Deve Güreşleri'nin bulunduğumuz topraklardaki tarihi 19. yüzyıl başlarına uzanıyor. Ege, Akdeniz ve Marmara deve güreşlerinin en çok yapıla geldiği bölgeler. Bir bakıma Yörük Kültürü'nün bir parçası develeri güreştirmek.
Yatağan'da deve güreşleri bir festival havasında yapılıyor. 1950'li yıllarda başlamış, uzun süre ara verildikten sonra son yıllarda düzene girmiş. Yatağan Deve Güreşi Festivali her yıl Ocak ayının sonunda yapılıyor. Güreşlerden bir gün önce deve sahipleri ve konukların katılımıyla Kına Gecesi eğlencesi düzenleniyor.
Güreşlere "Tülü" adı verilen erkek develer katılıyor. Güreşler Orta hakem tarafından yönetiliyor, Masa hakemleri sonucu belirliyor. Develeri ayırmak için onar kişilik gruplara urgancı, develerin ağzını bağlayan iki kişilik ekibe Ağız Bağcı deniyor. Deve güreşlerinin de tıpkı yağlı güreşler gibi ayak, orta, başaltı ve baş gibi kategorileri var. Sağ tarafta güreşen deveye sağcı, solda güreşene solcu deniyor. Tülülere güreşirken Havut adı verilen semer takılıyor, güç almaları için. Güreşler 10'ar dakikalık sürelerde yapılır. Yenişemezlerse beraber, sahayı terk eden ise yenik ilan edilir.