Unutulmuş Değerler Festivali geçmişten günümüze ulaşmış veya unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, kültür varlıkları, şarkıları, dansları, oyunları ve damak tatlarını ortaya çıkartmayı ve bunları kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarma amacıyla düzenlenmektedir.
Türkiye'nin en büyük ve en temiz içme suyu gölü olan Sapanca Gölü kıyısında 15.000 metrekarelik açık alanda düzenlenen Kartepe Belediyesi 'Unutulmuş Değerler Festivali'nde 100 adet değişik el sanatları ustaları ve zanaatkârlardan oluşan kültürü tanıtan çadırlar kurulmakta ve bu çadırlarda ebru, minyatür, hat, ahşap oyma, kırk yama, minyatür, seramik, güzel yazı yazma, geleneksel Türk Okçuluğu, geleneksel Türk Dövüş Sporu Matrak, geleneksel Osmanlı Zeka Oyunu Mangala, kağıt işlemeciliği, mesir macunu, halk ozanları ve Hacivat Karagöz oyunları gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değerler hatırlatılmakta.
Kültür mirasının çocuklara aktarılan festivalde, çocuk oyun grupları, palyaço ve değişik animasyon ve oyunlar ile eğlenceli ve unutulmaz anları yaşamalarına imkan sağlıyor. Ayrıca festival alanında oluşturulacak olan alanda milli oyun parkuru kurulup geçmişteki oyunlarımızın gerekli çizimleri yapılarak sek sek, misket oyunu, ip atlama gibi geleneksel eski oyunların oynanarak hatırlatılması sağlanıyor.
Festival kapsamında "Hanım Eller Yarışıyor" adlı yemek yarışması ile ilçede yaşayan ev hanımlarının marifetlerini kullanarak, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri ve damak tatlarını gün yüzüne çıkartılması da sağlanıyor. Yarışmaya katılan yemekler tarifleri ile birlikte kayıt altına alınarak, fotoğraflanıp kitap haline getirilmesi de hedefleniyor.
Gerçekleşen Festivaller ve Tarihleri:
Kartepe Belediyesi 2. Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali / 4-5 Haziran 2016
Kartepe Belediyesi Fetih Şöleni ve Unutulmuş Değerler Festivali / 30-31 Mayıs 2015