Prag Gezi Rehberi 3 (Yeme - İçme)


Prag’a geldik, gezdik ve biraz yorulduktan sonra acıkmaya başladık. Peki Çek Cumhuriyeti’nin başkentinde ne yiyebiliriz?... Haydi, hep beraber okuyalım o zaman...Katkılarınızı bekliyoruz...

Çekler öğle yemeklerini 11.30-15.00 arasında yiyorlar. Akşam yemekleri ise 18.00 – 21.30 arasında. Ekonomik olmak size adam başı ortalama 250 CZK’ya patlayacaktır. Yemeklerinizi şehrin eski ama turistik bölgeleri dışında kalan restoranlarda yerseniz yaklaşık üçte bir fiyat ödersiniz. Turistik bölgelere nehir manzaralı yüksek yerler de dahil. Servis ücreti genelde sonradan hesaba ekleniyor. Bazen hiç de az rakamlar olmayacağını unutmayın.

 

 Svickova na smetane
 
 

Alman, Macar ve Polonya mutfağından etkilenmiş olan Çek mutfağının çok özellikli bir mutfak olduğunu söylemek zor. Ama yine de kendilerine özgü lezzetleri de yok değil tabi. Eti seviyorlar, bu kesin. Özellikle av hayvanları (tavşan, geyik, ördek, kaz) ve domuz türleri çok fazla. Dana etleri de çok lezzetli (her ne kadar Macar olarak bilinse de özellikle gulaş). Etler genellikle iri ve tek parça servis ediliyor. Krem soslu biftekleri (Svickova na smetane) çok lezzetli. Genelde etleri bir tür hamurla (dumpling) birlikte sunuyorlar. Yani ayrıca ekmek yemenize de gerek kalmıyor (Gerçi ekmek bayağı bir tüketiliyor). Komşu ülkelerde olduğu gibi lahana, kereviz, havuç gibi sebzeler yemeklerde bolca yer alıyor.

 
 

En popülerinden en ücra köşelerine kadar domuz sosisi ve salamından yapılan sandviç benzeri şeyler mevcut. Ayrıca biz de çok fazla yapılmayan patates, soğan (Cibulacka) ve sarımsak (Cesnekova) çorbaları gerçekten lezzetli. Bahar mevsiminde denk gelirseniz kuşkonmaz çorbaları çok güzelmiş. Yılbaşı döneminde çok popüler olan balık çorbası da (Rybi polevka) artık her yerde bulunabiliyor. Değişik peynir tabaklarından da tatmanızda yarar var. Bir de bazen etlerle tadı tatlı olan şeyleri karıştırıyorlar. Mesela domuz ya da dana eti ile elma gibi. Ya da salatalar şekerli gelebiliyor. Değişik bir tat yani. Tercih sizin.

 
 

Tatlılara gelince…Meyveli hamur tatlılarını mutlaka deneyin. Meyve ya da reçelle doldurulan ve çikolata sosu ile servis edilen bir tür krep olan palacinky oldukça lezzetli. Yine meyve ile doldurulan ve krem peynir ve erimiş tereyağı ile servis edilen çörekler (Ovocne Knedliky) deneyebileceğiniz bir tat. Elmalı turtaları da (jablecny strudel) tadabilirsiniz. Beğeneceksiniz…

 

 Palacinky...
 
 

Restoran olarak pek çok alternatif söylenebilir. Ekonomik ve klasik çek yemekleri için kendi denediğim “U Medvidku” restoranını tavsiye edebilirim. Prag 1 bölgesinde Na Perstyne, 7 adresindeki 150 yıllık restoranın bazı bölümlerinde sigara içmek serbest. Kendi deneyimlerimiz dışında dostların da tavsiyeleri var elbette: Şık ve müzikli bir yer arıyorsanız ortalama 700-800 CZK hesabıyla Eski Şehir meydanındaki U Prince denenebilir. 490 CZK’dan başlayan menüleriyle Belediye Binasının (Obecni Dum) alt katındaki Pilzenska Restaurace güzel bir alternatif olabilir. Bunun dışında ekonomik ama keyifli yerel lezzetler için U Kroka’da (Vratislavova 12/28, Prague 2) bir diğer alternatifiniz olabilir.

 
 

Prag’da o kadar çok Kentucky Fried Chicken restoran zinciri var ki inanamazsınız. “Ben bunların garip yemeklerini yiyemem kardeşim” diyenlere tanıdık bir alternatif olabilir.
 
 

Prag’a gelip de bira içmeden sakın ayrılmayın. Çok fazla çeşit var (45’ten fazla fabrika olduğunu duymuştum) ve popüler yerler dışında fiyatlar son derece makul. En çok tüketilen markalar Pilsner Urquell ve Budweiser. Özellikle siyah birayı tatmadan ayrılmayın.

 
 

Birayla beraber en çok konuşulan ve tartışılan içeceklerden birisi de Becherovka. Bir tür likör olan bu içecekte yoğun bir baharat (özellikle de tarçın) tadı var. Kimileri çok beğenirken kimisi de hiçbir tat alamadığını söylüyor. Son karar size kalmış. Minik bir tavsiye: önce az miktar alın, daha sonra tercihe göre hediyelik de düşünebilirsiniz.

 

 

Unutmadan…Komunist dönemde kola bulunmadığı için Çekler kendi kolalarını yapmışlar. Adı “Kofola”. Bildiğimiz kolaya pek benzemese de yine de denenebilir.

 
 

Prag’da iki tane Türk restoranı olduğunu söylediler: Hanedan Kebap ve İstanbul Kebap. Jindrisska Caddesi, 20 numaradaki Hanedan’ı denedik. Neredeyse tüm klasik Türk yemeklerini bulmanız mümkün. Yani öyle sadece döner kebap değil. Yemekler lezzetli. Demleme çay da mevcut. Tavsiye edilir…

 
 

Afiyet olsun...

Prag hakkında diğer gezi rehberleri için:
 
 
 
 
 
 
 
 
Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.
 
Son Güncelleme: 10/01/2016





 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(26 Ekim 2014)
Asuman Hanım, memnun kalmadığınıza üzüldüm ama biz eşimle beraber gitmiştik ve beğenmiştik. Aradan yaklaşık 3 yıl geçti, bu zaman içinde aşçısı, sahibi vb. değişmiş olabilir. Kaldı ki damak zevki ve lezzet anlayışı kişiye göre değişebilir.
Sizin bu yorumunuz da benim tavsiyelerim gibi mutlaka dikkate alınacaktır. Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşma nezaketinde bulunup vakit ayırdığınız için teşekkürler.
İyi günler dileklerimle...
Asuman
(24 Ekim 2014)
Merhabalar,

Praga yaptigimiz gezide sizin web sayfanizdaki oneriniz uzerine adresini de vermis oldugunuz "hanedan" kebaba gitmek gafletinde bulunduk. Ben tas kebabi ve bulgur pilavi aldim esim "et" oldugu iddia edilen ama ben tavuk bile oldugundan suphe duydugum doner sandwich aldi. Emin olun etin ne eti oldugunu anlayamadik, benim yedigim ( Ya da yiyemedigim demek daha dogru olacak) yemek ise buz gibiydi.
Biz Kanadada yasadigimiz icin Turk yemeklerine hasretiz. Bu nedenle sizin onerinize guvenerek bu Turk restoranina gittik. Lutfen insanlari boyle kalitesiz yerlere yonlendirmeyin. Orada kulaklarinizi cok cinlattik!

Iyi gunler dileklerimle,

Asuman
NEŞE
(03  Aralık 2012)
U medvidku dan biz de çok memnun kaldık,ayrıca Obecni Dum altındaki Pilsen Restaurant ın ördekleri de koca bir tepsi de bol garnitürle geliyor,U prince de atmosfer harika..Hiç bir yerde Türkiyeden daha fazla para ödemedik...Şaraplar da çok lezzetli....