. Tek yön vaporetto ücreti 6,50 €'dur. Murano'da cam işçiliğiyle ilgili atölyeleri gezebilir, hediyelik cam eşya alabilir ve uzun kanalda hoşça vakit geçirebilirsiniz.
 

Burano Adası
 
Pastel renkli evleri ve dantel işleriyle görenleri kendisine hayran bırakan küçücük Burano Adası'na Venedik "Fondamente Nova" vaporetto durağından LN numaralı vaporettolarla yaklaşık 40 dakika içinde ulaşmanız mümkün. Pişman olmayacaksınız...
 

Torcello Adası
 
Burano Adasının hemen karşısında yer alan bu küçük adada yerleşim yok denecek kadar az ancak bir zamanlar başpiskoposun ikamet ettiği yermiş. Eski Roma dönemi kalıntıları ve diğer tarihi yapılar görülmeye değer. Adaya Burano adasından "T" no'lu vaporettoyla geçiliyor.
 


Lido Adası
 
1, 51, 52 ve LN nolu vaporettoları ile ulaşabileceğiniz Lido Adası yaz mevsiminde Venedik'in sayfiyesi görevini görürken diğer mevsimlerde dinginliğin ve huzurun adresi olarak gösterilir. Upuzun sahilleri görülmeye ve yüzülmeye değerdir.

 

4- DİĞER
 

- Venedik, tarihi dokusu, denizle olan kardeşliği ve mimarisi ile Avrupa'nın en önemli gezi merkezlerinden birisi. Bütün bir yıl boyunca seyahat edilebilirse de yazın yoğun sıcaklıkları dikkate alındığında en mantıklı aylar Nisan-Haziran ve Eylül-Ekim olarak kabul ediliyor. 
 
- Gideceğiniz her şehirdeki gibi Venedik'te de öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun. Görevlilere soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; Marco Polo Havaalanında, San Marco Meydanında, merkez tren istasyonunda ve Roma Meydanında bulabilirsiniz.
 
- Venedik'teki bölgelerden de bahsetmekte yarar var. Aşağıdaki haritada da göreceğiniz gibi Venedik'te gezilecek yerler temelde San Marco, Cannaregio, Dorsoduro ve S. Polo bölgelerinde toplanıyor. Santa Lucia tren istasyonu ve civarı, Rialto Köprüsüne yaklaşık 20 dakika, San Marco'ya ise 30 dakika yürüme mesafesinde. Tren istasyonu bölgesinde iki kişilik, kahvaltı dahil üç yıldızlı oteller 80-100 € civarında. San Marco ve Rialto mevkiinde bu rakamlar daha da yükseliyor. Özel oda söz konusu olunca Hostel fiyatları da çok fazla fark göstermiyor. Ama yatakhane sistemi konaklama her yerde olduğu gibi uygun (Tek kişi 15-30 €).  Ulaşım tamamen vaporettolarla sağlandığından tren istasyonuna mesafeli konaklamalarda gidiş-dönüş 13 € ücreti de dahil etmek gerekiyor. Ya da elinizde bavul daracık sokak ve köprülerden yürüyerek gitmek de diğer bir alternatif.


(Kaynak: http://www.hikenow.net/Map-of-Venice.html)

- Venedik, esasen gondolları kadar maskeleri ile de ünlü bir şehir. 2 €'luk buzdolabı süsünden yüzlerce €'ya kadar farklı maskeler bulmanız münkün. Bu tarz alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapın. Genelde sizi pek takmazlar ama yine de karlı çıkabilirsiniz...
 
- Özellikle maske satan dükkanlarda fotoğraf çekmeden önce izin alın. Tatsız bir durumla karşılaşabilirsiniz...
 
- Öğlen saatlerinde kapanan Rialto Köprüsünün oradaki markete ve Pescaria balık pazarına uğramadan dönmeyin.
 
- Gondol turu atmak isterseniz mutlaka pazarlık yapın...Bir günden fazla zaman geçirecekseniz 12-24-48 saatlik vaporetto biletlerini tercih edin...
 
- Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...
- Venedik'te hosteller de dahil neredeyse tüm konaklama yerlerinin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa'nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.
 
- Kış dönemi Venedik planı yapacaksanız gezinizi Venedik Karnavalı'na denk getirmeye çalışın. Genelde şubat ayı içinde organize edilen karnaval 2013 yılında 26 Ocak - 12 Şubat tarihleri arasında düzenleniyor. Gerçi konaklama fiyatları %50 artıyor ama değişik bir keyif yaşarsınız...
 
- Türkiye'den Venedik'i aramak için 00-39-41-numara; Venedik'ten Türkiye'yi aramak için 00-90-alan kodu-numara.
 
- Venedik'te önemli telefonlar: Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115. 
 
- Venedik'te tatil günleri şunlardır:  

Yeni Yıl (1 Ocak),

Epiphany (6 Ocak),

Paskalya (Mart/Nisan),
 
Kurtuluş Günü (25 Nisan),

İşçi Bayramı (1 Mayıs),

Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),

Assumption (15 Ağustos),

Hrıstiyan Festivali (1 Kasım),

Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),

Noel (25 Aralık).

 

- Venedik hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
 


 




Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.
 


Son Güncelleme: 16.11.2012  (Gezilecek yerler tablosu hariç)
      








 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(14 Nisan 2016)

Aslı Hanım merhaba, trenitalianın web sayfasında economy biletlerinin nasıl bir defa değiştirilebileceğine ait linki gönderiyorum.
Kolay gelsin...
http://www.trenitalia.com/tcom-en/Offers/The-economy-ticket

asliavsar
(05 Nisan 2016)

hakan bey merhaba,
bizde yaz için venedeik floransa roma gezisi planladık. uçak biletlerini aldık, şehirlerarası geçiş için trenitalia dan biletleri aldık.yanlız, bir biletin tarihini yanlış almışım. bilet economy sınıfı. tarihi değiştirmek için uğraşıyorum ama sistem değiştirtmiyor. Yukardaki yazısında, 1 kerelik değişiklik yapılabilir yazmışsınız. bana bi yol gösterir msnz; nasıl değişiklik yapabilirim. En son web sitelerinden şikayet formunu da doldurdum ama henüz cevap gelmedi.
tşk ederim

hakangeziyor
(17 Temmuz 2014)

Selamlar, otelinize internetten bakınca Venedik 7 kilometre ve otobüs tam da otelin önünden geçiyormuş. Bence süper... Yani ne zaman isterseniz kolayca Venedike gidebileceksiniz gibi görünüyor...
Şimdiden iyi ve keyifli seyahatler...

eecin
(15 Temmuz 2014)

Merhaba Hakan Bey, size tekrar bir soru yöneltmek durumunda kaldım. Şimdiden çok teşekkürler :)
Katıldığımız İtalya Turunda 17 Ağustos pazartesi Torino Havaalanına saat 4de iniş yapacağız. Daha sonra turumuz bizi Venedik Civarındaki otelimize bırakacak. Otelimiz :
"Hotel Palladio, Via Malcontenta, 40, 30175 Venezia, İtalya"
Google Mapsden bakmanız mümkün ise, bu bölgeden Venedike nasıl gidebiliriz ? Turumuz ikinci gün sabah Venedike götürecek, Ancak ilk günümüzün boşa gitmesini istemediğimiz için, ilk gün otele yerleştikten sonra kendimiz Venedike gitmek istiyoruz. Ancak nasıl ulaşırız konusunda size danışmak istedik :) Tekrar Teşekkürler...

hakangeziyor
(03 Temmuz 2014)

Selam, sorunuz üzerine herhangi bir değişiklik olup olmadığı noktasını yeniden inceledim. Tüm kartlar (12-24 saat vb.) Venedikte işleyen bütün vaperettolarda ve hatta Lidodaki otobüslerde dahi geçerli. Yani gönül rahatlığı ile adalara gidebilirsiniz. Şimdiden iyi seyahatler...

eecin
(03 Temmuz 2014)

Merhabalar, yazınızda şehir içi ulaşım ile ilgili verdiğiniz bilgiye dair ufak bir sorum olacaktı :)
Burano & Murano için 12saatlik(18Euro) bilet alınabiliyor mu acaba adaları kapsayıp kapsamaması konusunda kararsız kaldım?
17-24 Ağustos tarihlerinde bir tur şirketi ile büyük İtalya turuna gideceğiz. Extra olarak Murano Burano Turuna 40Euro istiyorlar. Otelimiz de (Paladio) epey güneyde. Şimdiden çok teşekkürler. Yazınız içinde ayrıca teşekkürler...Ne kadar yararlı olduğunu anlatamam.

hakangeziyor
(16 Mayıs 2013)

Selamlar, söylediğiniz güzergahta 7-8 gün bence yetersiz gibi geliyor. Hele ana merkezler dışında kalan Pisa, Positano gibi yerleri de düşündüğünüzde bayağı bir kısa bence.
Adaları ile birlikte Venedik için en az 2 tam gün gerekir. Floransaya gelince, müzeleri ile birlikte 2 gün de Floransa, etti 4. Bir gün Pisa ve Luccaya ayrılsa etti 5. Romaya giderken Sienayı atlamamak lazım etti 6. Roma için en az 2 ya da 3 tam gün dersek oldu 9. Positano için önce Napoli lazım, oraya gidince Amalfi ve Sorrentoda olmalı, bunlar için de en az 2 tam gün oldu toplam 11 gün.
Şahsi fikrim siz Roma ve Napoli tarafını hiç devreye sokmadan Venedik, Verona ve Floransada 7-8 gün geçirin derim. Aksi takdirde oldukça yorulursunuz ve neredeyse gezdiğniz yerleri dahi karıştırırsınız.
Şimdiden iyi seyahatler.

dmrarslnbsr
(16 Mayıs 2013)

merhaba,
ben haziran sonunda 7-8 günlük bir italya gezisi planlıyorum. venedik floransa roma positano şeklinde kuzeyden güneye gezerek inmeyi düşünüyorum. aralarda pisa lucca gibi yerleride görerek ilerlemek doğru gibi geliyor. ancak sorum şu ki şehir içi ulaşım fiyatları ne durumdadır acaba? ve sizce bu süre için görmek istediğim yerler çok mu fazla? nereleri mutlaka tavsiye edersiniz? örneğin benim fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla pisa positano venedik en başta mutlaka görülmeli, sizce?

gzd
(14 Mart 2013)

Siteden değişimde hata veriyor. Olmadı o yüzden değişim. O nedenle 17 mart günü gittiğimizde değiştirmeye calışacağız. Eğer benim biletimin tipinde (Economy-ADULTO
STANDARD) yer kalmamış olursa, Economy sınıfından ama yanında "STANDARD" yerine diğer seceneklerdekilerle (PREMIUM, BUSINESS, BUSINESS SALOTTINO gibi) bileti değiştirirler mi acaba ? yani o kadar da kısıt yoktur umarım. illaki değişmesi gerektiğinden başka tipte veya saatte bilet almamız gerek çünkü.

Yardımlarınız için yine de çok teşekkürler..

hakangeziyor
(14 Mart 2013)

Teorik olarak değişim yaptığın andaki "Base" fiyatı kaç para ise onunla arasındaki farkı ödüyorsunuz. Ancak ben sizin için yarın ki bir trenin fiyatına baktığımda onunda 43 Euro olduğunu gördüm. Bu yüzden pratikte pek bir şey değişmeyecek gibi görünüyor. Bu noktadan sonraki en önemli risk trenin tamamen dolu olması olur. Floransa-Roma güzergahında sık aralıklarla tren olduğu için bence bu da sorun yaratmaz.

gzd
(14 Mart 2013)

Merhaba,

Değişimile ilgili birsey daha sormak istiyorum. Değişim için " "Base" denilen tam ücret arasındaki farkı ödüyorsunuz" demiştiniz. Biletimin normal ücreti 29 Euro. Base haline baktım 43 Euro. Suan değiştirsem 14 euro fark vereceğim diye anladım. Ama eger 17 mart günü gittiğimde değiştirsem o zamana kadar Base halinin fiyatı artarsa çok daha fazla bir fark ödemem gerekir dimi ? yoksa aldıgım zamanki fark mı geçerlidir emin olamadım ? Yardımınız için şimdiden teşekkürler

gzd
(13 Mart 2013)

Çok teşekkür ederim, gerçekten çok yararlı oldu. Bilgiler için de teşekkürler :)

hakangeziyor
(13 Mart 2013)

Sevgili Gözde, merhaba.
İtalyada ekonomi biletlerinde "aynı tür trenlerde" bir defaya mahsus tarih ve saat değişikliği yapılabiliyor. Yalnız daha önce ödediğiniz bilet tutarı ile "Base" denilen tam ücret arasındaki farkı ödüyorsunuz. Bileti internet üzerinden aldığın için prosedür söyle işliyor: Kendi şifrenle trenitalia sitesine giriyorsun. "Customer Area" denilen bölüme girerek "Change Journey"i tıklıyorsun. Sonra da orada "Economy Ticket Change" bölümünü seçiyorsun ve biletle ilgili değişiklikleri yapıyorsun. Bunun dışında İtalyaya gittikten sonra da tren istasyonundan bu değişikliği yapabilirsin. İnternetten de olsa tam ücret farkını ödeyeceğin için çok da rakam değişeceğini düşünmüyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu...
Şimdiden iyi seyahatler...

gzd
(13 Mart 2013)

Merhaba ,

Ben sitenizden italya ile ilgili kısımları okurken bilet değişikliği ile ilgili bir açıklamanızı gördüm. ""Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık 30-40 civarında oluyor." Bu açıklamayı görünce sormak istediğim bir şey oldu. Benim 20 marta floransadan romaya almıs oldugum bir bilet var. Bu bilet economy sınıfında. Ve ben bu biletin tarihini 21 marta değiştirmek istiyorum ve ya en kötü saatini ileri almak istiyorum. Ama şuan Türkiyedeyim. Ve italyaya 17 martta gideceğim. O günden önce internet üzerinden nasıl değiştirebilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler

hakangeziyor
(16 Kasım 2012)

Yazıda yer alan fiyatlar, saatler ve linkler (tablo hariç) 16.11.2012 tarihi itibariyle güncellenmiştir...

hakangeziyor
(15 Kasım 2012)

Güzel yorumunuz için teşekkürler. Venedikte tanıdığım bir rehber ya da benzeri bir arkadaşım yok açıkçası. Bence çok gerek var mı bilemiyorum zira Venedik küçük bir şehir ve kolayca halledebilirsiniz diye düşünüyorum. Ama yine de karar sizin tabi...Şimdiden iyi seyahatler...

BatoR
(15 Kasım 2012)

Merhaba hakan bey,

Verdiğiniz üst seviyede detaylı, yardımcı, karşılık umulmamış detaylar için çok ama çok teşekkür ederim kendi adıma.

Venedike ufak bir grup olarak gitmeyi düşünüyoruz. Orada okuyan, çalışan vs... yerel de bize Türkçe rehberlik edecek birilerini arıyoruz. Bu konuda bilginiz var mı, ya da yardımcı olabilir misiniz?

Bir de Venedik turunu çok uygun biçimde halletmeye çalışıyoruz. Kiralık evlerde konaklama ve uygun uçak bileti ile 3 gecelik konaklamayı kişi başı 350-400 € aralığında hallediyoruz.

NEŞE
(08 Ekim 2012)

Venedik merkez ,hele San Marco çevresi otel bakımından çok çok pahalıdır,Venediğin kara ile bağlantısını sağlayan ve çok güzel bir tren ve otobüs bağlantısına sahip olan Mestre de kalırsanız çok iyi fiyatlı oteller bulabilirsiniz,özellikle Mestre tren istasyonu civarında çok uygun seçenekler çıkacaktır.Bence Venedik çin bir gün çok çok az....Ben 10 gün kaldım,gezemediğim öyle çok yer kaldı ki....

hakangeziyor
(08 Ekim 2012)

Funda Hanım, sadece Venedik merkezini konuşuyorsak bence yeterli. Ama yakın adaları da gezmeyi düşünürseniz bence en az 2 gün lazım derim. İyi seyahatler...

Funda Kilic
(04 Ekim 2012)

Hakan bey İtalya rehberinin her ayrintisini okudum. Gezimizde Çok yararını gorucegiz .yorumlarınız çok güzel. Venedige 1 gün ayırsak yeterli olurmu acaba?

aytun erdogan
(05 Temmuz 2012)

öncelikle çalışmanız için çok tesekkurler, umarım günceldir... araştırmalarımdan anladıgım kadarı ile san marco meydanı konaklama için en merkezi yer ve buraya yakın bir yer bulmak en uygunu olacak. 24-29 temmuz tarihlerinde orada olacağız, son olarak tavsiye edeceğiniz bir otel ve olmazsa olmaz şeklinde yapılması gerekenler ile ilgili brief info verebilirseniz müteşekkir kalırız... tekrar tesekkurler...

Mert İLKUTLUĞ
(07 Şubat 2012)

Karnaval ile ilgili bir yazı okudum ama sanırım sizin yazınız yok karnaval ile ilgili, bulduklarım da sizin yazınız kadar yeterli değildi...Ama bu arada Verona yazınızı buldum, bir günlüğüne Venedikten Veronaya gideceğimiz için o da çok işimize yarayacaktır diye umuyorum...Umarım Veronada hızlandırılmış bir gün bize yeter...Sevgiler

hakangeziyor
(06 Şubat 2012)

Mert bey çok teşekkürler. Yine gezialeminde yer alan Venedik Karnavalı yazısını da eminim atlamamışsınızdır. Keyifli karnavallar. Döndüğünüzde izlenimlerinizi duymaktan çok mutlu oluruz.

Mert İLKUTLUĞ
(06 Şubat 2012)

9 Şubatta karnavala da katılmak için Venedike gidiyoruz... O kadar rehber aldım, o kadar internet sitesi karıştırdım hiçbiri bu rehber kadar yararlı olmadı...Elinize sağlık, teşekkürler...

hakangeziyor
(08 Ocak 2011)

Sevgili Serkan-Betül, keyifli bir seyahat olduğundan hiç şüphem yok. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Katkılarınız için çok teşekkürler...

Serkan - Betül
(08 Ocak 2011)

Öncelikle ayrıntılı araştırmanız ve kolay anlatımınız için size teşekkürü borç biliriz. Yılbaşı tatili için Venedikteydik, Roma ve Floransadan sonra tabi. Biz de birkaç şey paylaşalım dedik.Düşük sezon olmasına rağmen satıcılar 1 € bile indirim yapmıyor. Ama gondolcular için durum aynı değil, 2 kişi 60 €ya ayarladık gondolu, hatta gondolcu şarkılar türküler söyleye söyleye gezdirdi, ekstra da bir ücret talep etmedi sağolsun :). Mestrede kalmayı düşünenler hiç düşünmesin, ulaşım çok kolay. Toplam yol 12 dk sürüyor.00.50 den sonra da her 1 saatte bir otobüs var. Otel fiyatlarının 30-50 arası fark ettiği, otellerin kalitesinin yüksekliği düşünülürse çok iyi bir tercih bizce. İçki kullanan arkadaşlar mutlaka sıcak şarabı denesinler, özellikle Malatyalı pizzacının olduğu Santa Maria Gloriosa Bazilikası yakınıdaki pizzacıdan içerlerse ayak üstü muhabbet de edebilirler, fiyatlar çok uygun. Herkese iyi geziler!..

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.