Urla bahar mevsimine, Doğal Sofra-Slow Food Urla Birliğinin düzenlediği gelenekselleşen "Ot Festivali" ile giriyor. Mart ayında Urla'da, hemen hemen unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği canlandırmak ve yarımadanın bio-çeşitliliğini kutlamak üzere bir seri etkinlik düzenleniyor.
Urla Slow Food oluşumu ''Doğal Sofra'' gönüllülerinin, Urla belediyesi katkıları ile düzenledikleri etkinliğin kökeni Mart Dokuzu geleneğine dayanıyor. Baharın gelişinin kutlandığı Urla'nın o eski Mart Dokuz' larına atfen, Urla'lılar ve Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen ot meraklıları, hasır çantaları, sepetleri ve ellerinde küçük ot çakıları ile doğada unutulmaya yüz tutmuş otları keşfetmeye çıkıyorlar. Urla'nın çok eski yıllardan beri devam ettirdiği halk arasında " Martın 9'u olarak da bilinen (eski mart günümüz takvimninde 21-22 ye denk düşüyor) bahara giriş şenlikleri bu etkinlikle yaşatılıyor.

Rumi takvim Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından M.Ö. 46 yılında kabul edilmiş ve tarihimizde resmi olarak 13 Mart 1840 (miladi) yılından 31 Aralık 1925 e kadar kullanılmış. Rumi takvim tarihine 13 gün eklenerek Miladi tarih gün olarak bulunur. Günümüzde Anadolu'da, birçok doğa olayı halen bu takvimdeki adları ile anılmaktadır. Mart Dokuzu da bu nedenle, yaklaşık 13 gün sonra kutlanır. Ege'de yüzyıllardır bir bahar bayramı olarak kutlanan Mart Dokuzu'nda yeşile basmak adettendir.
Urla nın tüm değerleri ile, tarihi ve sosyal zenginlik ve güzelliklerini tanıtmaya da önemli katkı yapan etkinlikde birinci gün Urla'nın tarihi önem taşıyan yerleri tanıtılıyor. Akşam Urla yemekleri tadılıyor.
Ertesi gün Urla Meydanında toplanılarak belediyenin temin ettiği toplu araçlarla ot toplama alanlarına gidiliyor. Özbek köyünün hanımlarının eşliğinde otlar tanıtılıyor, toplanıyor, neye yaradıkları, nasıl hazırlanıp pişirildikleri anlatılıyor.
Bu doğa şenliğine, köy meydanındaki Pazar da buluşarak devam ediliyor. Köylülerin hazırladıkları doğal ürünler, gözlemeler bizleri bekliyor. Bu etkinliklerin ardından Urla Sanat Sokağındaki Antika Pazarında Urla'lı sanatçıların çeşitli eserlerini izleniyor.
Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
1. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 21 - 22 Mart 2010
2. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 24 - 25 Mart 2012
3. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 23 - 24 Mart 2013
4. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 22 - 23 Mart 2014
5. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 21 - 22 Mart 2015
6. Urla Mart Dokuzu Ot Festivali 19 - 20 Mart 2016