Büyük Durian: CAKARTA... | |
Malay, Hint, Çinli, Arap ve Avrupa halklarından oluşan 250 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’nın adı, Latince “İndus” ve Yunanca “Nesos” sözcüklerinden türetilmiş olup “Ada” anlamına geliyor. Adını “Kesin, Büyük Zafer” anlamındaki Sanskritçe bir sözcük olan Cayakarta’nın zamanla dönüşmesinden alan başkent Cakarta ise tarihte Sunda Kelapa ve Batavia adlarıyla da anılmış. Endonezya’yı oluşturan irili ufaklı 17 bin adadan biri olan Cava’da yer alan ve Ciliwung nehrinin Cava Denizi’ne döküldüğü yerde kurulan Cakarta, 9 milyon civarında nüfusun yaşadığı dev bir metropol.
Cakarta’nın tarihi kesimi olan Kota’nın merkezi, adını ülkenin ilk Müslüman hükümdarı Fatahillah’dan alan küçük bir meydan. Çevresindeki çok sayıda müzenin bulunduğu meydanda; Cakarta Tarih Müzesi (Fatahillah Müzesi), Gölge Kuklaları Müzesi, Güzel Sanatlar Seramik Müzesi, Endonezya Bank ve Mandiri Bank müzeleri meraklılarını bekliyor. Her biri ayrı ayrı ilginç bu müzeler içinde öncelikle ilgimizi çeken Gölge Kuklaları Müzesi oluyor. Eski bir kilisede kurulan müzede, “Wayang” olarak adlandırılan Endonezya’ya özgü sahne gösterisinin, Karagöz Hacivat’a benzemekle birlikte çok daha zengin karakterlerden oluşan kuklaları ve “Gamelan” adı verilen geleneksel orkestranın çok çeşitli davul ve vurmalı sazlardan oluşan enstrümanları sergileniyor. Kolonyal binalarda kurulan Cakarta Tarih ve Güzel Sanatlar müzelerini de gezdikten sonra kısa bir yürüyüşle Büyük Kanal’a (Kali Besar) çıkıyoruz. Fotoğraflarının aksine oldukça kirli görünen bu kanal üzerindeki tarihi ahşap köprü (Tavuk Pazarı Köprüsü) 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından yapılmış.
Ciliwung’un denizle buluştuğu Sunda Kelapa’daki (Eski Liman) Balık Pazarı, özellikle balıkların bir mezat ortamında satıldığı sabah saatlerinden ilginç olabilir. Bu bölgedeki Deniz Müzesi’nde (Museum Bahari) ilgimizi çeken bölümler; üstünden eski kent manzarasının görülebileceği tarihi kulesi ile geleneksel teknelerin sergilendiği büyük salonu oluyor.
Merdeka Meydanı’ndan başlayıp, güneye doğru uzanan Thamrin Bulvarı’nı Cakarta’nın modern yüzü olarak tanımlayabiliriz. Buradaki Plaza Indonesia gibi birçok modern AVM’nin bulunduğu kentte, geleneksel alışverişi tercih edenlerin adresi Çin Mahallesi’ndeki Pasar Baru (Baru Pazarı) oluyor. Cakarta’da daha geniş zamanı olanlar kentin güneydoğu çıkışındaki Güzel Endonezya Minyatür Parkı’nı (Taman Mini) görebilirler.
300 civarında etnik grubun yaşadığı ve 200 kadar dilin konuşulduğu ülkenin resmi dili Bahasa. Endonezya, Ekvator’a yakın olduğu için 12 saat olan gündüz/gece süresi ve 25-30 derece arasındaki ortalama hava sıcaklığı yaz kış değişmiyor. Türkiye ile (+) 4 saat farkı bulunan Cakarta’nın Soekarno-Hatta Havaalanı’na THY ile Singapur duraklı olarak 10,5 + 1,5 saatte uçulabiliyor. Endonezya’ya gitmek için vize gerekmiyor, daha doğrusu vize ülkeye gelişte havaalanında 25 ABD Doları karşılığında alınabiliyor… Endonezce (Bahasa) Sözlük: Ojek: Hindistan’ın “rikşa”larına, Tayland’ın “tuktu”klarına benzer motosiklet taksi Batavi: Yerli halk (Cakarta’nın Hollandalılar zamanındaki adı Batavia’dan geliyor) Wayang: Gölge (Karagöz Hacivat’a benzeyen bir çeşit kukla oyunu) Mandi: Bir çeşit kurna (Suyu idareli kullanmak için) Pinisi: Geleneksel yelkenli, ahşap tekne Utara/Selatan: Kuzey/Güney Timur/Barat : Doğu/Batı Medan: Meydan Merdeka: Özgürlük, bağımsızlık Makan: Mekân Benzin: Benzin Menara: Minare Pasar: Pazar Masjid: Mescit, cami |