Kesin tarihi bilinmemekle beraber M.S. 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri her yıl 28-30 Mart tarihlerinde yapılır. Bu şenlikler Anadolu'nun en eski etkinliklerinden biridir.
Silvan'a bağlı Kumgölü köyü Susamış Mezrasında kurulan çadır kente başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere Türkiye'nin değişik kentlerinden on binlerce ziyaretçi gelir. 3 gün 3 gece süren şenlikte pazarlar kurulur, at yarışları yapılır, kına gecesi düzenlenir, halaylar çekilir, tefler eşliğinde zikir yapılır.

İslam ordusunun ünlü komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket edilir. Ordu, Silvan'ın 30 km. kadar kuzey doğusunda bulunan Kumgölü (Emerka/Ömerka) yakınındaki Murat ovasında, Bizans'lılar tarafından pusuya düşürülür. Pusuda şehit düşenler oraya defnedilir. Yapılan savaşta Komutan Maaz olarak bilinen İslam ordusundaki sahabe komutanlardan biri de şehit olur. Annesinden ve nişanlısından helallik isteyerek bölgeye gelen sahabe komutanın annesi rüyasında Hz. Muhammed'i görür. Kendisine oğlunun şehitlik mertebesine erdiğini, onun için her yıl bir hafta sürecek anma şenliklerinin ihsan edildiğini ve bir şehit annesi olarak sevinmesi gerektiğini müjdeler.