Porto Gezi Rehberi : 4 (Diğer Hususlar)


Porto’ya ulaştık, görülecek yerleri gördük, yerel lezzetleri tattık... Peki unuttuğumuz bir şeyler kaldı mı acaba? Merak ediyorsanız devamını gözden geçirebilirsiniz... Katkılarınızı bekliyoruz...

 

- Portekiz’in en güzel şehirlerinden birisi olarak kabul edilen Porto yılın 12 ayı gezebileceğiniz bir yer. Ancak Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında yaklaşık 40 derece sıcaktan bunalabilirsiniz. Kış döneminde ortalama 7-12 derece sıcaklıkta olan şehri gezmek için ilkbahar ve sonbahar dönemlerini tercih edebilirsiniz. Bu dönemlerde yanınızda şemsiye bulunmasında yarar var.



 - Gideceğiniz her şehirdeki gibi Porto’da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun. Bu ofislerde sizlere şehrin haritasını veriyorlar. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; Sao Bento tren istasyonunun karşısında, havaalanında, merkezde Aliados Bulvarının sonundaki Belediye Binasının yan tarafında (Rua Clube dos Fenianos, 25), Infante D. Henrique Meydanında (Rua do Infante D. Henrique, 63) ve katedral girişindeki eski Belediye Binasında bulabilirsiniz.

 
 

 



- Porto birbirine bağlı 12 farklı bölgeden oluşuyor ancak gezilecek yerlerin neredeyse tamamı 1. Bölgede yer alıyor. Porto diğer popüler Avrupa şehirlerine göre daha ucuz olduğundan merkezde dahi oldukça mantıklı fiyatlara konaklama yapmak mümkün. Örneğin, Sao Bento tren istasyonun hemen yanındaki dört yıldızlı Mercure Hotel’de mayıs ayında iki kişilik tek gece konaklama ortalama 70-75 €. Aynı tarihlerde üç yıldızlı Aliados Otelde ise iki kişilik konaklama, kahvaltı dahil, 55 €. Örnek verdiğimiz her iki otelde şehrin tam merkezinde yer alıyor. Başka bir ifadeyle yıldızı düşürürseniz ya da birkaç kilometre dışarıya doğru çıkarsanız çok daha ekonomik fiyatlar bulabilirsiniz.



- Porto tarihi şehir merkezi 1996 yılından bugüne UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Katedral, Sao Francisco Kilisesi, Santa Clara Kilisesi, Sao Bento tren istasyonu, Batalha Sarayı, San Antonio Hastanesi, Borsa Sarayı ve daha pek çok tarihi yapı, meydan ve sokak ile liste uzayıp gidiyor.



- Porto’nun tüm güzellikleri yanında bir sahil kenti olduğunu da unutmayın. Bu yüzden yaz döneminde merkezden bir kaç kilometre ötede yer alan Atlantik Okyanusu kenarındaki Foz bölgesi denizin keyfini çıkarmak için ideal. 500 veya 502 no’lu otobüsler merkezden Foz’a ulaşmanızı sağlayacaktır.



 - Şehrin en önemli alışveriş caddesi Majestic Cafenin de yer aldığı Rua Santa Catarina. Tamamıyla yayalara açılmış bu caddede, ulusal markalar yanı sıra dünya ürünlerini kolay bulabileceğiniz birçok dükkân bulunuyor. Cadde üzerindeki Centro Comercial Via Caterina alışveriş merkezleri arasında öne çıkıyor. Bunun dışında Rua Gonçalo Sampaio 350 adresindeki devasa alışveriş merkezi “Shopping Cidade de Porto” da da kendinize göre bir şeyler bulacağınıza şüphe yok. Praca de Bom Sucesso 127-131 no’daki Galeria Peninsula’da bir diğer alternatifiniz olabilir. Alışveriş merkezleri genel olarak gece 23.00’e kadar açık. Daha geleneksel ve yerel markalara meraklıysanız trafiğe kapalı Rua de Cedofeita tam size göre.

 
 

 



- Pazar yeri denince hiç şüphesiz ilk akla gelen yer Bolhao. Herşeyin tazesinin satıldığı kapalı pazar yerinden bir şey almasanız dahi mutlaka gezin. Pazar günü kapalı olduğunu unutmayın. Nisan ayında başlayıp Ekim ayına kadar süren dönemde, her gün Praca da Liberdade adresinde kurulan çiçek pazarı ilginizi çekebilir.



- Hiçbir şey satın almasanız da  Rua das Carmelitas 144 adresindeki kitapçı  Livraria Lello’ya mutlaka uğrayın. Pişman olmayacaksınız.



- Porto merkezinde çok büyük süpermarketler yok ama yine de biz birkaç adres verelim:

* Lidl Supermarket, Avenida de Camilo 72, Porto, (Campanha Tren istasyonu ile 24 Ağustos Meydanı arası)

* Lidl Supermarket, Rua Monsenhor Fonseca Soares 127, (Boavista tarafında)
* Pingo Doce Supermarket, (Boavista Bulvarı)
* Elektronik meraklıları da Gaia tarafında Rua Dom Henrique de Cernache 4400-625 adresinde bulunan Mediamarkt’ı ziyaret edebilirler.



- Eğer meraklıysanız Portekiz’in en önemli futbol mabetlerinden birisi olarak kabul edilen Dragão Stadium’u ziyaret edebilirsiniz. Yetişkin ücretinin 10 € olduğu stadyum için Porto Karttan %25 indiriminiz var. Stadyuma, Metro A, B, E ve F hatları ile ulaşabilirsiniz.



- Porto’da gece hayatının kalbi Douro Nehri kenarındaki Ribeira ve Gaia bölgesinde atıyor. Bunun dışında birbirine paralel olarak uzanan Rua Galeria de Paris ve Rua Cândido dos da bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Kent merkezinde Sao Bento tren istasyonu yakınındaki Gare (Rua da Madeira 182) oldukça popüler bir kulüp. Yine merkezde yer alan Swing (Rua Júlio Dinis 766) özellikle Pazar günleri oldukça canlı. Daha büyük kulüpler merkezin biraz dışında yer alıyor. Matosinhos’taki Estado Novo (Rua Sousa Aroso 722) ve sadece Cuma-cumartesileri açık olan Foz bölgesindeki Industria (Avenida Brasil 843) popüler tabirle “trendy” mekanlar.



- Portekiz’e gidipte fado dinlemezseniz gitmiş sayılmazsınız demiş bir müzik üstadı. Porto’da fado ile popüler olan en önemli mekan Aliados Bulvarındaki “Cafe Guarany”. Aynı zamanda başarılı bir psikolog olan Juana Costa, geleneksel fado şarkılarıyla haftanın iki gecesi misafirlerine eşsiz bir ziyafet sunuyor. Bunun dışında 11-13 Rua do Outeirinho adresinde bulunan “Restaurante o mal Cozinhado” ve 16 Largo de Sao Joao Novo adresindeki “Restaurante Tipico o Fado” diğer önemli adresler.

 
 

 



- Ribeira, Gaia ve köprülerin keyfini çıkarmak için Douro Nehrindeki tekne turlarına katılabilirsiniz. Farklı firmalara ait rabelolarda yapılan yaklaşık 45 dakikalık turun size maliyeti 10 €. Porto Kartınıza %20 indirim yapılıyor. Yoğun dönemlerde Gaia tarafının daha sakin olduğunu söyleyebiliriz. Nehir bölgesini bir de havadan göreyim derseniz Gaia tarafındaki teleferik değişik bir alternatif olabilir. Tek yön 5 €, gidiş-dönüş ise 8 €.



 - Havadan Porto’yu izlemenin tek yolu Gaia’daki teleferik değil elbette. Louis Köprüsü, Gaia tarafında hemen köprüden sonra yer alan Serra do Pilar, Se Katedralinin önündeki teras, Clerigos Kulesi (ücretli), ziyaret izni verilen zamanlara denk geldiyseniz Aliados Bulvarının üst tarafındaki Belediye Binasının kulesi ilk akla gelenlerden. Fotoğraf makinenizi unutmayın.



- Şehri turlamanın bir diğer yolu da Şehir Trenine (Porto City Train) binmek. Luís Köprüsünün oradan hareket eden trenin maliyeti 7 €. Porto Karta %25 indirim uygulanıyor.



- Porto’ya kadar gelmişken nostaljik tramvayları da unutmayın. 1, 18 ve 22 nolu hatlarla gerek tarihi bölgede, gerekse de Douro nehri kenarında keyifli yolculuklar yapabilirsiniz. Tek yön 2,5 € ödemeniz gerekirken Tramvay Müzesi ile kombine bilete 4 € ödemeniz yeterli. Nostaljik tramvay hakkında daha detaylı bilgiyi Porto Nostaljik Tramvay (Tram City Tour) internet sitesini inceleyebilirsiniz.



- Porto şehrine gelmişken Douro Nehri kenarında bir yürüyüş yapmadan ayrılmayın. Şehir tepeler üzerine kurulu olduğundan inişli çıkışlı bir yapısı var. Bu yüzden kendinizi aşırı yormamaya dikkat edin.



- Porto’nun en keyifli ve eğlenceli festivali olan “Aziz Sao Jao Festivali” her yıl 24 Haziran günü kutlanıyor. Muhtemelen Portekiz’in en büyük sokak partisinde yerel halk, plastik ya da şişme çekiçlerle yabancıların kafasına vuruyor. Programınızı yaparken göz önünde bulundurabilirsiniz.



- Şehirde pek çok noktada kablosuz internet ağı mevcut. İlk akla gelenler Aliados Bulvarı, Casa da Musica, Serralves Museum, Ribeira Meydanı ve Şehir Parkı.



- Porto’da musluklardan akan suda hijyenik açıdan bir sorun bulunmuyor. Gerisi sizin damak tadınıza kalmış.



- Portekiz’de elektronik cihazlarınızı 220 volt üzerinden Türkiye'de kullanılan prizlerle kullanabilirsiniz.



- Yasalar gereği Portekiz’de gezerken pasaportunuzu yanınızda bulundurmak zorundasınız.



- Uçaktan indiğinizde saatinizi 2 saat geriye almayı unutmayın.



- Türkiye'den Porto’yu aramak için 00-351-22-numara; Porto’dan Türkiye'yi aramak içinse 00-90-alan kodu-numara kullanınız.



- Porto’da acil telefonlar: Polis, ambulans, yangın ve acil için 112. Turizm Polisi 208 18 33, Yerel Polis 619 82 60



- Porto’da tatil günleri şunlardır:

Yeni Yıl (1 Ocak),


Paskalya (Mart/Nisan),


Freedom Day (25 Nisan),


İşçi Bayramı (1 Mayıs),


Saint John Day (24 Haziran),


Meryem Ana Yortusu (15 Ağustos),


İffet Günü (8 Aralık),


Noel (25 Aralık)

 
— Porto hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:



Gezialemi Porto Sayfası


Porto Resmi Turizm Sayfası (Porto Tourismo)


GoPorto Sayfası


Porto World Guides


Lonelyplanet Porto Sayfası


Rough Guide Porto Sayfası

 

 

İyi seyahatler…

 
 

Porto hakkında diğer gezi rehberleri için:

 
 
 
 

 
 
 
Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.