Her yıl Mayıs Haziran aylarında düzenlenen Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, Karadeniz'in en görkemli etkinliklerinden biridir. Ereğli Belediyesi tarafından organize edilen festivalde folklor gösterileri, protokol konuşmaları, ödül töreni ve en güzel Osmanlı çileği yarışması gerçekleşmektedir. Gece konserlerinde ise ülkemizin ünlü ses sanatçıları sahne almaktadır. Osmanlı çileğinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için düzenlenen Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve sanat Festivali'ne her yıl binlerce insan katılmaktadır. Renkli gösterileriyle, havai fişek şovlarıyla ve konserleriyle renkli anlar yaşatan festivalin gerçekleştiği tarih aynı zamanda Ereğli'nin kurtuluş günüdür.
1900'lerin başında Halil Paşa'ya armağan edilen Avrupa kökenli Arnavut Çileği'nin, ilçemizin killi kestane topraklarıyla buluşması ile türetilen Osmanlı Çileği,dünya da sadece Kdz.Ereğli'de yetişen eşsiz bir meyvedir.
1930 yılında Türkiye'nin devlet tarafından kredilendirilen ilk konserve fabrikası Osmanlı çileği'nin yoğunlaşması ile birlikte Karadeniz Ereğli'de kurulur. 1960'lı yıllarda Karadeniz Ereğli'de Osmanlı çileği üretimi had safhaya ulaşır ve ülke genelinde adını duyurur. Osmanlı çileği'nden yapılan likör Türkiye Devleti tarafından sadece Avrupa'nın zengin sofralarında kullanılmak üzere ihraç edilmeye başlanır. Osmanlı çileği'nin üretimi 1960'lı yıllardan sonra büyük bir gerileme sürecine girer.
Pembe rengi, orta boy oval görünümü, zengin aroma ve nefis kokusuyla eşi bulunmayan Osmanlı Çileği; ilçenin en önemli simgelerindendir. Kdz.Ereğlili heykel sanatçısı Yaman Civan'ın yaptığı "Çilek Sunan Kadınlar" heykeli de bunun bir göstergesidir. Karadeniz Ereğlilerin dış ziyaretlerinde gururla sundukları bir armağan olan Osmanlı Çileği ; ilçenin hem sosyal, hem de ekonomik yaşamında önemli bir yer edinmiş ve uzun yıllar Ereğli halkının en önemli gelir kaynağı olmuştur. Festivale adını veren Osmanlı Çileği, birinci derece gelir kaynağı olma özelliğini yitirmiştir.
1985'li yılları gelindiğinde Osmanlı çileği neredeyse kaybolmaya yüz tutmuştur. 1994 yılından sonra belediye tarafından desteklenen Osmanlı çileği üreticilerine ücretsiz çilek tohumu verilir ve yine belediye tarafından kurulan seralarda fide yetiştirilmeye başlanır. Bugün Karadeniz Ereğli'de halen 500'ü aşkın aile Osmanlı çileği üretiminden geçimini sağlamaktadır. İlçe için önemli değere sahip bu meyvanın yok olmasını önlemek amacıyla Uluslar arası Osmanlı Çileği Kültür Festivali kapsamında pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Son yıllarda festivale olan yoğun ilgiyle birlikte Osmanlı Çileği, tekrar halkın gelir kaynağı haline gelmiştir.
Mevsim normallerinde, Haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlayan Osmanlı çileği, haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez. Hassas bir yapıya sahip olduğundan çok büyük ilgi isteyen Osmanlı çileği üreticileri tarafından sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanır ve 1 - 2 saat içerisinde hemen satışa çıkarılır. Toplanan çileğin açık havadaki ömrü sadece 15 - 20 saat olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir.
Festivalle ilgili bilgi almak isteyenler www.kdzeregli.bel.tr internet sitesini ziyaret edebilirler.
Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
Kdz. Ereğli Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliği / 19-21 Mayıs 2017
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliği / 27-29 Mayıs 2016
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliği / 29-31 Mayıs 2015
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali / İPTAL
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali / 22-25 Mayıs 2013
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali / 18 Haziran 2012
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali / 18 Haziran 2011