Zurih Pratik Gezi Rehberi

Zurich, 3,974 km2 yüzölçümüne ve yaklaşık 365 bin nüfusa sahip Kent İsviçre’nin Kuzey kısmında yer alıyor. Almanca ağırlıklı olmak üzere Fransızca ve İngilizce de konuşuluyor.

ULAŞIM

Genel

Özel Kart Sistemleri
The Swiss Pass: İsviçre Yolculuk Sistemi dahilinde tüm kamu ulaşım ağından değişik (seçiminize göre 4, 8, 15, 22 gün veya 1 aylık) sürelerle sınırsız bir şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır. Bu sisteme 41 şehir içinde veya arasında tren, otobüs ve göller üzerinde gemi yolculukları dahildir. Dağların üzerine erişmenizi sağlayan feniküler sistemlerde de yüzde elli indirim sağlamaktadır. Ayrıca 400’ün üzerindeki sayıda müzeye ücretsiz girme olanağınız da bulunacaktır. Grup halindeki yolculuklarda % 15’lik, 26 yaşın altındakiler için % 25’lik indirim sözkonusudur.
(Örneğin 4 günlük normal II. sınıf ücret 1 yetişkin için 168 Avro -Yaklaşık 230 CHF- iken, iki yetişkin için kişi başı 143’e, gençler için 126’ya düşmektedir.)
Swiss Flexi Pass: Esnek bir sistemdir. 1 ay içerisinde birbirini izlemeyebilecek (seçiminize göre 3,4,5 veya 6) değişik sayıda gün için Swiss Pass’ın tüm imkanlarından yararlandırır. Ancak gençlik indirimi yoktur. (Örneğin bir ay içerisinde 3 gün için fiyat 161 Avro’dur.)
Değişik amaçlara dönük farklı kartlar da sözkonusudur. Aşağıdaki linkten her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz:
swisstravelsystem

Kartsız Ulaşım
Ülke içerisinde şehirlerarası fazla sayıda yolculuk yapmayacaksanız kart almanız ekonomik olmaz. Yine de hesabınızı iyi yapın. Her yolculuk için ayrı bilet almak durumundasınız; bilet ücretlerinin yüksekliğini göz önünde bulundurun.

Zürich’e Ulaşım
Havayolu:THY ve Pegasus Havayolları dâhil birçok uluslararası havayolu şirketinin doğrudan Zürich’e uçuşu bulunmaktadır.
Demiryolu:Zürich Garı Hauptbahnhof’a Stuttgart (95İF), Munich (90İF), Milano (75İF) ve daha birçok uluslararası merkezden doğrudan bağlantı bulunmaktadır. Ayrıca diğer büyük İsviçre kentleri olan Lucerne (22İF, 50 Dakika), Bern (45İF, bir saat) ve Basel (30İF, 65 dakika)’den saat başı tren seferleri bulunmaktadır. İsviçre içerisindeki en güvenilir, dakik ve hızlı ulaşım yöntemi demiryollarıdır. Swiss Pass karta sahip olduğunuzda bilet kuyruğuna girmeden, -her ne kadar inanılmaz yardımsever olsalar da- gişedeki memura her seferinde gideceğiniz yeri tarif etme durumunda kalmadan yolculuk yapabilirsiniz. Garda tüm tren ulaşımı ile ilgili İngilizce rehberlere ulaşabirsiniz. Bineceğiniz trenin üzerindeki tabeladan gideceği yönü ve sınıfını mutlaka kontrol ediniz. Zira bir kulvarda birden fazla tren bulunabiliyor ve ayrıca yolculuk sınıfları birbirinden farklı. 2. Sınıf biletle 1. sınıfın vagonuna binmeyin. 2. sınıf vagonlar daima trenin arka kısımlarındadır. Trenlerde bilet numarası yok; erken gelen oturur. Biletsiz binmeye kalkmayın, kentiçi ulaşımın aksine mutlaka kontrol var.
Tren ve bilet bilgilerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
swissrail
raileurope

Havaalanı Ulaşımı
Flughafen (Kloten) Havaalanı Zürich’e yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır. Havaalanı ulusal tren sistemine doğrudan bağlıdır. Doğrudan Zurich’e ve aktarmalı tüm ülkeye ulaşım mümkün. Merkez garı Hauptbahnhof’a (Aynı zamanda şehrin ulaşım merkezi de sayılabilir) 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca otobüs ve tramvayla da yakın sürelerde merkeze ulaşabilirsiniz. Önerim ara duraklarda inmemenizdir, yolunuzu şaşırabilirsiniz. Eğer Swiss Pass kartınız varsa ve aktifse bu araçlarda da geçerlidir. Merkez garının turizm bürosundan şehrin otobüs ve tramvay rehberini edinin. Aynı zamanda harita olarak da kullanabilirsiniz. Havaalanında sizi şaşırtabilecek husus daha bavullarınızı almadan ve pasaport kontrolünden geçmeden yeraltı tramvay ağını kullanma durumunda kalmanız. Zira havaalanı dahilinde ulaşım bu şekilde sağlanıyor. Sonra pasaport ve elbette bavul kontrolü geliyor.

Şehir İçi Ulaşım
Kent dâhilinde etkili ve hızlı bir hafif raylı ve otobüs şebekesi bulunuyor. Duraklardaki makinelerden bilet alabilirsiniz; otobüs veya tramvay şoförleri bilet satmıyor. Şansınıza güvenip biletsiz de binebilirsiniz. Şoför de dâhil kontrol yok gibi. Makinelerden bilet almakta zorlanabilirsiniz. Gideceğiniz bölgeyi mutlaka bilmeniz gerekiyor. Swiss Pass bu araçlarda da geçerli.

YEME-İÇME
Elbette Gravyer peyniri ve çikolata ürünleri ön planda. Ama Türkiye’deki fiyatları bulacağınızı düşünmeyin. Fondüyü deneyin.

ALIŞVERİŞ
Şehir merkezi olarak da gösterilebilecek Bahnhofstrasse, tren garından başlayıp göle kadar uzanıyor ve dünyanın en lüks markalarını içeriyor.
İsviçre’nin çeliği ve ordusu bu ülkenin gurur kaynağıdır. İkisinin bileşimi ise saat ve çakı olarak zuhur ediyor. Her yerde bunları satan dükkânları göreceksiniz; elbette etiketlerini de. Hediyelik eşya dükkânlarında daha hesaplılarını bulmak mümkün. Victorinox ve Wenger Swiss Army markaları en bilinenleridir. Saatte ise fiyatlarda alt ve üst sınır yok.
Kent merkezi olarak nitelendirilebilecek büyük gar ile göl arasındaki bölge Limmat Nehri’nin iki yakasında uzanan tarihi merkezi barındırıyor. Birkaç saatte yürüyerek rahatlıkla gezilebilecek bir bölge. Şirin mimariye sahip evlerin bulunduğu sokak aralarında lüks butiklere de rastlamak mümkün.

MÜZELER
Kunthaus Güzel Sanatlar Müzesi
Schweizerisches Landesmuseum (Ulusal Müze)
Rietberg Müzesi
Fotomuseum Winterthur (Zürich yakınlarındaki Winterthur’da eski bir dokuma fabrikasına kurulan önemli fotoğraf müzesi)
Kunstmuseum Winterthur (Güzel Sanatlar Müzesi)

CİVARDA GEZİLECEK YERLER VE AKTİVİTELER

İsviçre Manzara Gezileri:
Özel olarak manzara izlemeye yönelik tasarlanmış trenlerdir. Önceden yer ayırtmak zorunludur. İsviçre Yolculuk Sistemi linkinden bilgiye ulaşabilirsiniz. Swiss Pass geçerli değildir, ancak indirim olanakları mevcuttur. Bu trenler Zürich’ten kalkmıyor. Kalkış noktalarına yine tren kullanarak gitmeniz gerekiyor.
Glacier Express ( Zermatt - Brig - Andermatt - Chur - Davos/St-Moritz):
Avrupa’nın en büyük ve en eski buzulunu görebileceğiniz bir rota. Alpler üzerinde 7 buçuk saat sürüyor ve 291 demiryolu köprüsü ile 91 tünel geçiliyor. Karnınız acıkırsa servis ücretle yapılıyor.
GoldenPass Panoramic ( Lucerne - Interlaken Ost - Zweisimmen - Montreux ):
Tam bir doğa ziyafeti. Her baktığınız yerde Heidi ile Peter’i göreceksiniz.
Bernina Express ( Chur/Davos/St. Moritz - Berninapass - Poschiavo - Tirano )
Chocolate Train ( Montreux - Broc):
1915 yapımı pulman vagonlarda yolculuk yapılıyor. İlk hedef gravyer peyniri ve çikolata.
William Tell Express (Lucerne - Lake Lucerne - Flüelen - St. Gotthard - Bellinzona - Lugano or Locarno): Lucerne (Luzern) Gölü üzerinde buharlı trenle ve diğer yerlerde özel manzara otobüs ve trenleriyle yemekli 1. sınıf yolculuk. Mutlaka tuzlu olacaktır. Yer ayırtmak zorunludur. Lucerne’ye Zürich’ten trenle yaklaşık bir saatte ulaşacaksınız.

Mürren Schilthorn Dağı üzerinde 360 derecelik manzara:
007 filminin (On Her Majesty’s Secret Service) çekildiği nokta. Eiger, Mönch and Jungfrau dağlarının muhteşem manzarası sizi bekliyor. Swiss Pass ile yarı fiyatına 35 franga teleferikle Mürren’den ulaşabilirsiniz. Mürren’e Zürich’ten Interlaken üzerinden trenle gideceksiniz.

Jungfrau: (Bakire Bacı)
Avrupa’nın en yüksek noktası; bir dünya mirası. Zürich’ten Lucern üzerinden Interlaken’e trenle, oradan yerel otobüs-tren ve dağ trenini kullanarak dağa ulaşacaksınız. Swiss Pass sahibiyseniz yalnızca dağ trenine yarım ücret ödeyeceksiniz. En iyi manzara için trenden sonra bir saat de yürümek zorundasınız. Merak etmeyin değecektir. Çünkü yolculuğun her kilometresi muhteşem manzaralar içeriyor. Zürich’e dönüşte Bern yolunu kullanarak ayrı bölgeleri görmek imkânı bulabilirsiniz. Yolculuk bir tam gününüzü fazlasıyla alacaktır. Jungfrau

Schaffhausen Kasabası ve Rheinfall:
Zürich’e yaklaşık bir saat uzaklıktaki Kasaba gerçekten sevimli bir mekân. Rheinfall ise bu kasabaya yaklaşık 5-6 km uzaklıkta yer alıyor ve Avrupa’nın en büyük şelalesi. Kasabadan şelaleye Rhein nehrinin kıyısından yürümeniz şiddetle önerilir. Şelale manzarasında bira-kahve içip yemek yiyebileceğiniz bir kafe de mevcut. Dönüşte Neuhausen’den trene binebilirsiniz.
Rheinfall

DİĞER BİLGİLER

Telefon
Türkiye’den: 00–41–1 veya 44 veya 43-numara
Türkiye’ye: 00–90-alan kodu-numara
Time&Date
Polis ve Acil Servis
Polis 117, tıbbi yardım 144
Avrupa Acil Servisleri
Resmi Tatiller
1 Ocak (New Year's Day) 2 Ocak (Berchtold's Day) 22 Nisan (Good Friday) 25 Nisan (Easter Monday) 2 Haziran (Ascension) 13 Haziran (Whit Monday) 1 Ağustos (National Day) 25 Aralık (Christmas Day) 26 Aralık (Boxing Day)
Not: Günler her yıl değişebilmektedir. Yukarıdaki tatiller 2010 yılı içindir. Bakınız: World Travel Guide
Başkonsolosluk
Adres: Weinbergstrasse 65 8006, Zürich/Schweiz
Telefon: +41 44 368 29 00
Çalışma Saatleri:
Pazartesi - Cuma
08:30 -12:00
14:00 17:00 (telefon görüşmesi)
Tüm Dış Temsilciliklerimiz İçin Bakınız:
Dış Temsilciliklerimiz
Önemli NOT: Elektrik Sistemi bizden farklı ve üç jaktan oluşuyor. Şehirdeki elektronik mağazalarından yaklaşık 15 İF karşılığında edinebilirsiniz.