Sivas'a Bakış


Hepimizin bildiği gibi Sivas denince akla tarihi, kültürü, şairleri ve ozanları ile birlikte Cumhuriyet'in kurulmasına damgasını vurduğu kararların alındığı 4 Eylül Sivas Kongresi gelir. Sivas Cumhuriyet şehri, Sultan şehir olarak da bilinir. Binlerce şair, ozan ve yazarı yetiştirerek Türk edebiyatına kazandırmıştır. Yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle coğrafi konumuyla da değerli şehirlerden biridir.

Tarihi İpekyolu ve Kral Yolu üzerinde bulunan Sivas'ın Tarihi geçmişi M.Ö. 7000-5000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslıların hâkimiyeti altında kalmıştır.



Türk Devletleri'nin hâkimiyetine 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra girmiş, Danişmentliler Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti, Eretna Devleti ve Kadı Burhaneddin Devleti'ne başkentlik yaparak 1398 yılında Osmanlı topraklarına katılarak Osmanlı Dönemi'nde Anadolu Eyaleti'nin (Eyalet-i Rûm) merkezi olmuştur.

İstiklal Savaşı'nın başladığı yıllarda 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında yapılan Sivas Kongresi, önemli kararların alındığı ve Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Kongre şehri olarak tarihe geçmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 2 Eylül 1919'da Sivas'a gelmiş, 18 Aralık 1919 tarihine kadar 108 gün kalmıştır. Bu sürede Sivas, İstiklal Savaşı'nın merkezi olarak 108 gün başkentlik yapmıştır.



Tarihinin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Sivas, tarihi ve kültürel zenginliği ile dikkat çekmektedir. Bunun yanında yeraltı ve yerüstü zenginliğiyle geniş coğrafyası içinde dört mevsimin yaşandığı Sivas'ta yaylalar, akarsu ve göller görülmesi gereken doğal güzelliklerdir.

Çok sayıda kaplıcası olan Sivas'ta Dr. Balık olarak bilinen Kangal Balıklı Kaplıca, Sıcak Çermik ve Soğuk Çermik en önemli kaplıcalardır.

Sivas, karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımında önemli bir kavşak noktasındadır. Son yıllarda yapılan yatırımlarla ulaşım alanındaki konumu daha da güçlenmiştir.



Kültür Şehri tanımını hak eden Sivas'ta, yüzlerce yıllık âşıklık geleneği, dokumacılık, kilimcilik, halıcılık, gümüş işçiliği, ağaç işleme, bıçakçılık, el örgüsü gibi birçok el sanatı halen yaşatılmaktadır. Yöresel kıyafetleri, mutfağı ve gelenekleri Sivas'ın kültürel zenginliğini daha da artırmaktadır.

Maden kaynakları açısından son derece zengin olan Sivas, özellikle demir, mermer, altın, kurşun+çinko, sölestin, asbest, talk, kaolen, traverten, zeolit, linyit kaynakları yönünden önemli rezervlere sahiptir.

Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile İran doğalgaz boru hattının geçtiği Sivas, önemli bir enerji geçiş noktası üzerinde bulunmaktadır.



Cumhuriyet Dönemi'nde kurulan ve bugün birçoğu özelleştirilen sanayi tesisleri bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar yapmıştır. Sivas son yıllarda özel sektör eliyle sanayileşme yolunda önemli gelişmeler göstermektedir.

Sivas, sahip olduğu önemli potansiyellerini ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma yolunda değerlendirme çabası içindedir.

28.619 km2 yüzölçümü ile Türkiye'nin ikinci büyük ili olan Sivas, kuzeyden Giresun, Ordu, Tokat, doğudan Erzincan, güneyden Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, batıdan Yozgat illeriyle komşudur. Konumu itibariyle de Anadolu'nun cazibe şehri olmakla beraber en geniş yol ağına sahip ilimizdir.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre il nüfusu 2010 yılında 642.224 kişi olarak belirlenmiştir. Kırsal kesimdeki nüfusun toplam nüfusa oranı  % 32'dir.





 Yazılan Yorumlar...
Setenay Süzer
(01 Nisan 2013)
Sivası genel hatlarıyla ve çok güzel çekilmiş fotoğraflarla tanımış olduk. Çifte minare ve Divriği Ulu cami iç mekan çekimleriniz de varsa,gelecek sunumunuzda görmek isteriz.Elinize sağlık, paylaşımınız için teşekkür ederim Nevin hanım.
Selamlarımla
Erdin İVGİN
(25 Şubat 2013)
Kalemine sağlık Nevin Aramıza hoş geldin