Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Hay Kitap ve Sanat Festivali 2024 Mayıs       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Galler Galler Genel 26 Ocak 2016     2839 0 Engin D 

 Hay Kitap ve Sanat Festivali (2024 Mayıs)
 Galler » Galler Genel
 (Kültür/Sanat)

Galler, Birleşik Krallık'ta bulunan Hay-on-Wye adlı kasaba, büyük bir kitap koleksiyonuna ev sahipliği yapan yemyeşil bir yerleşim yeri. İkince el kitaplardan nadir bulununan kitaplara kadar bir çok kitaba sahip olan kasabada, kitaplar sokaklarda ve bahçelerde serpilmiş durumda. Nüfusu 1500 kadar olan kasabada toplamda 40 farklı kitabevi bulunuyor. 1988'den beri kitap festivali düzenlenen bu kasabaya, yıllardır ünlü yazarlar ve kitap severler akın ediyor. 



Süreç, Richard Booth isimli kitapları seven bir adamın 1962'de, bulunduğu bölgede ilk ikinci el kitapçısını açmasıyla başladı. 1962'de parasız aristokratlardan ucuza satın aldığı değerli kitapları kasabada satmaya başlayan Booth, kasabayı zaman içerisinde bir çok kitapseverin akın ettiği kitap kasabasına dönüştürdü. 1970'e kadar artan kitapçı sayısıyla bu yılda Hay-on-Wye uluslar arası olarak kabul edilen "Kitap Kasabası" ünvanına sahip oldu. Her yıl yaklaşık 500.000 turisti misafir eden Hay-On-Wye kasabası, Hay Festival of Literature & Arts isimli bir festivalle gelen kitap meraklılarını misafir ediyor. Bu küçük kasabayı festival zamanında ziyaret etmek isteyenler yer bulabilmek için aylar öncesinden rezervasyonunu yaptırmak zorunda. Ayrıca, şehir içerisinde kamp malzemeleri satan dükkanlar da mevcut.


Hay-on-Wye'n hikâyesi Richard George William Pitt Boot'un 1962'de eski itfaiye binasını satın alıp bir kitapçı açmasıyla başlıyor. Eski ve şimdinin parasız aristokratlarının evlerindeki kütüphanelerden topladığı oldukça değerli kitapları ucuza satın alıp bunları kitapçı dükkânında sergilemeye başlıyor. Kitap dükkânını açtıktan sonra 10 sene kadar bir sürede Booth, Hay kalesine taşınıyor. Booth kendisini 1977'de bağımsız Hay-on-Wye kralı ilân edince, bu kasabanın popülerliği de son derece artıyor. Bunun sonucunda Hay-on-Wye binlerce kitaba ev sahipliği yapan ve milyonlarca turisti ve kitapseverleri misafir eden bir kasabaya dönüşüyor.



Festival ve Hay-on-Wye  ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.hay-on-wye.co.uk internet sitesinden ulaşabilirsiniz.



 
Galler
Ana Sayfa
   Galler
Festival Etkinlik
  Galler Genel
Ana Sayfa
  Galler Genel
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.