Barbaros, Urla'nın şirin ve yaşanası köyü. Barbaroslular, köylerinin kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırmayı hedefleyen sıra dışı bir festival hazırlığına girişmişler. Festival, belki de ülkemizde düzenlenen ilk "temalı festival" olma özelliğine sahip.
Yöresel adı "oyuk" olan ve tarlaları korumak amacıyla kullanılan korkuluk, festivalin simgesi olarak belirlenmiş. Böylece etkinliğin adı da Barbaros Oyuk Festivali olarak anılıyor. Simgeye yüklenen anlam, ürünü korumanın ötesinde, gelenekleri, çevreyi ve kültürel değerleri koruma olarak genişletiliyor.
Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler ve düzenlenecek yarışmalar ile kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros'u markalaştırmak amaçlanıyor. Dolayısı ile yerli halkın kalkınarak, köyden kente göçün durdurulması ve genç nüfusun geri dönmesi hedefleniyor.
Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği'nin desteklediği festivalde etkinlikler; yarışmalar, sergiler, gösteri ve aktiviteler olmak üzere üç gruptan oluşuyor.
Yarışma kategorisinde: Oyuk, bahçe - avlu ile yöresel tatlar yer alıyor.
Sergi kategorisinde: Kırkyama, resim, fotoğraf, çeyiz ve bonsai bulunuyor.
Gösteri ve aktiviteler kategorisinde: Avlu ve kapı önü, çocuklarla oyuklar, köy lokantası, kına gecesi, el işleri satışı ve tanıtım standları yer alıyor.
Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye
https://www.facebook.com/barbarosoyukfestivali
https://www.instagram.com/barbarosoyukfestivali/
https://twitter.com/barbarosfest
internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
1. Barbaros Oyuk Festivali / 3-4-5 Haziran 2016