Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği "8. Ters Lale Yayla Şenliği" Nisan ayında gerçekleştiriliyor.
Denizli'nin Bozkurt ilçesinde düzenlenen Ters Lale Yayla Şenliği'nde, konuşmaların ardından konserler ve halk oyunları gösterileri düzenlenmektedir.
Festivalde Denizli Büyükşehir Belediyesi'nce çeşitli ikramlar yapılmaktadır.
Ters Lale;
Ülkemizin milli çiçeklerindendir. Yöremizde "TUŞAYA" olarak tanınır. Bir çiçek sapı üzerinde yan yana birden fazla sayıda lale çiçeğine benzeyen çiçekler ters şekilde bulunur. Bitkiler âleminin zambakgiller familyasına aittir. Bozkurt Hayrettin Mahallesi Yöresinde ancak 1000 metre ve üzerindeki yüksekliklerde doğal olarak yetişiyor. Daha aşağı yüksekliklerde yetişse de çiçek açmamakta ve boyut olarak da küçülüyor. Hayrettin Mahallesinde 1878 yıllarında mahallenin kuruluşu sırasında Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden gelen göçmenler tarafından getirilmiş ve o zamandan beri mahallede her evin bahçesinde yetiştiriliyor. Mahallede yetişen ters lale yüksek ve serin yerleri sevmekte ve boyu 50-60 santimetreyi bulmaktadır. Her dalında 4 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek erken ilkbaharda açıp 1,5 ay içinde bitiyor.
Hazreti İsa'nın çarmıha gerilişi sırasında boynunu büktüğüne inanılan Ters Lale bitkisi Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılmaktadır. Müslümanlar ise boynunu büküp nektarlarını döktüğü için 'ağlayan lale' olarak da adlandırılan ters lale bitkisini hüznün sembolü olarak mezarlıklara dikmektedir. Dinsel ve kültürel öneme sahip bu bitkinin yetişme alanlarının sınırlı olması ekonomik değerini daha da artırmaktadır. Ekonomik açıdan değere sahip olan bu bitki bilinçli üretilip ekonomiye kazandırılmak istenmektedir.
Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
8. Ters Lale Yayla Şenliği / 17 Nisan 2016
7. Ters Lale Yayla Şenliği / 26 Nisan 2015
6. Ters Lale Yayla Şenliği / 14 Nisan 2013
5. Ters Lale Yayla Şenliği / 6 Mayıs 2012