Bartın'ın Güzel İlçesi Amasra


Türkiye’mizin doğal güzelliklerinden biri olan Amasra Batı Karadeniz’in bölgesinde Bartın iline bağlı bir ilçedir. Tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin koyun koyuna olduğu Amasra, denizden alınıp karaya verilen, doğadan alınıp insana verilen nimetlerin kapısını açık tutmaya çalışan insanların yaşadığı huzur dolu bir yerdir.



Her ne kadar doğal güzellikleri ile dikkat çekip, adını duyursa da köklü bir geçmişe sahiptir Amasra ve birçok tarihi değere ev sahipliği yapar. Amasra Müzesi, Amasra Kalesi, Osmanlı Hamamı, Bedesten Anıtı, Küçük Kilise, Direkli Kaya, Kuş Kayası Yol Anıtı, Cenova Şatosu ve Bartın Fatih Camii'dir. 



Kuş kayası, Yol Anıtı; Amasra’ya geldiğinizde görmeniz gereken yerlerden biri de; Roma askerleri için dinlenme ve su ihtiyaçlarını giderme yeri olarak kullanılan Kuş kayası yol anıtıdır. 


Tavşan Adası; Amasra’yı oluşturan önemli adalardan bir tanesidir. Amasra’da karayla bağlantısı olmayan tek adadır. Adanın ismi yıllar önce yerliler tarafından tavşan popülasyonunu artırmasıyla ortaya çıkmıştır.



Amasra Kilisesi Mescidi; Kilise 9. Yüzyılda inşa edilmiş bir Bizans kilisesidir. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı alması sonunda camiye çevrilmiş ve 1930 yılında ibadete kapanmıştır. Ağlayan Ağaç; Ağlayan Ağaç denizden ve rutubetten aldığı nemi bünyesinde toplayarak yılda 3 veya 5 defa İlkbahar’da Nisan ve Mayıs aylarında bu olayı gerçekleştirir. Ağaç ağlamasını nemden dolayı yapraklarından çiselemesi damlaması şeklinde yapmaktadır. Ağacın asıl ismi Selvi Ağacıdır. Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç yıllardır turistlerin ilgisini çekiyor. 


Tarihi eserleri gezip, çarşılarda alışveriş yaptıktan sonra biraz soluklanmak, doğa ile iç içe olmak, piknik yapmak ya da denize girmek istiyorsanız da seçenekler sunar Amasra. Göldere Şelalesi, Amasra Feneri, Bakacak Mevkii, Boztepe ve Amasra Plajı'dır.



Amasra Galla Pazarı ve Amasra Çekiciler Çarşısı alışveriş için uygun seçenekler sunar ziyaretçilerine. Amasra'ya özgü kıyafet, hediyelik eşya ve yöresel tatların satıldığı pazarda alışveriş yapabilirsiniz. 


Bartın yazmaları, Tel kırmanın tüm Çeşitleri, Kanaviçe örtüler, Antika işlemeler, El dokuması eski Bezler, Ahşap süs eşyaları, biblolar,el oyması ağaç işler, gemi maketleri ve her türlü hediyelik eşyaları kale dibinde ve çekicilerde bulabilirsiniz. Amasra’nın bu güzelliğinizi görmenizi ve o temiz havayı içinize çekmenizi tavsiye ediyorum.








 Yazılan Yorumlar...
Engin D
(14 Temmuz 2016)
Kalemine sağlık Ayşe, Buraları cennet gibi yerler gerçektende umarım bozulmaz
Şükran Şahin
(15 Haziran 2016)
Ayşe İkiz Amasra doyumsuzdur anlattığın gibi, ancak bu doyumsuz yerleri tek tek bozuyorlar doğallığını, güce, paraya doyamayanlar...Tebrikler güzel yazın için.