Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Rusya Federasyonu ::::: Moskova ::::: Moskova’da Görülmesi Gereken Yerler        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Rusya Federasyonu Moskova 01 Temmuz 2012 26 Kasım 2010
11  Aralık 2010
55090 6 Erdin İVGİN 

 Moskova’da Görülmesi Gereken Yerler
 (Faydalı Bilgiler)

Moskova, kuzeyi ile güneyi arasında 40 km.den fazla, doğusuyla batısı arasında da 30 km.den fazla bir mesafe olan bir megapoldür. Banliyöleriyle beraber burada 10 milyonu aşkın insan yaşamaktadır. Turistler de dâhil olmak üzere, Moskova'ya her gün bir milyondan fazla insan gelmektedir.

Geçen yüzyılın 90'lı yıllarının başında Perestroyka (Yeniden Yapılanma) devri ile beraber Moskova, çağdaş bir Avrupa kentine dönüşmeye başlamıştır. Yüzlerce bina yeniden yapılmakta, yeni ticaret, eğlence ve iş merkezleri kurulmakta ve ulaşım ağları örülmektedir. Moskova'da 5 havaalanı, 9 demiryolu istasyonu ve 2 nehir terminali bulunmaktadır. Metro hatlarının uzunluğu 200 km.yi aşmaktadır, şu anda mevcut olan istasyon sayısı 185'tir ve buna sürekli yenileri eklenmektedir. Başkent Moskova'da 60'dan fazla müze ve sayısı 200'e varan Ortodoks Kilisesi vardır. Moskova Nehri'nin üstünden geçen köprüler, şehri adeta süsler.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Aziz Vasili Katedrali
Moskova'da aynı İstanbul gibi asırlar önce, yedi tepenin üstüne kurulmuştur. Kent merkezinde görülmesi gereken yüzlerce tarihi yapı bulunmaktadır. Moskova'da turistik yerlerin çoğu bulvar çevre yollarının sınırını çizdiği kent merkezinde yer alır. Bütün bu yerlere de toplu taşım araçları ile gitmeniz mümkündür. Bu yazıda, Moskova'da gezilmesi ve görülmesi gereken yüzlerce yer arasından, görmezseniz Moskova'ya gitmiş kabul edilmeyeceğiniz temel yerleri kısaca tanıtmaya çalışacağım.

1- KREMLİN

Moskova'da gezmek için çok az vaktiniz varsa, Rus tarihini, mimarisini ve siyasi iktidarın yapıtlarını bir gezi ile görebilmek için gideceğiniz tek yer Kremlindir. Moskova'nın en eski yapısıdır. Kremlin pek çok kez restore edilmiştir. Kırmızı tuğlalarla örülü kule ve duvarları, XV. yy.da yapılmıştır. Kremlin Rus Devlet Başkanlarının konutu ve yönetim makamıdır. Bu yüzden de büyük bir bölümü halka kapalıdır. Ancak Devlet Silahhanesi, Patrik Sarayı ve Katedral Meydanındaki kiliseler ziyaretçilere açıktır. Kremline ziyaretçiler bir köprüyle Teslis Kulesine bağlı Kutafya Kulesinden giriş yapmaktadır. Teslis Kulesinin bulunduğu yönde Kremlinin dışında bulunan ve 1821 yılında tamamlanan bahçeler Çar I. Aleksandr'ın adını taşımaktadır. Bahçenin kuzey tarafında Kremlin duvarlarının dibinde Meçhul Asker Anıtı bulunur. 1967 yılında açılan anıtta bulunan ateş II. Dünya Savaşı'nda ölen tüm Ruslar için yanmaktadır.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Aleksandr Bahçesi - Meçhul Asker Anıtı
Biblioteka imeni Lenira ve Borovitskaya metro istasyonları Kremlinin girişinin bulunduğu I. Aleksandı'a yakın istasyonlardır. Kremlin ve içerisindeki müzeler Perşembe hariç 10.00 - 17.00 arası her gün açıktır. Bilet fiyatları ise şu şekildedir: Katedral Meydanı ile beş müze ve katedralin görülebildiği tam bilet 350 Rubledir. Ayrıca Büyük İvan Çan Kulesini gezmek ve 81 metre yüksekliğindeki 137 basamaklı kuleye çıkmak isterseniz bilet fiyatı (Katedral Meydanı ile beş müze ve katedral dahil) 500 Rubledir. Devlet Silahhanesini (Hazine Evini) gezmenin bedeli ise 700 Rubledir.
FOTOGRAF: Stan Shebs/ Wikimedia Commons / CC-BY 2.5 - Kutafya Kulesi ve Teslis Kulesi
Kremline giriş yapılan Teslis Kulesi adını Aziz Segius Teslis Manastırından alır. Kule 1516 yılında bir köprüyle Kutafya Kulesine bağlanmıştır. Kuledeki Teslis kapısını eskiden patrikler ve çarın eşi ve kızları da kullanırmış. 76 metre lik Teslis Kulesi 7 katlıdır. 1495-1499 yılları arasında yapılmıştır.

Moskova'nın en eski meydanı, Kremlin'in merkezi olan Katedral Meydanıdır. Kremlin Katedralleri (Başmelek Katedrali, Meryem'e Müjde Katedrali, Çarların ve İmparatorların Taç Giyme Törenleri'nin düzenlendiği Uspenski Katedralleri) bu meydanda bulunmaktadır. Meydan da adını onlardan almıştır. Kremlin'in bu bölümünde merasim törenleri düzenlenir, yabancı ülkelerden gelen Büyükelçiler kabul edilirdi. Meydanda katedrallerin dışında ayrıca 1508'de yapılan Büyük İvan Çan Kulesi ve Çanı bulunmaktadır.

Kremlin'de, bir zamanlar Rusya'nın en yüksek binası olan 81 m.lik Büyük İvan Çan Kulesi'nin yanında dünyanın en büyük çanı (Çar Çanı) bulunmaktadır. Ağırlığı 202 ton, uzunluğu ise 6,14 m.dir. Çan da hiç çalınmamıştır, demiri döküldükten hemen sonra çıkan yangında (1737 yılında), büyük bir parçası kopmuştur. (Parça şimdi Çan'ın yanında durmaktadır.)
FOTOGRAF: Gérard Janot/ Wikimedia Commons / CC-BY 3.0 - Büyük İvan Çan Kulesi
Kremlin'deki Çar Topu, topçuluk ve dökme sanatına ait eski bir Rus eseridir. Bu, dünyadaki en büyük çaplı toptur. Tophane Avlusu'nun ustası Andrey Çohov, 1586'da topu bronzla şekillendirdi. Topun uzunluğu 5,34 m., çapı 890mm., namlu kalınlığı 15 cm., ağırlığı 40 tondur. Top, XVI.-XVII. yy.larda Kremlin'i korumak amacıyla Kitay Gorod'daki Spaski kapısının önüne koyuldu ve Moskova Nehri üzerinden taşındı fakat Çar Topu hiç kullanılmadı. Topun yanında duran dökme demirden çekirdeği ve dekoratif top arabası 1835'de yapıldı.

Devlet Silahhanesi (Armory Müzesi) Rus prenslerinin ve çarlarının yüzyıllar içinde edindikleri muhteşem serveti barındırır. Müzenin bulunduğu bina I. Nikola'nın isteği üzerine müze olarak 1844-1851 yılları arasında inşa edilmiştir.

2- KIZIL MEYDAN

Kızıl Meydan Kremlinin doğusunda uzanır. Moskova'nın ana meydanıdır. Burada resmi geçitler ve merasim törenleri yapılır. XV. yy.da ortaya çıkmıştır. Eski devirlerde en önemli buyruklar Kızıl Meydan'da verilirdi, Çar ve Patrikler halka buradan seslenirdi. Sovyetler Birliği dağılmadan önce bu büyük meydanda her 1 Mayıs ve 7 Kasım tarihlerinde Sovyet Ordusu Politbüronun bakışları altında geçit töreni yapardı. Son zamanlarda Kızıl Meydan, dünyaca ünlü sanatçıların konser verdikleri bir yer olarak da kullanılmaya başladı. Konstrüktivizm tarzındaki basamaklı bir binadan oluşan Lenin'in Mozolesi (Mimarı: Şçusev, Yıl: 1924) ve Aziz Vasili (Blajenni) Katedrali de buradadır.

Kızıl Meydanın adı 17. yy'dan bu yana kullanılan "krasni" söcüğünden türemiş. İlk başta güzel anlamına gelen bu kelime daha sonra kızıl anlamında kullanılmış, Renk ve komünizm arasındaki benzerlik ise tamamen tesadüftür.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Diriliş Kapısı - Rusya Tarih Müzesi
Eğer Okhotni Ryad veya Ploşad Revolyutsi metro istasyonlarından iner ve Tverskaya tarafından Kızıl Meydana girmek isterseniz yesil renkte çadır külahlı kızıl ikiz kulelere sahip Diriliş Kapısından (Voskresenkie vorota) geçersiniz. İlk olarak 1680 yılında inşa edilmiş olan kapı 1931 yılında yıkılmasına rağmen orijinine uygun olarak 1995 yılında yeniden yapılmış. Kapının içinde 18. Yy sonlarında inşa edilen İverya Bakire Şapeli bulunur. Çar Moskova'ya her gelişinde Kremlin'e girmeden önce bu şapeli ziyaret edermiş. Bu kapıyı ve Kızıl Meydanı hava karardığında da mutlaka ziyaret etmek gerekir. Çünkü etkileyici bir aydınlatma bulunuyor.

Ddiriliş Kapısının sağındaki yüksek görkemli bina ise Rusya Tarih Müzesidir. Rusya'nın tarihi sürecini birkaç saat içinde görüp anlamak için eşsiz bir fırsat sunar. Salı ve her ayın ilk Pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 arası açıktır. Bilet ücreti yetişkinler için 200 ruble, çocuklar için 50 ruble. Müzenin ikinci katından itibaren başlayan 39 salonunda 22 binden fazla eser sergilenir. Tarih müzesinin kendi sürekli koleksiyonu dışında, farklı salonlarında açılan sergileri de olur.

Diriliş kapısının sol tarafında ise 1936 yılında yıkılan orijiline sadık olarak 1990-93 yıllarında yenilenen Kazan Katedrali bulunur. 1637 yılında ibadete açılan bu küçük katedral Kazan Bakiresi İkonu, 19 yy'da Petersburg'a götürülen aslının bir kopyası.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Lenin'in Mozolesi - Kremlin duvarları
Yaklaşık 500 metre genişliğindeki Kızıl Meydan'ın ortasında Kremlin duvarlarının hemen önünde kızıl ve siyah renkli granitlerden oluşan yüksek olmayan bir piramit bulunur. Burası Sovyetler Birliğinin kurucusu olan Lenin'in Mozolesi, anıt mezardır. Vladimir Lenin'in naaşı, Traurni Salonu'nda kristal bir tabutun içinde durmaktadır. Mısır'da yapılanlar gibi mumyalanmış olan Lenin'in bedenini burada görmek mümkündür. Bu nedenle çok sayıda insan, özellikle turistler tarafından ziyaret edilir. Mozole, 1930'da mimar Aleksandr Şçusev'in projesine göre konstrüktivizm tarzında labrador ve granitten yapılmıştır. Mozole'nin girişinin üstünde, 70 yıldır Devlet Başkanları'nın resmigeçit ve merasim törenlerinde çıktıkları kürsü bulunmaktadır.

Mozoleden çıkıldığında arkada Kremlin duvarlarının dibinde diğer ünlü kişilerin mezarları yer alır. Lenin'in halefleri Stalin, Brejnev ve Yuri Andropov, uzaydaki ilk insan Yuri Gagarin, Amerikalı yazar John Reed ile Lenin'in eşi ve kız kardeşi gibi.

Kremlin veLenin'in Mozolesi'nin tam karşısında Moskova'nın büyük ve en güzel alış veriş merkezlerinden birisi olan GUM bulunur. GUM'un Neo-Rus ön cephesi Kızıl Meydanın neredeyse tüm doğu kanadını kaplar. 1890-1893 yılları arasında Alexander Pomerantsev tarafından yapılmış olan binanın Rus orta çağ mimarisi ile zarif, çelik iskelet yapısı ve cam çatısı Paris ve Londra tren istasyonlarının yüzyıl başındaki yansıması gibidir. Bu üç katlı modern alışveriş merkezi Moskova merkezindekilerin içinde en büyüğüdür. Bu bina 1825 yılında ticaretin yapıldığı eski bir binayı yenilemek için yapılmıştır. O dönemde bu eski bina 1200 tane mağaza ve standla Moskova'nın en canlı pazarı idi.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - GUM
1917 devriminden sonra alış veriş merkezi devletleştirilmiş ve adı GUM olarak değiştirilmiş. 1928 yılında Stalin'in ilk beş yıl planı içine alınıp bina ofis olarak kullanılmaya başlamış. Son olarak 1990'ların başında bir Türk şirketinin restore etmesiyle alış veriş merkezi yeni mağazaları, gösterişi ve şık vitrinleri ile yeniden hayata dönmüş.

Gum'un zarif iç dizaynı, ortada fıskiyeli bir havuza paralel 3 katlı 3 koridordan oluşur. Cam tavandan sızan ışık, hediyelik eşya stantlarını ve birbirinden şık, gösterişli ve göz alıcı vitrin dizaynına sahip yabancı ve yerli mağazaları aydınlatır. Mağazaların fiyatları yüksek olsa da kalitesi kendini hemen belli eder. içeride yer alan birçok restoran, fastfood ve kaffede lezzetli yiyecek seçeneklerini bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra koridorda yer alan açık kefelerde oturup, koridorlarda uçan kuşları ve alış veriş yapanları izleyerek dinlenebilirsiniz.

GUM'un arkasındaki dar caddeler ve eski yapılardan oluşan bölge Kitay Gorod olarak bilinir. Burası bir zamanlar kentin ticaret bölgesi olmuştur. Bu bölgede tarihi binalar arasında keyif verici bir gezinti yapabilirsiniz.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Aziz Vasili Katedrali - Minin ve Pojarski Heykelleri
Meydanın sonunda Arnavut kaldırımlarımı taşların üzerinde Rusyanın en ünlü manzarası olan Aziz Vasili Katedrali'nin (St. Basil Katedrali) kuleleri yükselir. Asıl adı Meryem Ananın Şefaati Katedrali olan bina zamanın Rus Çarı Korkunç İvan tarafından 1552 yılında Kazan Hanlığının fethine ve Tatarlara karşı kazanılan zafere adanmıştır.1555-1561 yılları arasında inşa edilen Katedral, Barma ve Postnik adındaki iki Rus mimarın eseridir. Halk arasında İvan'ın başka bir yerde daha güzel bir kilise yapmasınlar diye mimarın gözlerini çıkarttığı söylentisi yaygındır.

Katedralle ilgili diğer ilginç bir olaysa, Napolyon Moskova topraklarına geldiğinde, Aziz Vasili Katedrali'ni çok beğenmiş ve binayı Paris'e taşımak istemiş ama teknolojik olumsuzluklar sebebiyle taşınamayınca son olarak katedrali yerle bir etmeye karar vermiş. Barut fıçıları fünyeleri ateşe verilmiş, ama bir anda inanılmaz bir yağmur yağmaya başlamış, fünyeleri söndürmüş ve patlamayı önlemiş. Bu hayret verici olay sonucunda Napolyon kararından vazgeçmiş ve katedral sağlam kalmayı başarmış. Katedralin zarif görünüşü, XVII. yy.ın ikinci yarısında biraz değiştirildikten, yani bazı yerleri yeniden inşa edilip resimlerle süslendikten sonra son şeklini almıştır.

Aziz Vasili Katedrali'nin önünde bulunan bronz heykel karışıklık döneminde cesur önderlikleriyle Kremlini Polonya işgalinden kurtaran iki kahraman Minin ve Pojarski'nin heykelleridir. Heykel Napolyon Savaşının zaferle sonuçlanmasının ardından 1818 yılında dikilmiştir. Eskiden Kremlin'e bakacak şekilde Kızıl Meydanda bulunan heykel daha sonra bugünkü yerine alınmıştır.

3- MOSKOVA METROSU

Her ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken bir yer olan Moskova Metrosuna uzun yürüyen merdivenler ile indiğinizde gösterişli avizeler, heykeller, mozaikler ve resimler ile süslenmiş istasyonlar ile karşılaşıp oldukça şaşırırsınız. Burası metro mu yoksa müze mi diye ikilemde kalırsınız.

Moskova Metrosu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Bu Metro Başka Bir Yerde Yok başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

4- ARBAT

Arbat, Moskova'daki en eski sokaklardan birisidir. XIV.- XV. yy.larda ortaya çıkmıştır. Adı, "şehir civarı", "varoş" anlamına gelen Arapça "Rabad"dan gelir. Moskovalıların çoğu için bu sokak, "Moskova Ruhu"nu muhafaza eden bitişikteki ara sokaklar ve avlular anlamına gelir. Değişik dönemlerde Arbat'ta ünlü Rus yazarlar, ressamlar ve sanatçılar yaşamıştır. Örneğin 53 No.lu apartmanda bulunan müze, bir zamanlar "Puşkin'in Arbat'taki Dairesi" idi. Burada yazar, genç karısıyla üç mutlu ay geçirmiştir.
FOTOGRAF: Leonid Dzhepko / Wikimedia Commons / CC-BY 2.5 - Arbat Caddesi
1980'li yıllarının ortasından itibaren Arbat, taş kaldırımları, çimenleri ve süs lambalarıyla sadece yayalara ait bir yol olarak kullanılmıştır. Artık Arbat, turistler arasında Kızıl Meydan kadar popüler bir yer haline gelmiştir. Burada hediyelik eşyalar, Rus el sanatını yansıtan mamuller satılmakta, sokak müzisyenleri müzik yapmakta, ressamlar portreler çizmektedirler. Antikacılar, butikler, hediyelik eşya tezgahları ve açık hava kaffeleri ile pizzacılardan hamburgercilerden geleneksel Rus publarına kadar çeşitli restoranlar yol boyunca sıralanır. Caddenin başında Moskova'nın yedi Stalinist-Gotik tarzı gökdelenlerinden biri olan Dışişleri Bakanlığı binası bulunur. Müze haline getirilen Şair Aleksandr Puşkin'in Evi, Yazar Andrey Beli'nin Evi, piyanist besteci Aleksandr Skriyabin'in Evi görülebilir.

Arbat'a kent merkezinde bulunduğu için ulaşmak çok kolaydır. Eski Arbat tarfından girmek isteyenler Smolenskiy metrosunu, Yeni Arbat tarafında girmek isteyenler ise Arbatskaya (Arbatskaya durağına Biblioteka i.m Lenina durağında yer alan Aleksandrovskiy Sad aktarma durağı üzerinden ulaşabilirsiniz) metrosunu kullanabilirler. Sadovo ring yolu üzerinde bulunduğu için otobüs ve taksi ile de gidilinebilir.

5- STALİN'İN YEDİ KIZKARDEŞİ

Moskova'da göreceğiniz 7 yüksek bina Stalin'in Seven Sisters'i olarak adlandırılır. Gökdelenler 1947 ile 1953 tarihleri arasında yapılmıştır. 26-32 katlı yedi bina, aynı mimari tarzda inşa edilen tek tip şehir modeli düşüncesiyle yola çıkılarak insa edilmiştir. Bu binalar; Moskova Üniversitesi, Dışişleri Bakanlığı, "Leningrad" ve "Ukrayna" otelleri, Kızıl Kapı Meydanı'ndaki devlet yönetimine ait binalar ve Kotelniçeski Rıhtımı ile Sadov Kudrinski Meydanı'ndaki apartmanlardır. Lenin Dağları üzerine kurulmuş olan 238 m. yüksekliğindeki Moskova Devlet Üniversitesi, bu binaların içinde en çok bilinendir.
HARİTA: google.com


6- PUŞKİN DEVLET GÜZEL SANATLAR MÜZESİ

Müze 1912 yılında Profesör Ivan Tsvetaev önderliğinde hayırsever milyoner Yuriy Nechaev Maltsov finansörlüğünde, zamanın ünlü mimarı Roman Klein tarafından inşa edilmiştir. Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi , isminden tahmin edildiği gibi ünlü Rus şair Puşkin anısına kurulmuş bir müze değil, Rus İmparatoru 3. Alexander şerefine kurulmuş bir müzedir.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi
Müze, Kropotkinskaya metro istasyonundan çıkınca tüm heybetiyle karşılaşılan Kurtarıcı İsa Katedralinin karşı çaprazında, yan yana 3 binadan oluşur. Bunlardan önünüze gelen ilk bina, "19. ve 20. Yüzyıl Avrupa-Amerikan Sanatı Galerisi"dir. Müzenin ikinci ve en eski binası Ana Bina Antik dönem eserlerinden başlayarak 15. Yüzyıla kadar eserler sergilenir. 1870'li yıllarda Türkiye'den alınarak Berlin'e götürülen, 2. Dünya Savaşı sırasında ise Almanya'dan çalınarak bu müzeye getirilen Troya hazineleri de burada sergileniyor. Üçüncü bina ise Özel Koleksiyon Binasıdır.

Müze Pazartesi hariç her gün 10.00 - 19.30 arasında (son giriş saati 18.30) açıktır. Bilet fiyatı Ana Bina için Rus vatandaşı olmayan yabancı yetişkinler için 400 Ruble'dir. 19. ve 20. Yüzyıl Avrupa-Amerikan Sanatı Galerisi ve Özel Koleksiyon Binalarına girişler de ayrı ayrı 400 Ruble'dir. (19. ve 20. Yüzyıl Avrupa-Amerikan Sanatı Galerisi akşam 19.00'a Özel Koleksiyon Binası 17.00'e kadar açıktır. Özel Koleksiyon Binası Salı günüde kapalıdır. Üç müze binası da Perşembe günleri saat 21.00'e kadar açıktır.)

Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi www.arts-museum.ru internet sitesinde bulabilirsiniz.

7- KURTARICI İSA KİLİSESİ

Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesini gezdikten sonra kısa bir zamanınızı, eşi benzeri olmayan bir geçmişe sahip muazzam bir mimari eser olan Kurtarıcı İsa Kilisesini görmek için kullanmalısınız. Mimar Konstantin Ton'un projelendirdiği bu eser, 1883 yılında Rus-Bizans tarzında yapılmış. Halka bağışlanan Kilise'nin iç mekânlarını ünlü Rus ressam ve heykeltıraşlar yapmış. Ancak 1931'de Stalin'in özel emri üzerine, Kilise yıkılmış ve onun bulunduğu yere muazzam bir Sovyet Sarayı inşa edilmesi hedeflenmiş. Ancak saray yapımı için açılan çukura 1958'de üstü açık havuz "Moskova" inşa edilmiş.
FOTOGRAF: © F. Okumuş / Gezialemi.com - Kurtarıcı İsa Kilisesi
1994 yılında Kilise'nin tekrar yapılmasına karar verilmiş. Bina, eski fotoğraflara, resimlere ve krokilere göre modern teknolojiler kullanılarak yeniden kurulmuş. XIX. yy.da inşasının 45 yıl sürdüğü Kilise, XX. yy.ın sonunda sadece altı ayda yeniden inşa edilmiş.

8- TRETYAKOV GALERİSİ

Tretyakov Galerisi, IX.-X. yy.a ait Rus güzel sanatlarının sergilendiği milli bir müzedir. Müzeye, kurucusu olan bilim ve sanat koruyucusu, ünlü tüccar Pavel Tretyakov'un soyadı verilmiştir. Tretyakov, 1892 yılında koleksiyonlarını Moskova'ya armağan olarak bu müzeye vermiştir. O dönemlerde koleksiyon, resim sanatında demokratikliği savunan "gezgin" ressamların tablolarından oluşuyordu. Müzede, Andrey Rublev'in "ıkona"sı, "İsa'nın İnsanlara Görünüşü" adlı muazzam yapıt, İlya Repin'in "Korkunç İvan ve Oğlu İvan" adlı tablosu, Surikov'un eserleri, Maleviç, Podçenko, Larionov, Gonçarov vb. sanatçıların avangart tabloları yer almaktadır.

Müzeye Tretyakovskaya metro istasyonundan ulaşabilirsiniz. Müze Pazartesi hariç her gün 10.00 - 19.30 arasında (son giriş saati 18.30) açıktır. Bilet fiyatı yetişkinler için 450 Ruble'ir.

Tretyakov Galerisi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi www.tretyakovgallery.ru internet sitesinde bulabilirsiniz.

9- MOSKOVA NEHİR TURU

Moskova'da mayıstan ekim sonuna kadar en popüler etkinliklerden biri, şehrin ortasından kıvrılarak akan Moskova Nehri'nde yapılan nehir turlarıdır. Geleneksel "nehir tramvaylarının" yanı sıra, dileyenler lüks yatlarda, yemek yiyip içeceklerini yudumlayarak da bu keyfi yaşayabilir.
FOTOGRAF: © Erdin İVGİN / Gezialemi.com - Nehir Turu
Bu etkinliği yıl boyunca, yapmak ta mümkün. Kış günlerinde de, ince buz tabakasını bile kırarak nehirde yol alabilecek "çok özel" tekneler çalışıyor. Hükümet binası Beyaz Ev'in karşısında, "Stalin kulelerinden" biri olan Ukrayna Oteli'nin önünden, Taras Şevçenko Nehiryolu üzerindeki iskeleden kalkan tekneler ile gezebilirsiniz.

Radisson Slavyanskaya Oteli tarafından işletilen nehir turları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi http://www.radisson-cruise.ru internet sitesinde bulabilirsiniz.

Bir diğer yemekli gezi teknesi ise Kievski Gar'ın hemen önünden kalkan riverpalace tekneleri ilgili ayrıntılı bilgiyi http://riverpalace.ru/ internet sitesinden bulabilirsiniz.

Moskova'da tekne gezisi yapan birçok turistik tekne işletmecisi bulunmaktadır ve her birinin kendi güzergâhı bulunur. Çoğu Moskova nehri tekne gezilerinin başlangıç noktası Kievski Gar'ın önündeki iskeledir.

"Nehir tramvayı" olarak adlandırılan bu geleneksel tekneler ise şu güzergâhlarda yol alır:

Kievski Vokzal (Kiev Garı)-Novaspasski Most (Novaspasski Köprüsü) Metro: Kievskaya Kolomenskoe-Marino-Brateyevo-Kolomonskoe Metro: Kolomenskoe Vorobyovı Gorı (Serçe Tepeleri)- Kotelniçeskaya Naberejnaya (Kotelniçeskaya Nehiryolu) Metro: Vorobyovı Gorı Kievskiy Vokzal (Kiev Garı) -Kırımski Most (Kırım Köprüsü) Metro: Kievskaya Teatr Estaradı-Park Kulturi (Metro: Krapotkinskaya) B.Ustinski Most (B.Ustinski Köprüsü)-Park Kulturi (Metro: Krapotkinskaya) 


KAYNAKLAR: 


Görsel Gezi Rehberi - Moskova 
http://www.turkey.mid.ru/tur/hakk.html 
http://www.moskovalife.com

DİĞER YAZILAR:











 Yazılan Yorumlar...
moskova rehber
(30 Ekim 2015)

Moskovada işinize yarayabilecek Türk firmaları:

Moskova Rehberi
www.moskovadarehber.com

Moskova Tercümanlık
www.moskovatercuman.com

Moskova Fuar
www.moskovafuar.com

Moskova Havalimanı Transferi
www.moskovahavalimani.com

Moskova Havaalanı Transferi
www.moskovahavaalani.com

Moskova’da Türk Taksi
www.moskovataksi.com

Moskova Türk Taksi
www.moskovadataksi.ru

Moskova Devlet Üniversitesi
www.moskovadevletuniversitesi.ru

Moskova Rehberi
www.moskovarehberim.com

Moskova Rehber
www.moskovarehberi.com

aksoy61
(02 Haziran 2014)

moskova metrosuna girdiğinizde sanki 2,dünya savaşının atmosferini orada yaşıyorsunuz inanılmaz büyülü bir yer ben kiyevski voksal dan oktabersky pole istikametine gidiyorudum durak isimleri hatalı olabilir kusura bakmayın hayırlı günler..

Erdin İVGİN
(30 Eylül 2013)

Teşekkür ederim Şükran Hanım
Umarım keyifli bir gezi olur. 7 günlük Moskova, Saint Petersburg ve Helsinki gezisi biraz yorucu olacaktır. Görmeniz gereken çok yer var. Ama sizin gibi bir gezgini bu durum engellemez. İyi geziler.

Şükran Şahin
(29 Eylül 2013)

Ekimdeki Rusya gezim için gezi aleminden dersimi çalışıyorum her gezi öncesi gibi. Gerçekten çok yararlandım ve keyif aldım, Gönlünüze, aklınıza sağlık.

Emre Akdağ
(07 Temmuz 2012)

Moskova öncesi ilaç gibi geldi.Kalemine sağlık dostum...

NEŞE
(02 Temmuz 2012)

Moskova ya hep sanki organize tur olmadan gidilmez gibi bir his vardı içimde ama bu güzel Moskova rehberinden sonra "tek başına gidilecek ve bir güzel gezilecek"fikrine vardım...Teşekkürler Erdin....

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.