Sırt Çantası ile Rusya ve Moğolistanda 60 gün - Gezi Notları ve Rehberi 2 - Konaklama

Hosteller hakkında seyahate başlamadan önce çok şey okumuştum ama daha önce hiç böyle bir deneyimim olmamıştı. İlk durağım olduğu için St. Petersburg’da ve kötü şöhretinden dolayı Moskova da otelde kaldım. Bu şehirlerdeki seyahatim bitip Kazan’ dan itibaren hostelde kalmaya başlayınca, buna gerek olmadığını, her iki şehirde de hostelde kalmanın daha iyi bir fikir olduğunu gördüm.



 



Hostellerin özellikleri


Üç oda bir mutfak bir salon daire düşünün, odaların büyüklüğüne göre 2,3 ya da 4 ranza olduğunu ya da tek tek 3–5 yatak olduğunu hayal edin. Bazı binalarda birkaç daire birleştirilerek daha büyük hosteller de yapılmış. Mutfak tam takım, salonda oturma grubu var. İki banyo iki tuvalet ortak kullanılıyor. Siz internetten girip odadaki yatak sayılarını ve fiyatları görerek fiyata ya da doluluk durumuna göre bir yatak satın alıyorsunuz.  Mutfağı kullanıp yemek yapabiliyorsunuz, makinede çamaşırlarınızı yıkayabiliyorsunuz, isterseniz ütü de yapabilirsiniz. (Makine dolusu çamaşır yıkama 100 Ruble) Rusya’daki birçok ucuz otelde katlarda tuvalet ve duşlar ortak kullanılmaktadır, üstelik otellerde çamaşır ve ütü yüksek maliyetli bir hizmettir.


Bir odada aynı anda 3-5 ayrı ülkeden insan kalabiliyor. Hostellerde konaklayanlar genellikle sırt çantasıyla seyahat eden genç ve orta yaşlılar. (Backpackers) Çoğunlukla çift olarak ya da 2-4- kişilik gruplarla geziyorlar, bazıları da benim gibi tek başına geziyor, doğaya uyumlu, mütevazı yaşayan ve biraz da maceradan hoşlanan insanlar bunlar. 

Hesaplı Trans Sibirya turu satan şirketlerin müşterileri de hostellerde kalıyor. Yemek ve kalacak yeri dert etmiyorlar, birçoğu Baykal gibi doğal ortamlarda çadırda kalıyor, o yüzden yanlarında çadır ve uyku tulumu taşıyorlar. Hostellerde kadın erkek ayrımı yok, kimse kimseyi rahatsız etmiyor, öyle tipler zaten hostelde kalmıyor.


Bütün hostellerde wi-fi var ve ücretsiz. Rusya da hosteller kahvaltı vermiyor ama kahvaltılıklarınızı koyabileceğiniz buzdolabı var. Hostellerde çalışan görevliler çoğunlukla İngilizce biliyor ve ve size güler yüzle yardımcı oluyor. Bir çoğunda harita ve broşürler var.


 

  




Seyahatlerdeki en büyük giderlerden birisi yemek ücretleridir. Eğer Rusyada bütün yemekleri dışarıda yerseniz, çay kahvenizi kafelerke içerseniz bu harcamalarınız için yüksek tutarlar ödemek zorunda kalacaksınız. o yüzden sırt çantasıyla seyahat eden düşük bütçeli gezginler pazarlardan alışveriş yapıp hostelde pişirmeyi tercih ederler. Hostellerin çok geniş ve kullanışlı mutfakları var. Ulan udede tanıştığım  Trans Sibirya turu yapan Polonyalı bir grup ta akşam yemeklerini hostelde kendileri pişiriyorlardı. 

Tabi Ulan Ude' de halis etten yapılmış taze mantıların paketi 4 Tl civarında ve bu iki kişilik yemek demek. Ben de sıkça bu mantılardan yapıp yedim, az suda pişirirseniz ve suyuyla beraber yerseniz daha lezzetli oluyor. Bunun içine lahana, havuç ve patates katarak da pişiriyorlar. Rusya ve Moğolistanda etler doğal ve fiyatları bizdekilerin yarısı kadar, gitmişken biraz protein depolayabilirsiniz. Böyle bir tur hayal ediyorsanız ve elinizden yemek yapmak gelmiyorsa şimdiden öğrenmeye başlamanızı ya da yanınızaa iyi yemek yapan birisini götürmenizi tavsiye ederim. 




Hostellere gelenler hemen diğerleriyle kaynaşıp samimi bir ortam oluşturuyorlar, herkes gurbette olduğu için konuşacak birilerini arıyor. Yeni arkadaşlar yeni bilgiler ve taze muhabbet demek. Ulan Ulde’ de yağmurlu bir günde beş ayrı ülkeden yedi kişi saatlerce sohbet ettik, herkesin değişik bir hikâyesi vardı ve büyük bir heyecanla diğerlerine anlatıyordu. Avustralya’ dan motorla gezen bir çift, Çek Cumhuriyetinden genç bir çift (Onlarla Rusya içinde 3 defa karşılaştım)Brezilyalı bir tiyatro yönetmeni, bir Fransız ve bir Türk. Bu insanlar otellerde de aynı mekânda bulunabilir ama böyle samimi ortam oluşmuyor.

 

Bu özellikleri nedeniyle maddi imkânı iyi olan bazı insanlar da hostellerde kalmayı tercih ediyor, benim de bundan sonraki ilk tercihim hosteller.

 

Hostel ve Otel Rezervasyonları

 

Ben hostel rezervasyonlarının tamamını www.booking.com adresinden yaptım. Onun dışında hostelbooker, hostelworld ve daha birçok site var. Hostelbookers tan bir tek rezervasyon yaptım onda da sorun çıktı, hostel beni başka bir yere yönlendirdi ama site kredi kartımdan komisyonunu aldı. Durumu müşteri hizmetlerine yazdım ama cevap gelmedi. Booking.com da hiçbir sorunla karşılaşmadım, site çok kullanışlı, kolayca rezervasyon yapabilirsiniz.
 
Bir sitede rezervasyon yaptırmadan önce odanın kaç kişilik olacağını, fiyatını ve hostelin fotograflarını görbiliyorsunuz. Ayrıca üretli yada ücretsiz iptal durumunu ve kaç gün önceden ücretsiz iptal yapabileceğinizin bilgilerini de görebilirsiniz.


 

Bu siteler rezervasyon onayı için kredi kartı bilgilerinizi ister, eğer bu konuda hassasiyetiniz varsa kredi kartı limitini düşürün. Yaz sezonunda reytingi yüksek hostellerde özellikle 2-3 kişi için yer bulmak sorun olabilir, o yüzden 3-4 gün öncesinden rezervasyon yaptırmanızda yarar var. Tek başınıza iseniz pek sorun olmuyor, İrkutsk ta Ol’ kon Adasından dönerken daha önce kaldığım hosteli aradım, yer yok dediler ama ben yine de hostele gittim ve oraya vardığımda yer yok demediler. Rezervasyon yaptıran herkes gelmiyor, ya da erken ayrılan oluyor dolayısıyla bir defada o hosteli seçeneklerden çıkartmamak gerekir.

 

Hostel rezervasyonunuzu bir sonraki şehre ne zaman gideceğinize karar verdiğinizde yaptırabilirsiniz, bu en garantili yöntem. Unuttuysanız da sorun değil, gittiğiniz şehirde wi-fi olan bir kafeye oturun kahvenizi yudumlarken bulunduğunuz yere yakın bir hostel bulup rezervasyon yaptırın. Rezervasyon bilgilerinizi gelen mailden mutlaka kontrol ediniz, ben Dönüş yolunda Omsk diye Tomsk şehrinde rezervasyon yaptırmışım :)

 

Baykal Gölü civarında konaklama:

 

Öncelikle bu yöreyle ilgili ayrıntılı bir harita edininiz, İrkutsk ta iseniz Karl Marks Caddesi üzerinde birçok harita ve kitap bulabileceğiniz bir kırtasiye ve kitap satan dükkân var. Ulan Ude de, Lenin Caddesi üzerinde harita alabileceğiniz yerler var.

 

İnternette Baykal Gölü içindeki Olhon Adasında konaklayacak yer bulabilirsiniz. Ben Xujir kasabasında Nikita’ s Hous da kaldım, veb sayfalarında e-posta adresleri var doğrudan kendileriyle yazışıp rezervasyon yaptırabilirsiniz. Orası, Trans Sibirya yolcularının gözdesi olduğu için grup gidiyorsanız yer bulmak yaz aylarında sorun olabilir, o yüzden önceden rezervasyon yaptırmanızda yarar var. Üç öğün yemek ve kalma ücreti 850 Ruble, yaklaşık 50 TL. Daha sonra tanıştığım bir Fransız yalnız yatak kiralayan bir hostelde geceliği 250 Rubleye kaldığını söyledi, çok iyi fiyat; kaldığı yeri İrkutsk ta kaldığı hostelden tavsiye etmişler. Demek ki gitmeden önce küçük bir araştırma yapmanızda fayda var. Xujir’ e rezervasyonsuz gitseniz de meydanda otobüsten indiğinizde bakkalların duvarlarına asılmış kâğıtlardan kalacak yerlerin telefonlarını bulabilirsiniz. Buradaki çok az sayıda yerin internette adresi var, diğerleri sokaktan müşteri buluyor.

 

İrkutsk ve Ulan Ude civarındaki köylerin çoğunda kalacak yer var ama bunların bilgilerine internetten ulaşamazsınız. Kalacak yer ayarlamadan gitmeyi düşünüyorsanız, yaz aylarında mutlaka hafta içi gidiniz. Çünkü hafta sonu yer bulmak imkânsız gibi, şehirde yaşayanlar hafta sonu tatili için bütün yerleri kapatıyor. Ben Turka köyüne sezon sonu olduğu için yer ayarlamadan gittim, sağ olsunlar, yer sormak için girdiğim bakkaldaki herkes seferber oldu, telefonla halledemeyince oradaki bir müşteri beni arabasına aldı ve kalacak yerleri dolaştırdı, zor da olsa bir yer buldum. Sibirya tarafında yaşayan insanlar güler yüzlü ve yardımsever.

 

Birkaç kişiyseniz çadırınız da varsa yer problem değil, kimse size “Burada ne yapıyorsunuz; izniniz var mı? diye sormaz. Çadırınız yoksa bu şehirlerden kiralayabilirsiniz. Uyku tulumları en az  – 10 derece için olmalı, çünkü buralarda geceleri çok soğuk oluyor.

 

Rusya’da konaklama fiyatları

Moskova’nın doğusundaki şehirlerde yüksek sezonda hostellerde geceleme fiyatı yaklaşık 600 Ruble, yani 34 TL. Yalnız Kazan’da 8 kişilik odada 500 Rubleye kaldım. Kazan Trans Sibirya yolcularının uğrak yeri olmadığından hostel kalabalık değildi, odada İrlandalı bir bayla kaldım. St. Petersburg ve Moskova da reytingi yüksek hostellerde geceleme fiyatı odadaki yatak sayısına göre değişiyor ama yüksek sezonda yaklaşık 1 000 Ruble civarında. Orada da bizde olduğu gibi erken rezervasyonla çok daha iyi fiyatlara yer bulabilirsiniz.

 

Yola çıkmadan bir ay önce baktığımda St. Petersburg da çok uygun fiyata birçok otel ve hostel vardı, ama Temmuz ayı başında uçak biletini aldıktan sonra rezervasyon için baktığımda hem oralarda yer kalmamıştı hem de fiyatlar çok yükselmişti. Moskova ve St. Petersburg yalnız yabancı turistlerin uğrak yeri değil, daha çok doğudan gelen Rusların tatil için tercih ettiği yerler. O yüzden yaz aylarında fiyatlar çok yüksek. Sırt çantalıların yolu üzerinde olmayan Çelyabins ve Omsk gibi şehirlerde hostel yok, bulabildiğim en düşük oda ücreti 1 000 Ruble, 56 TL idi.


Baykal Gölü kenarındaki Turka Köyü’ ne Ulan ude’ den midibüsle 3 saatte gidebilirsiniz. Orada Valeri’ nin Misafir evinde birinci sınıf ahşap işçilikli bir odada geceliği 700 Rubleye, 40 TL. ye kaldım. Odada 3 yatak ve tuvalet vardı, çok iyi fiyat. Saunası ve harika manzaralı iki mutfağı var, Turka nehrine sıfır konumdaki bahçesinde mangal yapabilirsiniz, balık tutabilirsiniz. 



Moğolistan’da konaklama fiyatları


Moğolistan’da hosteller çok daha ucuz, Ulan Baturda kahvaltı, wi-fi dahil geceliği 7-10 dolara oldukça iyi hosteller var. Benim kaldığım bir hostelde her yatağın kenarında duvara monteli çelik kasa ve elektrik prizi vardı, yatakların üst kenarlarında raylı sistem perde vardı, kahvaltı ve sınırsız çay, kahve 7 dolardı. (Khongor Expedition – Şehir merkezinde Türk Büyükelçiliğine de yakın)Tabi Moğolistan sırt çantalıların en gözde ülkelerinden birisi olduğundan Ulan Batur da hostellerde 3-5 gün önceden rezervasyon yaptırmanızda yarar var. İyi hostelleri belirlemede en iyi kıstas hostel pazarlayan sitelerdeki reytingler, oralardan size uygun bölgede yer bulup rezervasyon yapabilirsiniz.


 







Karakorumda Hosteller Moğol çadırlarından oluşuyor. Kasaba içinde ve Orhon Nehri kenarında birçok Ger Kampı var fakat bunların bilgileri internette yok maalesef. Ben “Suvd Guesthouse” da kaldım. Kasabanın vadiye açılan kenarında sessiz bir yerde. Karakorum’ a rezervasyon yaptırmadan gitmiştim, otobüsten indiğimde onlar bana kalacak yer teklif etti ve o şekilde tanıştık.

Suvd Guesthouse’ da yalnız yatak 8 000 Tugrug,10 TL.  (1 TL yaklaşık 800 Tugrug) Kahvaltı+Akşam yemeği + Duş + İnternet bağlantısı = 18 000 Tugrug, 23 TL. Çok iyi fiyat, Türkiye’deki yaz sıcaklarından kaçıp burada kalabilir, Orhon nehrine balık tutmaya gidebilirsiniz. Misafirler için şimdilik 3 ger var. (Suvd, ger kampının sahibinin eşinin adı.)


 

Ganbaatar ve eşi Suvd sizi araçlarıyla otobüsten alıp çadırınıza kadar götürürler. İkisi de yeteri kadar İngilizce biliyor, güler yüzlü ve yardım sever insanlar. Daha da iyisi, atla Orhon vadisinde gezi yapmak isterseniz size uygun fiyata tur ayarlayabilirler. Ben Karakorum’ dan Orhun Kitabelerine bir Moğol rehberle at sırtında gidip geldim. Kalacak yer, yeme içme dâhil günlüğü 65 USD idi. (Bu yolculuğun ayrıntılarını ve turla ilgili tavsiyeleri “ Karakorum” bölümünde okuyabilirsiniz)

 

Rusya ve Moğolistan’ da çadırda konaklama:

 

 

Sibirya bölgesi ve Moğolistan’ da karşılaştığım sırt çantalıların çoğu çadır ve uyku tulumu taşıyordu. Baykal Gölü civarında çadırda kalarak seyahat edenlerle, Olhon adasında çadırda kalanlarla tanıştım, hiçbir şikâyetleri yoktu. Arazi son derece uygun, hiçbir yasal formalite yok, o yüzden buralarda seyahat edenler çok mutlu. Moğolistan’da genellikle bir yerleşim yerinden diğerine yürüyerek intikal yapıyorlar ve geceleri arazide, çadırda kalıyorlar. 

 

Karakorumda tanıştığım 25-26 yaşlarındaki iki İsveçli bayan da sabah sekizde yağmur altında yürüyüşe başladılar, dağları aşıp bir yerleşim yerine ulaşacaklardı. Bana da onlarla gitmemi teklif ettiler, çadır ve uyku tulumum yoktu o yüzden katılamadım. Ulan Ude’ de tanıştığım üç Alman ve bir İsveçli genç dik dağlarla çevrili bir vadide on günlük bir intikal gerçekleştirmişler, takdir etmemek elde değil. Herkes zannediyor ki bu insanlar bu seyahatlerde çok para harcıyor, aslında bunlar işin bahanesi. O gençler pahalı diye marketten bile alışveriş yapmıyorlardı, Pazar yerlerine gidip oradan alışveriş yapıyor ve bütün yemeklerini kendileri yapıp yiyordu. Hep söylüyorum, bizim insanlarımız rahata alıştı, ağaç gölgesinde mangal yapmanın ötesi zor geliyor artık :)

Aynı bölgeye bir dahaki seferimde mutlaka çadır ve uyku tulumu götüreceğim, çünkü bu aynı zamanda hostel yada başka kalacak yer olmayan güzel yerlerde kalma imkanı demek.

 

 

 





 Yazılan Yorumlar...
stationary traveller
(07 Eylül 2014)
biriktirdiğim paraya göre 40-50 gün arasında bir seyahat yapmayı planlıyorum. daha önce İngiltere ve İskoçya da ucuza aldığım tren otobüs ve uçak biletleriyle gezerek hostellerde, parkta, hava limanında falan uyu ve genelde süper marketlerden aldığım şeyleri yiyerek kısıtlı bir bütçeyle 9 şehir gezmiştim. seyahati ucuza mal etme konusunda kendime güveniyorum. ilginiz için teşekkürler.
srpc
(07 Eylül 2014)
Merhaba, ben seyahate çıktığımda temeldüzeyden biraz daha ileri Rusça biliyordum. Şu anda Rusya Demiryolları Şirketinin web sayfasında İngilizce seçeneği var, o sayfalar biraz uğraştırıyor ama tren bileti almak için gerekli. Bu seyahatteki temel sorun istediğiniz gün için ucuz olan vagondan ve mümkünse alt kattan tren bileti alabilmek. Bunun için internetten seyahat etmek istediğiniz gün ve saatte kalkan trenlerin bilgilerini not alıp gişe görevlisine göstererek bilet alabilirsiniz. İnternetten almayı başarırsanız zaten dil sorununuz yok demektir. Ben o seyahatte toplam 6 000 TL civarında harcama yapmıştım, uçak biletleri dahil. Seyahat Moğolistan dahil 60 gün sürmüştü. Bir Ruble 17 TL civarında idi ve o da yaklaşık 100 000 Ruble yapar. Siz hostellerde kalarak ve Plats (3. mevki) de seyahat ederk daha ucuza seyahat edebilirsiniz. Benim ilk seyahatim olduğu için yüksek fiyatlıi konaklama ve tren bileti ücreti ödedim. Büyük şehirlerde sokakta İngilizce bilen birilerini bulabilirsiniz ama tren garlarındaki gişelerde bulamazsınız. Rus alfabesini bir günde öğrenebilirsiniz, Rusya ve St.Petersburg metro haritalarını internetten indirip biraz çalışırsanız çok işinize yarar. Kaç günlük bir seyahat düşünüyorsunuz?
stationary traveller
(07 Eylül 2014)
yazı için sonsuz teşekkürler. bir kaç sorum olacaktı: birincisi rusça biliyor muydun? eğer biliyorsan ne seviyede biliyordun ve rusça bilmeyen ama İngilizcesi gerçekten iyi olan biri orada işlerini rahat halledebilir mi? st.petersburg ve moskova gibi şehirlerde İngilizce anlaşabileceğimi ama diğer yerlerde daha zor olacağı düşüncesindeyim. bu konuda beni aydınlatabilir misin? ikinci olarak bu gezi için toplam ne kadar para harcadığını (mümkünse hem tl hemde ruble cinsinden) söyleyebilir misin? çok teşekkürler.
NEŞE
(12 Ekim 2012)
Gerçekten öyle,rahatı seven bir millet olduk.Yıllar önce çadırımızla gezmediğimiz yer kalmamıştı ülkemizde,şimdi sorun bakalım kaç genç çadır tatili yapıyor...Çok güzel yerlerde dolaştırdınız bizi ve çok faydalı bilgiler verdiniz...çok teşekkürler..