Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Türkiye ::::: Kayseri ::::: Muhteşem Görüntüsüyle Kapuzbaşı Şelalesi        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Kayseri 10 Eylül 2017 02 Eylül 2017
02 Eylül 2017
16699 1 Ayşe İKİZ 

 Muhteşem Görüntüsüyle Kapuzbaşı Şelalesi
 (Doğa-Manzara)

Hiç aklımda olmayan, varlığından bile haberim olmadığım, muhteşem görüntüsüyle kendine hayran bırakan Kapuzbaşı Şelalesini görmek benim için en büyük zevkti. Bu muhteşem görüntüyü siz sevgili okuyucularla da paylaşmak istedim.

Niğde kayseri arasındaki dağları aşarak virajlı 2 saat süren güzel bir yolculuktan sonra nihayet Aladağlar Milli Parka geldik. 




Akdeniz Bölgesi'nde, Niğde, Kayseri, Adana illeri sınırları içinde yer alan Aladağlar Millî Parkı, 1995 yılında kurulmuş. Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak da ülkemizin en ilginç yerlerinden biri. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşlı şelaleleri görülmesi gereken yerleri. 

Dağların arasından geçerken görülmeye değer göller ve nehirlerle karşılaşıyoruz. Masmavi görünümlü göllere hayran kalmamak elde değil.



Sonunda Aladağlardan gelen suların oluşturduğu büyük bir akarsuyun kenarındayım. Kapuzbaşı Şelaleleri'nde bir dağın yedi ayrı noktasından tonlarca su, bir vadiye, büyük bir gürültüyle akarak yeni nehir bir oluşuyor. Bu doğa harikası şelaleler Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde yer alıyor. 



Beş tanesi büyük, 2 tanesi küçük olmak üzere yan yana dizi halinde dökülen şelalelerin yükseklikleri ortalama 40-60 metre ve her biri bir dereyi besleyecek güçte. Kapuzbaşı Şelaleleri, sularının yıl boyu gür akması ve yüksekliklerinin fazla olması nedeniyle yurdumuzun en büyük şelaleleri arasında yer almakta. 



Şelale ile karşı karşıya olduğum andan itibaren iyi ki gelmişim diyeceğim muhteşem bir manzara ile karşı karşıya kalıyorum. Bir tepeden ve kayaların arasından şiddetli bir şekilde suyun çıkışı insanı insana manevi anlamda müthiş etki ediyor. Akan suyun hem sesi hem soğukluğu oradan ayrılmamıza mani oluyor.



Kapuzbaşı şelalesi irtifa akışı olarak Uganda'da bulunan Victoria şelalesinden (100mt.) sonra dünyanın en yüksek ikinci şelalesi (70 metre ) olarak biliniyor. Kapuzbaşı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir. Aladağ'ın zirvesinde bulunan kar ve buzullardan beslenmekte ve ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılamakta. Debinin çok yüksek olması nedeniyle, su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılıyor ve yaz aylarında keyifli bir serinlik duygusu yaratıyor.



Bembeyaz akan Kapuzbaşı Şelalelerinin etrafında piknik alanı bulunuyor. Suyun huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirmek için mükemmel bir ortam. Şelale bir trekking parkurunda yer alıyor. Burası bir kamp alanı aynı zamanda. 



Ailece gezip dolaşacağınız doğanın güzelliğini temiz havasını içinize çekeceğiniz bir yer. Burada tertemiz alanlarda ailece piknik yapabilir mutlu dakikalar geçirebilirsiniz. Yaz ayında gitmeniz daha iyi. 

Dere üzerinde yer alan restoranların birinde çağıldayarak akan suların eşliğinde alabalık yemeden dönmeyin.

















 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(25  Aralık 2017)

Sevgili Ayşe,
Kapuzbaşı Şelalelerinin oldukça heybetli olduğu fotoğraflarından bile anlaşılabiliyor.
Paylaşımın için teşekkürler.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.