Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Mesir Macunu Festivali UNESCO Kültürel Mirası Listesinde        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Manisa   12  Aralık 2012 2834 0 Erdin İVGİN 
 
  Mesir Macunu Festivali UNESCO Kültürel Mirası Listesinde

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), 'Mesir Macunu Festivali'nin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alınmasına karar verdi.

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'nin 3-7 Aralık 2012 tarihleri arasında Paris'te yapılan 7. Toplantısında "Mesir Macunu Festivali"nin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedilmesine oybirliğiyle kararlaştırdı.

Daha önce İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne Türkiye'den "Meddahlık (2003)", "Mevlevi Sema Törenleri (2005)", "Karagöz" (2009), "Aşıklık Geleneği" (2009), "Nevruz" (2009-Türkiye, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ile birlikte), "Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali" (2010), "Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah" (2010), "Geleneksel Sohbet Toplantıları" (2010-Barana, Kürsübaşı Sohbetleri, Sıra Geceleri, Sıra Yarenler vd.) ve "Tören Keşkeği Geleneği" (2011) kayıt edilmişti.

Mesir Macunu Festivali 472 yıldır süren bir gelenektir. 


Mesir Macunu Festivali

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Muhteşem Süleyman olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Hafsa Sultan Manisa'da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesinin başına getirilen Merkez Efendi bikri ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister.

Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl 21 Mart günü Sultan Camii'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539)

O günden bu güne onbinlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcının sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı'nda Manisanın iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirilmektedir. 


Mesir'in Özellikleri

Mesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu'da yayılmıştır. Genel özellikleri, beden ve ruh sağılığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yese iyi olurlar. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.


Mesir'in hazırlanışında kullanılan 41 çeşit baharat şunlardır;

Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişmiş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu'dur.


Festivalle ilgili bilgi almak isteyenler Uluslararası Manisa Mesir Festivali sayfamızı ve  Dünya Mirası Listesi (World Heritage List)  sayfamızı ziyaret edebilirler. 




FOTOGRAF: © www.manisaturizmdernegi.com










 
Türkiye
Ana Sayfa
          Manisa
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.