Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca beldesinde geçmişte Balkanlar'da kutlanan 'Bocuk Gecesi' düzenleniyor. Hicri takvimin 60. günü kabul edilen Bocuk Gecesi, beldede düzenlenen etkinlikle kutlanıyor. Kültür Evi'nde kutlanan gece, Çamlıca Kültür ve Dayanışma Derneği ve TÜ Keşan Meslek Yüksek Okulu'nun (MYO) katkıları ile düzenleniyor.
Gecede, yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen gençler kabak tatlısı dağıtır. Düzenlenen fener alayında da Bağlık mevkisine kadar yürünür. Yüzleri boyalı ve beyazlar giyinmiş gençler bazı camları çalarak içerdekileri korkutur. Yakılacak büyük bir ateş etrafında toplanılarak kalabalığa korku içerikli masallar anlatılır. Daha sonra Kültür Evi etrafında çeşitli eğlenceler ddüzenlenir.
BOCUK GECESİ
Bocuk Gecesi, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hıristiyanların 'bojic' adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış Mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıtığı, ceviz gibi yiyecekler yenir.
İnanışa göre, 'Bocuk' verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkuturlar.
Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır.
Bocuk Gecesi kışın en sert gecenin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.