Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Şili ::::: Santiago ::::: Arabamla Dünya Turu – Şili 4 (Santiago)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Şili Santiago 04 Ekim 2012 28 Mayıs 2011
30 Mayıs 2012
2297 0 Ali Eriç 

 Arabamla Dünya Turu – Şili 4 (Santiago)
 (Genel)



1,050km'den sonra, gece 9 sularında Santiago'daki otelin önüne yanaştım. Buket iyi görünüyor. Her ne kadar, benim yokluğumda da ishal azalarak devam etmiş, hatta ilk gece ateş ciddi derecede yükselmiş ise de (bunları, aralarda yaptığımız telefon konuşmalarında bana hiç anlatmadı)... Görünen tek problem, ciddî ölçüde kilo kaybetmiş olması. Benim için, sağlıksız kiloya inmiş durumda. Güney Amerika seyahatimizin kalan kısmı ile ilgili karar vermemiz lâzım. Önümüzde birkaç seçenek var:

1. Buket'i Santiago'dan uçakla İstanbul'a gönderip, yola yalnız devam etmem;


2. Buket'le Buenos Aires'e kadar kısa yoldan gidip, oradan göndermek ve yine yalnız olarak Güney Amerika'yı bitirmem;


3. Güney Amerika'yı birlikte tamamlamak ve beraber İstanbul'a dönmek;


4. Buket'le kısa yoldan Buenos Aires'e gitmek, Lando'yu orada bırakıp birlikte İstanbul'a dönmek. Bu durumda benim daha sonra, Güney Amerika'yı tamamlayıp, arabayı Güney Afrika'ya -ya da Afrika'da başka bir yere- göndermek üzere yeniden Buenos Aires'e dönmem gerekecek.




İlk iki seçeneği, Buket'i bu halde İstanbul'a tek başına göndermeye cesaret edemediğim için istemiyorum. Santiago'dan yaklaşık 30 saatlik ve aktarmalı, Buenos Aires'ten de yaklaşık 20 saatlik ve yine aktarmalı uçuş sırasında ateş ve ishal problemi yaşarsa, tek başına perişan olur. Üçüncü seçenekten ise, medeniyetten çok daha fazla uzaklaşacağımız noktalara gitmek zorunda olduğumuz ve üstelik bunu çok daha ağır kış koşullarında yapacak olmamız nedeniyle korkuyorum. Oralarda tekrarlayacak ve hızla gelişen aynı rahatsızlığı yaşaması durumunda Buket için bu sefer hayatî tehlike oluşur ki, bunu göze almamız söz konusu dahi değil. Bu durumda tek seçeneğimiz kalıyor ki, buna tek engel durum, birlikte Arjantin'e giriş yapacağım üzerime kayıtlı olan bir arabayı bırakıp, ülkeyi terk etmekte yaşayabileceğim sorun. Eğer buna müsaade edilmiyorsa, büyük olasılıkla Lando'yu gümrüklü bir bölgeye terk etmem istenecek falan. Bu da biraz bürokrasi demek. Neyse! Bir yol bulunur elbet. Durum, Arjantin sınırını geçerken netleşecek, nasıl olsa. Oradaki gümrük görevlilerinden sorup, öğreniriz.


 


Santiago


Ertesi gün kendimizi fazla yormayacak bir şehir turuna katıldık. Hani şu 'hop on-hop off' dedikleri turlar var ya... Hani, iki katlı olup, üst katı -genellikle- havadar olan otobüslerle yapılıyor. Şehrin turistik yerlerini içeren bir güzergâhı oluyor ve o güzergâh boyunca sürekli dönüp duruyor bu otobüsler. Aldığınız biletle otobüse, o gün içerisinde istediğiniz kadar, istediğiniz durakta binip, istediğiniz durakta inebiliyorsunuz. Ben büyük -ve karmaşık- şehirlerde bu 'hop on-hop off' turlarını seviyorum. Bir gününüzü böyle bir tura ayırırsanız, şehrin önemli yerlerini belirleme, hatta bazılarını otobüsten inip gezme ve şehir plânını kafanıza yerleştirme imkânı veriyor insana. Daha sonra kendi başınıza istediğiniz yere ayrıca gidebilirsiniz, eğer vaktiniz varsa.


 


Fazla inmedik otobüsten, yorulmamak için. İndiğimiz tek durak, Başkanlık Sarayı'nın da olduğu Plaza De Armas idi. Biraz yürüyüp artık kullanılmayan tren istasyonunu (Estacion Mapocho) ve Mercado Central'i gezdikten sonra da oradaki duraktan yeniden bindik. Eğer Santiago'ya giderseniz, Mercado Central'i gezmemezlik etmeyin. Bunu da karnınız açken ve öğle saatlerinde yapın (zaten akşam kapalı). Oradaki deniz ürünü enflasyonu yaşayan restoranlarda yemek yemeden Santiago'yu terk etmek, pek akıllıca olmaz. Buket'in mazereti var. Ben ise -çok üzgünüm, ama- biraz önce Plaza De Armas'ta yemek yedim, enayi gibi.

31 Mayıs Pazartesi günü sabahı Santiago'dan, Arjantin sınırına doğru yola çıktık. Sınıra kadar olan yaklaşık 160km'lik yolumuzun son bölümleri artık And Dağları'nın yüksekliklerinde kıvrılıyordu. Sınırı yerin altında geçtiğimiz uzun tünele gelmeden geçtiğimiz virajları ben sayamadım. Aslında saymaya da gerek yok, her bir dirsekte kaçıncısını geçiyor olduğunuz bir tabelanın üzerinde yazılı. Sonuncusunda kaç yazdığını unuttum, not da almamışım. Ama 30'lu bir sayıydı. Aralarda bir yerdeki görüntü de şöyleydi:



Şili'nin yakın tarihinin acı dolu dönemini; Salvador Allende'nin ABD entrikalarıyla devrilip yönetimin faşist diktatör Augusto Pinoche tarafından ele geçirilmesini, 1989'a kadar süren karanlık ve kanlı Pinoche dönemini, daha sonraki demokrasiye geçişi, 1998'de Pinoche'nin sürgünde yaşadığı İngiltere'de tutuklanmasını ve yargılanmasını, ama verilen cezanın, sanığın 'yaşına hürmeten' ertelenmesini anlatmayacağım. Bunları dileyen, internette bulduğu kaynaklardan okuyabilir. Bir tek şeyi söylemek isterim. Biz Santiago'dayken, Salvador Allende'nin mezarının açılıp, kalanları üzerinde otopsi yapılması gündemdeydi. Malûm, Pinoche kuvvetleri sarayı kuşatıp da, Allende'nin teslim olmasını ve yönetimi devretmesini istediğinde o, kendisini odasına kapatmış ve daha sonra da tabancasıyla intihar etmişti. Ya da en azından, tarih -şimdiye kadar- öyle yazılmıştı. Halbuki şimdi yakınları, Allende'nin vurularak öldürüldüğü iddiasında ve bunun aydınlığa kavuşturulmasını istiyorlar.



Bu arada, Orta ve Güney Amerika'da ABD'nin oynadığı kirli oyunlarla ilgili geçenlerde bir belgesel izledim. Yerli kanallardan birindeydi, hatırlamıyorum. Ya NTV, ya da Haber Türk... Adını "Demokrasi Savaşları" olarak çevirmişler. Asıl adı ise "The War on Democracy", yani "Demokrasi Üzerindeki Savaş". Her neyse! Yönetmenleri Christopher Martin ve Avustralyalı gazeteci-yazar John Pilger. Zaten filmin sunuculuğunu da Pilger yapıyor. Eğer bir yerlerde rastlarsanız, izlemenizi şiddetle salık veririm.



İstanbul'da rehavet günlerine devam. Bundan sonraki yazım, seyahatin şu anına kadarki kısmının sonuncusu olacak; yani, Arjantin'in ilk bölümü. Sonrasında neler olacağının plânlarını da gelecek yazımda okursunuz.
Santiago'nun eski tren garı; diğer adıyla Estacion Mapocho. Şimdi artık kültür merkezi


Hepiniz hoşça ve sağlıkla kalın.
































 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.