Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İsviçre ::::: Lozan ::::: Alplerin Alpleri 5 - Lozan        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İsviçre Lozan 11 Mayıs 2011 13 Haziran 2005
22 Haziran 2005
8434 9 Ferudun Babacan 

 Alplerin Alpleri 5 - Lozan
 (Genel)

Kendimizi Engin'e teslim ettik. Engin nereye, Biz oraya. Çıktık Sion'dan. Lozan 40 Km.

İşte insana verilen değer. Benim şahsi görüşüm; Yol yapım çalışmalarında, işaretlemeleri ayrı bir şirket yapmalı. Yol çalışmasını yapanlarınki pek sağlıklı olmuyor. Bir ok işareti için, TIR vazife başında.



İstikamet Lozan. 24 Temmuz 1923 nerede? 20 Haziran 2005 nerede? Ulan Cumhuriyetin temelleri de iyi yerde atılmış ha. Belki de dünyanın en güzel şehirlerinden biri, Lozan.

Bizler de olan, Onlarda olmayan. Bizler ne yapar yapar, Şu araya yeni bir apartman dikerdik. E bu güzel dokuyu bozardık.



Düzene bakar mısınız? Trafik lambası kırmızı, yeşil, kavuniçi fark etmez. Canlı geçince cansız durur. Canlıya saygı. Korna sesi duyamazsınız. İsviçre'de otobüsler elektrikli. Çevre kirliliği olmasın diye. Otobüs yolları sarı çizgi ile belirlenmiş. Kimse kimsenin yoluna tecavüz etmiyor.

Tarihi binalar çok iyi korunmuş. Ve bakımları titizlikle yapılıyor. Şehir temiz. Tertipli, Düzenli.



Ulaşım elektrik ağları, Son derece düzenli. Salkım saçak değil, Salla parti yapılmamış. Gözü rahatsız etmiyor. Caddeler ağaçlarla yeşillendirilmiş. Aracını sağa sola park eden yok. Park, park yerine.



Lozan ve Cenevre, Her ikisi de Leman Gölü kıyısında. Diğer adı ile Cenevre Gölü.



İşte Lozan. Trakyaca ava sıcak. Vatandaş bunalmış, atmış kendini avuza. Hemen arkasında, yat limanı. Hiç kalk limanı duydunuz mu?

Bayraklar, Flamalar, Ve kitap okuyan bir genç kız.



Hotel'e bakar mısınız? Tarihi binada. Tam tepede meşhur İsviçre saati. Ağaçlar ise yeşil mi yeşil.

Lozan, Leman Gölü kıyısında. Leman Gölü, buraların denizi. Yatlar ise kıyıya bağlanmış, sefere çıkmayı özlemişler.



Lozan'da bir kafe. Hemen gölün kıyısında. Kola buraya da mı girmiş? Ulan şalgam nerdesin? Şu Kola'nın egemenliğini yıkacak tek içecek sensin.

Ayaklar çıplak, Terlikler fora. Şakalaşıyorlar. Nasılsa anne baba kazanıyor. Fatura derdi yok. Para kazanmak yok. Ulan onlar eğlenmeyecek, ben mi eğleneceğim?



Bankta, Elinde kitap, Dünya umurunda değil. Bu bayan kimse kitapsız diyemez.

Lozan'da park. Nasıl doğal? Bizde doğal diye diye Sadece doğal gaz kaldı. Artık kimse doğal demiyor, organik herkesin dilinde. Gaza doğal mı? Organik mi? Ne diyeceğiz?



Tarihi doku ile doğa iç içe. Mükemmel bir uyum var. İsviçre saatleri ile meşhur olunca, Bu durum her yere yansımış. Fotoğrafta sadece tarih yok, saati de belli!

Bizim şehir hatları vapurları olur da Lozan'da olmaz mı? Göl Leman, Vapur Leman. Binemedik ama İnşallah bir başka sefere.



Lozan'da tarihi bir eser. Ağaçla nasıl bütünleşmiş? Gök kubbe yeşil, bu eser için.



Allah rahmet eylesin. Rahmetli İnönü ve ekibi burada buram buram terlemiş. İşte Cumhuriyet'in kaderinin belirlendiği bina. Duvarların dili olsa da bir şeyler söylese? Buradaki imza atılan masa ise Ankara Birinci Meclis Binası'nda. Büyük Ortadoğu projesi hangi binada hazırlandı acaba? Kimler hazırladı?

Lozan'da motosiklet park alanı. Düzen ve tertibe bakar mısınız?



Aha, benim uzmanlık alanım. Ben bu kuğuya saatlerce bakarım. Baktıkça Kuğulu Park, Kuğu Gölü Balesi'ni anarım.

Leman' da deniz bisikleti. Sapanca Gölü gelir aklıma. Tek müsaade edilen faaliyet. İçme suyu çünkü. Köpeği de ayırmamışlar. Gel keyfim gel haleti ruhuyesindeler.



Lozan'da park. Şu güzelliğe ne denir?

Bir kızımız kitap okumakta, Hemen yanında bir sanat eseri. Sanki İşte benim mal varlığım, der gibi bir hali var. Devlet memuru olmasın? Ben böyle sanat eserine tükürürüm der mi? Tükürüklü Köfte?



Bizde bu tür çeşmeler kalmadı. Kala kala hayvan yalakları kaldı. Bir de yalakalar... Bir Ferdi daha çıkmaz, Ve ''Susadım çeşmeye varmaz olaydım'' demez.

Lozan'da tarihi bir bina. Şimdi bu binadan kaç metre karelik alış veriş ve yaşam alanı çıkar? Şöyle bir gökdelen ne gider? Bir koyup üç alırısın. Rezidans?



Ne o öyle? Sanki ''Sanat için soyunuyorum'' bir hali var. Mahrem yerlerine ne demeli? Bunu yapan sanatçı; Kesin sapık birisi. Böyle sanatı ben de yaparım! Ya tüküresim, Ya da Ucube diyesim geliyor. Sanat eleştirmeni miyim? Rahmetli Anamdan öğrendim.

Göl ve yeşillik nasıl birleşmiş? Burada, ''Huzurum Kalmadı'' bestelenebilir mi?



Şu çiçeklerin güzelliğine bakar mısınız? İmkân olsa Heykel de teşekkür edecek.

Lozan, Olimpik Parkı. Sanki Heykeller; ''Oynatmaya az kaldı doktorum nerde'' der gibi.



Lozan' da bir otel. Arzu edenlere, Otelin web sayfası. İçini de gösteriyor. Fiyatlara gelince, parası olana sudan ucuz. www.grandluxuryhotels.com

Cumhuriyet'in kurulduğu yer. Bir başka açıdan. O zaman Ali Kemal'ler ne diyordu bu işe?



Treylobüs. Ne zaman biri dese ki Kapım sana sonuna kadar açık, Bu konuda en samimi, Halk otobüsleri gelir bana. Durağa gelir, durur ve kapılarını açar, sonuna kadar...

Efendim, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı yer; Şimdi bir işletme. http://www.chateaudouchy.ch Keşke biz alsa da orada bir müze yapsak idik diyeceğim ama Savarona bile düşe düşe, Kimlerin eline düştü? Aman sen mi kurtaracaksın vatanı? Sana mı kaldı? Otur oturduğun yerde. Fazla düşünme. Yoksa Ferdi'den Hapishane!



Bu dünyada, Çocuk olacaksın çocuk. Ya da Sucuk. Ama Şöyle Afyon Cumhuriyet Sucuklarından.

Düzen, Tertip, Temiz. Daha ne olsun?

Evlada Lozan!








 Yazılan Yorumlar...
mahmut
(19 Eylül 2011)

arkadaşlar lozan şehrinden iş teklifi aldım gidip gitmemekte karasızım ancak bu gorsellerden ve resımlerden sonra fıkrım değişti gidiorum:))

Ferudun Babacan
(19 Mayıs 2011)

İbrahim Bey,
Cenneti cennet yapmak insanların elinde.
Yorum için çok teşekkürler...

İbrahim KİLİK
(19 Mayıs 2011)

Enfes manzara eşliğinde yazınızı okumak keyif verici. İnsan öyle bir ülkede yaşamak istiyor. Biz neden öyle olamıyoruz diye hayıflanıyor...

Ferudun Babacan
(13 Mayıs 2011)

Belkıs Hanım,
Lozan güzel.
Kaçırmayın derim.
Yorum için teşekkürler...

Belkıs C. Cetinsoy
(13 Mayıs 2011)

Hımmm. Lozan güzelmiş. Arkadaşım çağırıyordu, bir gideyim artık. Elinize sağlık Ferudun Bey.

Ferudun Babacan
(12 Mayıs 2011)

Nöbetçi Yazardan Nöbetçi Yorumcuya;
Valla merak etmeye başladım.
Saatler aldık.Hala kullanıyoruz.
Çok teşekkürler...

NEŞE
(12 Mayıs 2011)

Nöbetçi yorumcunuz bu kez biraz geç kaldı !Bu güzel İsviçre seyahatinden herhalde güzel bir İsviçre saati almışsınızdır diye düşündüm,Lozan da öyle güzel saatçiler vardı kiii,ben dayanamamıştım doğrusu..Ellerinize sağlık Ferudun bey,devamı var gibi gözüküyor !

Ferudun Babacan
(11 Mayıs 2011)

Hakan Bey,
Tşk.ler...Lozandaki imzaların atıldığı masa,TBMM tarafından işletilen 1nci Meclis(Kurtuluş Savaşı Müzesi)nde ama fotoğraf çekmek yasak.2nci Meclis ise Turizm Bakanlığınca işletiliyor, resim çekmek serbest.

hakangeziyor
(11 Mayıs 2011)

İsviçre gezimiz devam ediyor. Lozan şehrinin tarihi anlamdaki yeri sizin keyifli anlatımınızla daha da bir önemli olmuş.
Kaleminize sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.