Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Türkiye ::::: Yalova ::::: Marmaranın incisi: Çınarcık        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Yalova 21 Haziran 2011 01 Ocak 2011
04 Ocak 2011
10528 3 Torun Çelebiler 

 Marmaranın incisi: Çınarcık
 (Genel)

Bütün güzellikleriyle insanları büyüleyen bir tatil alanı. Yazın nereye gideceğinize karar veremiyorsanız ve yeni bir yazlık arıyorsanız, burası yeni yazlığınız için mükemmel bir yer. Gerek aktiviteler, gerek kültür açısından gidip ziyaret etmek için çok uygun bir yer.

Yazın gidip yaşamak için çok güzel bir turistik cennet olan Çınarcık'ın plajlarında, pazarlarında, dükkânlarında ve kentin göbeğinde gezmek ve alışveriş yapmak olağanüstü zevklidir. Marmara Denizi'nin de buraya kattığı hava sayesinde yazları çok sık ziyaret edilen bir turistik cennet haline geliyor. Belki, Çınarcık'a bunun için "Marmara'nın incisi" diyorlar. Çınarcık ve Ankara arasında otobüs ve arabayla seyahat bazen çekilmez olabiliyor, size tavsiyem uçakla gitmeniz. Çınarcık'ın en çok sevdiğim yanı, üretilen organik meyve ve sebzeler. Neredeyse, her beldesinde karşılaşabileceğiniz sera ve bahçelerde vardırlar. Hormonsuz ve sağlıklı olmalarının yanı sıra çok lezzetlidirler.



Çınarcık gerçekten yaşanılası bir yerdir. Her imkâna sahip olan bu küçük ilçede dilediğin gibi denize girebilirsin. İstanbul'u gezeyim dersen, yarım saatte, bilemedin kırk beş dakikada oradasın. Ben yerimde rahatım diyorsan, kendi yazlığında arkadaşlarınla gezebilir, şehir merkezine gidip dondurma yiyebilirsin.

Elbette spor da yapabilirsiniz Çınarcık'ta. İster koşabilir, ister plaj voleybolu oynayabilir, isterseniz de site maçlarına dahil olabilirsiniz. Bu site maçları voleybol ya da basketbolde olabilir. Bunlar sayesinde vaktiniz hiç boş geçmez, ama benim size tavsiyem, öğle sıcağında koşturmak yerine, sıcacık odanıza uzanıp kitap okuyun, gerçekten iyi geliyor.

Eğer Çınarcık'a giderseniz Turgut Özal Parkı'nı ve karşısındaki dondurmacıları ziyaret etmeyi unutmayın. Hediyelik eşya satıcıları, ıvır zıvırcılar, simitçiler ve devasa tramplenleri gezip görmenizi öneririm. Hem deniz kıyısı, hem de pazarları çok güzel olan bu olağanüstü ilçenin insanları da çok iyidir. Burada, genellikle herkes arkadaşlarıyla gezer ve pek fazla kavga çıkmaz. Çınarcık tatil yapmak için en uygun mekanlardan birisidir. Çınarcık muhteşem bir turistik cennet olmasının yanı sıra ziyadesiyle ilgi çekici bir tarih barındırıyor. Çınarcık'ta kurulan ilk devletin kalıntıları milattan önce üç-dört bin yıl öncesine dayanıyor. Burada Frigyalılar, Kimiryalılar ve Vitrinyalılar gibi bir çok halk yaşamış.



Çınarcık'ın geliri en fazla turizm, hayvancılık ve tarımdan elde edilir. Turizm genellikle Çınarcık'ın merkezindeki otellerden, dondurmacılardan ve hediyelik eşya dükkânlarından elde ediliyor. Hayvancılık ve tarım genellikle deniz kenarlarında ve beldelerde yapılıyor. Sera ve bahçelerdeki meyve ve sebzeler çok lezzetli oluyor. Lezzetli olmalarının nedeni de uygun şartlarda bol su ve yeterli güneş almalarıdır.

Çınarcık'ın en güzel yanlarından bir tanesi oradaki yaşamıdır. Biz, Mühendisler Sitesi adında mütevazı, sakin ve güzel bir sitede oturuyoruz. Burada başıma iyi ve kötü şeyler geldi. Örneğin, acı bir şekilde bileklerimi burada kestim, tam burada kuyruk sokumumun üzerine düştüm ve kuyruk sokumumu incittim, aptal bir kedi beni burada tırmaladı ve o gün bu gündür kedileri hiç sevmiyorum. Başıma, kötü şey kadar iyi şeyler de geldi. Örneğin, yüzmeyi burada öğrendim, bisiklete binmeyi ve balıklama atlamayı da öyle. Başıma kötü şeyler gelse de, Çınarcık'ı çok seviyorum. Burada gezip dolaşmayı, dondurma yemeyi, arkadaşlarımla beraber lunaparka gitmeyi ve özellikle de yüzmeyi çok seviyorum.

Çınarcık'taki en iyi eğelenme yollarından bir tanesi lunaparka gitmektir. Arkadaşlarınla beraber balerine binip eteğinde boyuna savrulmak, kim en güçlü diye aynı oyunu defalarca oynamak, sırf eğlence olsun diye her şeyle dalga geçmek, bolca şaka malzemesi alıp siteye dönmek ve bunları başkaları üzerinde uygulamak.

Çınarcık'ta hiçbir zaman sıkılmazsın, çünkü yapacak hep bir şey olur; yüzersin, spor yaparsın, genellikle televizyon izlenmez, ama bazen izleyebilirsiniz. İşte benim bileklerim kesilince, ben bunların hepsinden mahrum kaldım, hiç denize giremedim, başka bir yere gidemedim, ama arkadaşlarım bana hep destek oldu. Ben girmedim diye onlar da denize girmediler; hatırlıyorum da bütün gün beraber televizyon izlemiştik. Çınarcık'ta yapılan toplu etkinlikler de çok zevkli olur. Örneğin bu sene FIBA dünya şampiyonasını, bütün site aynı yerden izlemiştik. Çok eğlenceliydi. Yağmur yağdığında da herkes çardağın altına oturur ve sohbet eder. Her yerde olan bir âdet gibi, burada da Ramazan bayramında kocaman bir sofra kurulur ve beraber yemek yenir.

Sizi uyarıyorum, denize girerken çok dikkatli olun, çünkü devasa bir dalga sizi savurup dubaya çarptırabilir ve bir yerinizi kesebilirsiniz. Dikkatli olursanız, bir şey olmaz tabi ki. Böyle dediğime bakmayın, Marmara genellikle çok durgun ve berrak olur, bazı istisnalar dışında.

Biz Çınarcık'ta spor yapmaktan hiç mahrum kalmamıştık, çünkü her akşam uzak bakkala gitmek için uzunca bir yol yürürdük. "Uzak bakkal" bizim taktığımız bir isimdi, çünkü hem yan sitedeydi, hem de sitenin biraz uzaklarında bir bakkaldı.

Eğer bu yazıyı okuyup da bir yazlık almayı düşünürseniz, size Çınarcık'ı tavsiye ederim. Eğer almak istemiyorsanız da yine Çınarcık'a uğramanızı tavsiye ederim. Zaten gelmek hiç zor değil. Yalova'nın içinde ve İstanbul Kartal'ın hemen karşısında. Çınarcık'a bir kez gelirseniz, eminim ki buradaki temiz havayı solumaktan, eğlenmekten çok hoşlanacaksınız ve hep burada yaşamak isteyeceksiniz.

Uygur ÇELİK-14 yaşındayım. Küçüklüğümden beri Çınarcık'a gidiyorum ve orayı çok seviyorum. Gitmenizi öneririm.


Not: Bu yazı, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılı anısına hazırlanan ve tüm geliri UNICEF Türkiye Komitesi'ne bağışlanan "Torun Çelebiler Seyahatnamesi, 2011" adlı kitaptan editörlerin özel izni alınarak yayımlanmıştır.









 Yazılan Yorumlar...
gülden
(08 Temmuz 2011)

Kalemine ve emeğine sağlık...Seneler öncesi bir iki kez ziyaret etme şansım olmuştu..Sayende tekrar anımsadım..Bu güzellikle bizi buluşturduğun için teşekkürler...

NEŞE
(28 Haziran 2011)

Sevgili Uygur,benim de çocukluk anılarım arasında Çınarcık tatilleri ayrı bir yer tutar,eski günleri hatırlattın çok teşekkürler..

hakangeziyor
(27 Haziran 2011)

Sevgili Uygur, Marmaranın en güzel köşelerinden birisi olan Çınarcıkla bizi buluşturduğun için sonsuz teşekkürler...Kalemine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.