Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Çek Cumhuriyeti ::::: Prag ::::: 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 4. Bölüm PRAG        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Prag 13 Ağustos 2016 25 Ağustos 2016 03 Haziran 2016
25 Haziran 2016
2743 0 k_akkus 

 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 4. Bölüm PRAG
 (Gezi)

Viyana'dan 48.788328,16.637295 koordinatıyla Avusturya Çek Cumhuriyeti sınırına geldik. Sınır dediysem otoyol üzerindeki "Hoş geldiniz" tabelası, bir de geçmiş dönemden kalma kontrol noktaları. Dur diyen, pasaport isteyen yok. Sınırdan hemen sonra Mikulov kasabası var. Buradaki bir benzinciden mazot ve vignet aldık. ( Bir haftalık 8.5 euro.) Viyana'daki otelden sınıra 88 km. Yol gayet güzel. Bir saat bile sürmedi. 

Sınırdan 49.194013,16.606815 koordinatıyla Çek Cumhuriyeti'nin ikinci en büyük kenti olan Brno merkezindeki park yerine doğru yola çıktık. Sınırla Brno arası 52 km. Geldiğimiz parkta yer bulamayınca hemen karşısındaki "Galeria Kaufhof" un kapalı parkına arabayı bıraktık. Park yerinin karşısındaki trafiğe kapalı Zamecnicka sokağından şehrin merkezi olan Özgürlük Meydanına ( Namesti Svobody) çıktık. Neredeyse tüm yollar buraya çıkıyor ve şehirde görülebilecek bir çok yere buraya 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde. Meydanda sola dönüp yürüyünce sağ başında ERSTE diye bir dükkan olan caddeye girdik. Bu cadde üzerinde sağda St. James kilisesini gezdik. 13. YY.'da yapılmış. Kilisenin önünden devam edince, şehrin 2. büyük meydanı olan Moravian Meydanı'na çıktık. Oralarda gezindik. Geri döndük. Náměstí Svobody meydanın en dikkat çekici tarafı 2010 yılında yapılan ve meydanın ortasına dikilen mermi görünümlü saat.


Çek Cumhuriyeti'nin bu kendisi küçük ama ülkenin ikinci büyük şehri olan Brno'nun tam göbeğine kurulmuş olan 6 metrelik saat de işte böyle sıra dışı bir saat. 

Saati iyice inceleyip çözemedikten sonra solda HUMANIC dükkanının olduğu caddede yürüdük. Burası Brno'nun İstiklal Caddesi. Tramvaylara dikkat et. Cadde üzerinde döviz büroları da var. (Galeri Kaufhof'un içinde bir döviz bürosu var. Orada 50 euro bozdurdum, (1 euro 26 Çek korunası) 1300 Çek Korunası aldım. Prag'da 50 euro bozdurdum Parayı saymadan cebime koydum. Harcarken 850 Çek Korunası verdiklerini fark ettim. Bu ayak üstü kazığı sineye çektik. Daha sonraki pazarlık yaparak bozdurmalarımızda ise 50 euroya en fazla 1220 Çek Korunası alabildik. Demem o ki paranızı Brno'da bozdurun.) Caddenin sonuna gel. Araç yoluna çıkmadan sağa dön. Az ilerdeki merdivenlerden çık. Park Denisovy gez. Bahçenin diğer tarafında ise güzel bir Brno manzarası sizi bekliyor. Püfür püfür esen rüzgarda oturup şehri buradan seyretmek gerekiyormuş. Biz yorgunluk nedeniyle gidemedik. Siz gidin bari...

 
Böylece Brno gezisini bitirip, otoparka dönüp arabayı aldık. (Kapalı otoparklarda park parasını arabanın yanına gitmeden önce, dışarıdaki makinelere ödüyorsun.) Prag'da konaklayacağımız Gallery Hotel SIS' in koordinatını girerek yola koyulduk. Brno ile otel arası 205 km. Yol çalışmaları nedeniyle zaman zaman tek şeride düşüyor. 

Üç saatlik bir yolculuktan sonra otele varıyoruz. Otel şehrin biraz dışında. Merkeze tramvayla ulaşım var. Resepsiyonda tramvay biletleri satılıyor. Toplu taşımayı sadece otele gelip giderken kullanıyoruz. Prag yürüyerek gezilecek bir şehir. Otelin çevresindeki sokaklara ücretsiz park edilebiliyor. Bizim gibi sabah çıkıp akşam gelecekler için uygun bir yer. Prag merkezde park kontrolü epey sıkı. Akşam dolaşırken 5-6 arabanın yanlış park, biletsiz park nedeniyle tekerleklerini kilitli gördük. Otelin olduğu yerde park parası yok. 

Otelin yakınındaki Horky durağından Spojovaci yönüne 11 nolu tramvaya binince 6 durak sonra Museum durağında inip şehrin merkezine geliyorsun. Museumun önü meşhur Vaclavske Caddesi. Her zaman canlı olan bu caddeyi izleyerek eski şehir bölgesine çıkabilirsiniz. Sadece kalabalığı izleyin. Eski şehir bölgesindeki meydanı, meydanı çeviren binaları, astronomik saati görün. Ara sokaklarda kaybolun. İnanın sokaklarında kaybolmadan Prag şehri gezilmiş sayılmaz. Bir ara kendinizi Vltava nehri kenarında bulursunuz. Meşhur Charles Bridge den karşıya geçip Neruda sokağını izleyerek Prag Kalesine çık, dönüşte Petrin Tepesi'nde soluklan... Prag'ı hisset, yaşa... Bizim dolaştığımız yerler ile ilgili ulaşım bilgileriyle sonlandıralım yazımızı... 

Nerudova Sokağı: Prag'ın ünlü cam işlerinin satıldığı birçok dükkan/galeri yer alıyor. Hediyelik eşya almak için de Prag'daki en uygun (çok çeşit, düşük fiyat) yerlerden biri bu sokak.(Köprüden karşıya geç Mostecka caddesinden dümdüz çık. Starbucks ve bir kilisenin de olduğu alana gelirsin. Soldan devam et. Nerudova caddesi. Bu caddenin sonundan sağa döndün mü Prag kalesi.) 

 

Petrin Tepesi: Yukarıda anlatılan Nerudova sokağına gider gibi Starbucks'ın olduğu meydana gel. Düz devam etme hemen soldaki Karmelistska caddesine sap. Dümdüz devam et sağda "NIKON PHOTO GALLERY" yazan dükkanı geçince sağdaki sokağın içinde tepeye çıkan füniküleri görürsün. Köprüden 950m. Füniküler ile bir tepeye çıkıyorsunuz. Orada karşınınıza küçük bir Eyfel Kulesi çıkıyor. Petrin tepesinde bol bol yeşillik, çiçek, ağaç var. Herkes yatmış yayılmış. Güneşleniyor, kitap okuyor. Prag manzarasını seyretmek için Kuleye çıkmak gerekiyor. Kuleye çıkış merdivenle 120, asansörle 180 kron. 

 

Fünikülere binmek için bozuk parayla makineden bilet almanız gerekiyor. Makine kağıt parayı kabul etmiyor. Oradaki görevliye kağıt parayı veriyorsunuz, bir başka makinede bozup size getiriyor.

22 numaları tramvay ile son durağa kadar gidip gelin. Şehrin tamamını gezmiş olacaksınız. Merkezden 22 nolu tramvay durağına ulaşmak için: Vaclavskenam'ın sonuna doğru (Atlı heykelin olduğu taraf değil, öbür başta) yürü. Caddenin sonunda sola 28. rijna sokağına sap yürü. Sokak ilerde Nardoni olur. İlerle, yerde tramvay yolunu göreceksin. Sola sapıp durağı bul. Burası Nardoni Trida durağı. Dönüşte de burada inersin. Bu duraktan binebileceğin 18 nolu tramvaydan da Malostranska durağında inerek kısa bir yürüyüşle kaleye varabilirsin. 

 

Charles Bridge Prag'ın en ünlü köprüsüdür. Vltava Nehri üstündeki şüphesiz en güzel yerdir. 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edilen köprü, şehirdeki en eski köprüdür. 17-18-53 nolu tramvaylarla gidebilirsin. Eski şehir meydanında kalabalığı izleyerek de ulaşılabilir. Toplam 650 m.

 

Dancing House Prag'da yer alan bir ofis binasıdır. "Fred ve Ginger" adıyla da bilinen yapı 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry iş birliği ile inşa edilmiştir. Prag'daki en ünlü bina olan Dancing House bu kadar ünlü kılan farklı mimarisidir. 176-504-510 nolu otobüslerle Jiraskovo namesti durağı. 3-4-6-10-16-18-22-24-34-36.... Nolu tramvaylarla Karlovo namesti durağına gelinip nehre doğru yürünecek. Charles Bridge'den yüzün köprüye dönük sola doğru 1250 m. sonra. Bu yoldan yürüyerek gelirsen 530. metrede Nazım Hikmet'in Prag'da yaşadığı dönemde sık sık geldiği, şiirler yazdığı Slavia Kafe'yi (Kavarna Slavia) de görürsün. Prag danseden ev (Dancing House) koordinatı :50.075403,14.414211 Evin arkasındaki sokaklara kısa süreli park yapılabiliyor. 










 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.