Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: İtalya ::::: Palermo ::::: Palermo Pratik Gezi Rehberi        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
İtalya Palermo 22 Temmuz 2010 23 Kasım 2012 26 Kasım 2008
27 Kasım 2008
27309 2 hakangeziyor 

 Palermo Pratik Gezi Rehberi
 (Faydalı Bilgiler)

Sicilya'nın başkenti Palermo değişik bir deneyim ve bazılarına göre "gerçek İtalya" bu bölgeler olarak kabul ediliyor. İşte buraya yapacağınız seyahatte sizlere yol gösterecek nitelikte bir kaç küçük faydalı bilgi...

 
 
1- ULAŞIM
 
Palermo'ya Ulaşım
Türkiye'den Palermo'ya doğrudan uçuş bulunmuyor. İstanbul'dan Roma, Milano, Bologna'ya THY ile uçup aktarma yapmak zorundasınız. Aynı şekilde düşük maliyetli havayolları firmaları olan Blu-express ve Pegasus havayolları ile de Roma ve Milano'ya uçabilirsiniz. Buradan başta Ryan Air olmak üzere düşük maliyetli havayolu firmaları ile Palermo'ya uçmanız mümkün.
 
İtalya'da trenle seyahat çok yaygın ve trenler gayet iyi. İkinci sınıf dedikleri bile bizim birinci sınıftan iyi durumda. Resmi firma Trenitalia. Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Bölgesel trenler (Regional) en ucuz ama yolculuğun en uzun olduğu trenler. Bunların biletini ancak 7 gün sonrasına kadar internet sitesinden alabiliyorsunuz. Diğer trenlerin (EC, IC) biletleri ise 60 gün sonraya kadar alınabiliyor. Trene ve sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren değişik biletleme türleri mevcut. Çok temel olanları hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; "Base" dedikleri bilet türü her türlü değişimin yapılabildiği ve iade edilebilen standart biletler. "Economy" bileti ise tüm trenlerde geçerli olan ve bir defa değişiklik yapma hakkınızın bulunduğu ancak iade işlemi yapamadığınız indirimli biletler. İndirim oranı yaklaşık %30-40 civarında oluyor. "Super Economy" ise adından da anlaşılabileceği gibi en uygun fiyatlı biletler. İndirim oranı %60-65'i bulabiliyor. Fiyatı rotasına göre tek yön 9 Euro'dan başlayan bu biletlerde değişiklik yapmak ya da iade hakkınız bulunmuyor. Son olarak bir kaç cümle de "Familia Offer" dan bahsedelim. Eğer 2-5 kişi arasındaysanız ve aranızdan birisi 12 yaşın altındaysa o zaman %20-50 arası indirimli seyahat edebileceğiniz aile biletleri alabiliyorsunuz. Değişiklik yapma hakkınız var. Economy ya da super economy biletlerin belirli bir vadesi yok. Firmanın belirlediği miktarda bilet satılıyor ve yoğun dönemlerde her zaman bulma garantiniz yok. Ancak ne kadar erken alırsanız o kadar şansınız olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların ciddi olarak farkettiğini söyleyebiliriz. Örneğin, 11 saatlik İntercity Treniyle Roma-Palermo base 69 Euro, economy 39 Euro, super economy ise 29 Euro'dan satılıyor.
 


Biletinizi satış gişelerinden ya da otomatik makinelerden alabilirsiniz. İtalya'da özellikle bölgesel (R) trenlerin biletleri 60 gün geçerli olduğundan istasyondaki turuncu ya da sarı küçük makinelere biletinizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor. Bu onaylatma işlemi biletin arka bölümüne tarih ve saati işliyor. Bu işlemden sonra bileti üç saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yani bölgesel trenlerde tren saati ile bağlı kalmıyorsunuz. Eğer aldığınız bileti onaylatmazsanız bilet yok hükmünde oluyor ve yüklü bir ceza ile karşılaşabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için İtalya Demiryolları internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 


Palermo tren istasyonu Palermo Centrale, oldukça merkezi bir bölgede ve Giulio Cesare Meydanına açılıyor. Palermo civarına, tüm Sicilya bölgesine ve İtalya'ya servis yapan orta büyüklükte büyük bir tren istasyonu. Napoli ve Roma'dan düzenli olarak işleyen tren seferleri mevcut. İstasyonda zemin katta bir adet emanet ofisi bulunuyor. 07.00-23.00 saatleri arasında çalışan ofis parça başına ilk beş saat için 5 €; daha sonraki her saat için 12 saate kadar ilave 0,70 €; sonrası içinse 0,30 € ücret alıyor.
 
Bunun dışında Palermo'ya gemiyle de gelmeniz mümkün. Napoli, Livorno, Tunus, Cagliari'den düzenli feribot seferleri olduğu gibi Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilen gemi seyahatleri de (Cruise) genellikle Palermo limanına uğruyor. Daha fazla bilgi için Grandı Navı Denizcilik internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
 
Havaalanı Ulaşımı
 
Palermo Havaalanı (Aeroporte Falcone Borsellino) şehre yaklaşık 35 km uzaklıkta. Ryan Air, Easy jet, Meridiana, Air Berlin, Vueling, Wizz Air gibi düşük maliyetli havayolları da Palermo'ya uçuş yapıyorlar. Havaalanında emanet ofisi bulunmuyor. Daha fazla bilgi için Palermo Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 




Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasında gerek otobüsle gerekse de trenle ulaşım sağlanması mümkündür. Prestia Comande Firması ana otobüs firması ve ortalama her 30 dakikada bir karşılıklı seferler yapılıyor. Palermo tren istasyonu önündeki meydandan 05.00-23.00 arası işleyen otobüsler ortalama 45 dakikada havaalanına ulaşıyor. Havaalanından ise 06.30'da başlayan seferler gece yarısına kadar devam ediyor. Tek yön fiyatı 6,10 € olan otobüslerin liman bölgesinde de durakları bulunuyor.


İtalya'nın resmi demiryolları Trenitalia firmasına ait Trinacria Express de havaalanı şehir merkezi arası karşılıklı seferler yapıyor. Palermo tren istasyonundan 04.45-20.09 arası işleyen seferler ortalama 50 dakikada havaalanına ulaşıyor. Havaalanından ise 05.54'de başlayan seferler gece 22.05'te son buluyor. Tek yön fiyatı 5.50 €. Bunun dışında şehir merkezi havaalanı arasında ortalama taksi ücreti ise yaklaşık 45 Euro tutuyor.
 
 
Şehir İçi Ulaşım
Palermo'da metro olmadığı için şehir içi ulaşım AMAT Otobüs Firması tarafından turuncu renkli otobüslerle sağlanıyor. AMAT ayrıca Monreale, Villabate ve Isola delle Femmine hatlarında da faaliyet gösteriyor. Biletleri büfelerden, bazı barlardan ya da makinelerden alabilirsiniz. 90 dakika geçerli bilet 1.30 €. İlk bindiğinizde makineye onaylatmazsanız 52 € cezası var. Bazı hatlarda bileti otobüste alırsanız 1.70 € ödüyorsunuz. Sabah saat altıdan gece yarısına kadar otobüs bulmak mümkün. Ayrıca turistler için kısa mesafeli üç adet hat mevcut (Rossa, Gialla, Verde). Bunların biletleri 0,52 € ve tüm gün geçerli.
 
Şehir turlarına (City Sightseeing) gelince; Şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turu mantıklı bir seçenek olarak düşünülebiliyor. Palermo'da şehir turunun iki farklı hattı var. Her iki hat için 24 saat geçerli olan biletin fiyatı yetişkinler için 20 €, 5-15 yaşındakiler için 10 €. Bileti aldığınızda size verilen kırmızı bir karta tarih ve saat işleniyor. Kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Hatların pek deniz kenarı ile ilgisi yok. Daha çok tarihi merkez denilen bölgede ve onun doğu tarafında geziyor. Her iki hattın da başlangıç noktası Capolinea Otobüs Terminali. Kırmızı hatta (A) 9, mavi hatta (B) 7 durak mevcut. İki nokta dışında hatlar kesişmiyor. Bu yüzden bir hattı tamamlayıp diğerine katılmak daha mantıklı. Kırmızı hat daha yoğun olarak faaliyet gösteriyor ve yüksek sezonda (01 Nisan-30 Kasım) 09.30-17.00 arası her yarım saatte bir çalışıyor. Kış dönemi ise sabah 10.00'da başlayıp son turuna 13.00'da çıkıyor. Mavi hat ise saat yüksek sezonda 14.00'da başlayıp 17.00 da son turuna çıkıyor. Otobüslerden hiç inmezseniz her iki hattında süresi ortalama birer saat. Size verilen kartı saklayın. Zira başka bir İtalya şehrinde benzer şehir turunu yapmak isterseniz %10 indirim alıyorsunuz. Bu konuda daha detaylı bilgi ve güzergâhlar için Palermo Şehir Turu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 
2- YEME-İÇME
İtalya'da, genellikle, üç farklı yerde yemek yiyebilirsiniz: Klasik restoranlar (Ristorante), daha çok ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Trattoria'lar ve fast food tarzı yiyeceklerin sunulduğu Gastronomia'lar. İtalyanlar öğle yemeklerinde daha çok trattoriaları tercih ediyorlar. Fast food tarzı yemek yapanlar hariç diğerlerinin büyük bölümü saat 15.00-19.00 arası kapalı oluyor. Çok turistik mekânların civarında bu kuralın istisnalarına rastlayabiliyorsunuz.
 
İtalya denince akla pizza ve makarna (pasta) geliyor elbette. Hem lezzetli hem de keseye uygun. Genelde bunlarla bir sorununuz yoksa tüketmeye devam. İtalyan pizzaları bizdeki Amerikan tarzı pizzalardan farklıdır. Daha ince hamur ve daha az malzemeli, kıtır kıtır oluyor. Zaten bizdeki pizza zincir mağazalarını orada bulamazsınız. Arzunuza göre ayrı ayrı malzemeli pizza sipariş edebileceğiniz gibi pek çok yerde parça pizza yeme şansınız da var. Şehrin hemen hemen her sokağında pizza ve pasta yemek mümkün. Tüm İtalya'da yaygın olan ve hatta İstanbul'da da bir şubesi bulunan Fratelli La Bufala restoranını tavsiye edebilirim. Castelnuovo meydanı, 34 numaradaki bu restoran son derece şık ve gençlerin durak yeri. Fiyatlar sizi korkutmasın. Artık Güney İtalya'dasınız. Roma ya da Milano'da sıradan bir restorandan daha pahallı değil.
 
Hemen hemen tüm kafelerde karşımıza çıkan arancine (pirinç köftesi) de denenmesi gereken lezzetlerden birisi. Sebze yemeklerine düşkün olanlar ve patlıcanı sevenler "Caponata" yiyebilirler. Ayrıca Palermo'da deniz ürünlerini de mutlaka deneyin. Adanın geleneksel deniz ürünü kılıç balığı (pesce spada) tüm restoranların mönüsünde var. Ayrıca denizkestanesi, mürekkep balığı, kabuklular, midye, kum midyesini de çok güzel pişiriyorlar. Pasta con Sarde (Sardalyalı makarna) denenmeli bence.
 
Sicilya, hamur işleriyle de çok meşhur olduğundan Palermo'ya geldiğinizde bunlardan da denemelisiniz. "Tatlı", Sicilya bölgesinde pek çok şey demektir. Spinnato (Via Principe di Belmonte, 117), Alba (Piazza Don Bosco) ve Santaro (Piazza Indipendenza) bu tarz tatlı ve hamur işini bulabileceğiniz yerlerden sadece bir kaçı. Özellikle içi krema dolgulu, kızartılmış rulo şeklindeki bir tür pasta olan "cannoli" denemeye değer.
 
İtalya espresso ve cappucinonun ana vatanı. Bol bol tüketebilirsiniz. Ülkemizdeki klasik kahve zincirlerini bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak kahvenizi sıcak seviyorsanız mutlaka ikaz edin. Aksi takdirde ılık kahve içmek zorunda kalırsınız. Bana göre bunun temel nedeni sütün yeterince ısıtılmadan servis edilmesi. Kahvenizi sütsüz alıyorsanız herhangi bir sıkıntı yok demektir.
 
Sicilya adası şaraplarıyla da son derece ünlüdür. Değişik tatlar için Piazza Marina'daki Vino and Co'yu tavsiye edebilirim.
 
Restoran ve kafeteryalarda Tavalo ve Banco uygulaması var. Bu daha çok içeceklerle ilgili olsa da bazı yerlerde yiyecekler için de geçerli. Eğer oturarak içerseniz (Tavalo) bankoda ya da ayaküstü içmeye göre (Banco) %50 ila %100 arası fazla bedel ödersiniz. Bu uygulamayı mutlaka sorun.
 
İtalya'da güneye doğru indikçe her şeyin fiyatı düşmeye başlıyor. Bu yüzden çok sıra dışı yerler hariç Palermo'da pahallılıktan endişe etmeyin.
 
Sicilya, yaz dönemi inanılmaz sıcak oluyor. Bu yüzden en temel ihtiyacınız su olacaktır. Çeşmelerden akan su temiz ve içilebilir. Hiç düşünmeden boşalan şişelerinizi gördüğünüz çeşmelerden doldurun.

3- GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER


Şehir İçi
Palermo, elbette bir Roma veya Floransa değil ancak önemli tarihi ve turistik yerleri barındırıyor. En çok ilgi görenleri ya da oraya kadar gittiğinizde mutlaka görmeniz gerekenleri bir tablo halinde vermeye çalıştık.







Yakın Çevresi

Palermo bir ada şehri olduğundan yakın çevresinden de gezi alternatifleri oluşturabilirsiniz. İşte size bunlardan en popüler birkaç tanesi...

Monreale

Palermo'nun 7 km uzağında olan ve güzel vadi Conca' D'oro'ya bakan ve katedrali ile bilinen Monreale'de, dünyanın en güzel mozaikleri ile süslü 12. yüzyılda yapılmış Arap, Bizans ve Norman tarzlarının karışımı Monreale Katedrali, Benedictine Manastırı, Norman Sarayı görülebilir. Ayrıca kimine göre tepeden Palermo manzarası da gerçekten güzel. Monreale gitmek için Piazza Indipendenza'dan kalkan 389 no'lu otobüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca ortalama taksi ücreti de 30 €.
 
 
Cefalu
 
Güzel bir balıkçı kasabası olan ve kaya içerisine inşa edilmiş evleri ile ünlü Cefalu bir başka alternatifiniz olabilir. Kimilerine göre Akdeniz'in keşfedilmemiş mücevherlerinden olan Cefalu Palermo'ya yaklaşık 75 km. uzaklıkta. Burada manastırı gezdikten sonra, Madonie tepelerinden şehre bakabilir, çarşı içindeki el işlerini inceleyebilirsiniz. Cefalu kasabası, Palermo-Messina tren hattı üzerinde olduğundan buraya trenle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yaklaşık her saat başı kalkan trenler ortalama 50-55 dakikada Cefalu'ya ulaşmaktadır. Tek yön bölgesel tren ücreti 5.15 €'dur. Tren istasyonu ile kasaba merkezi arasında kısa bir yürüyüş size iyi gelecektir.
 
 


DİĞER
Palermo, yılın her ayında ziyaret edebileceğiniz bir şehir. Ancak haziran ve temmuz ayları çok sıcak oluyor. Bu yüzden ilkbahar ve sonbahar ayları çok daha mantıklı seçenekler. Hatta kış tercihiniz dahi olabilir. Eğer ille de yazın gidecekseniz güneş kreminizi ve mayonuzu almayı unutmayın.
 
Gideceğiniz her şehirdeki gibi Palermo'da da öncelikle Turizm Danışma bürosunu bulun Bu ofislerde sizlere şehrin ücretsiz haritasını verirler. Soru sormaktan çekinmeyin. Hatta harita üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerleri işaretlettirin. Turizm ofislerini; havaalanında ve Castelnuovo meydanında bulabilirsiniz. Bunun dışında yaklaşık 60 noktada da yerel bilgilendirme ofisleri görev yapmaktadır.
 
Palermo'da hosteller de dahil neredeyse tüm otellerin banyolarında taharet için ayrı klozet mevcut. Avrupa'nın birçok ülkesinde bunu ancak lüks otellerde görebilirsiniz. Ayrıca, kalacak kişi sayısı kadar baş ve banyo havlusu, şampuan, küçük sabunlar ve bazılarında kulak çöpü dahi bulunabiliyor.
 
Özellikle düşük bütçeli oteller (budget hotel) genelde bir binanın bir yada birkaç katında bulunuyor Kahvaltılardan çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde, çay, kahve, kruvasan, ekmek ve reçel bulunuyor.
 
Gittiğiniz restoran ya da barlardaki tuvaletlerde musluklarla ilgili gariplik yaşayabilirsiniz: Örneğin, çeşmenin nasıl açılacağını bulamamak gibi. Merak etmeyin, ya bir sensör vardır ya da yerde ayağınızla basacağınız bir kol. Basınca suyun aktığını göreceksiniz...
 
Palermo'da gezerken günlük pazar olan La Vucciara Markete uğramadan dönmeyin.
 
Liman civarında ve deniz kenarında bir şeyler içmek için boşuna yer aramayın. Bulamazsınız...
 


Napoli kadar olmasa da Palermo'da da hırsızlık ve yankesicilik açısından dikkatli olunması gereken bir şehir. Üzerinizde pahallı bir şey bulundurmayın, çantanıza ve fotoğraf makinelerinize sahip çıkın.
 
Türkiye'den Palermo'yu aramak için 00-39-91-numara; Palermo'dan Türkiye'yi aramak için 00-90-alan kodu-numara.
 


Palermo'da önemli telefonlar: Polis 112, ambulans 118, itfaiye 115.
 
Palermo'da tatil günleri şunlardır:


Yeni Yıl (1 Ocak),
 


Epiphany (6 Ocak),
 


Paskalya (Mart/Nisan),
 


Kurtuluş Günü (25 Nisan),
 


İşçi Bayramı (1 Mayıs),
 


Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran),
 


Assumption (15 Ağustos),
 


Hristiyan Festivali (1 Kasım),
 


Temiz Toplum Bayramı (8 Aralık),
 
Noel (25 Aralık),
 


Palermo hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz uluslararası sitelerin bazılarının linkleri de şunlar:
Palermotourism
Palermo World Guides
Best of Sicily
İtalyheaven
Lonelyplanet







Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.


Son Güncelleme: 23/11/2012 (Gezilecek yerler tablosu hariç)








 Yazılan Yorumlar...
hakangeziyor
(08 Temmuz 2013)

Romadan Palermoya trenle ulaşım mevcut. Yaklaşık 11 saat süren yolculuk için 3-4 hafta önce rezervasyon yaptırırsanız 36,50 Eurodan başlayan fiyatlar bulabilirsiniz. Detaylar için Trenitalia internet sayfasına bakabilirsiniz. İyi seyahatler...

gül
(08 Temmuz 2013)

iyi günler diliyorum,romadan palermoya tren yolu ile geçiş varmı?

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.