Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Çek Cumhuriyeti ::::: Prag ::::: Prag Gezi Rehberi 2 (Ulaşım - Prag Kart - Şehiriçi Turlar)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Prag 29 Kasım 2012 10 Ocak 2016 01 Ocak 2012
02 Ocak 2012
49151 3 hakangeziyor 

 Prag Gezi Rehberi 2 (Ulaşım - Prag Kart - Şehiriçi Turlar)
 (Faydalı Bilgiler)

Prag'a nasıl ulaşırsınız? Havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir? Peki ya şehir içi ulaşım nasıl acaba? Bu soruların cevabını aşağıda bulabileceksiniz... Katkılarınızı bekliyoruz...Aşağıdaki ulaşım ücretlerini değerlendirirken yaklaşık 100 CZK = 4 € olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 

Prag'a Ulaşım

 

İstanbul'dan Prag'a THY ve Czech Havayolları ile doğrudan uçuş yapabilirsiniz. Ayrıca THY ile diğer şehirlerden de İstanbul aktarmalı uçuşlar mevcut. Özellikle yaz döneminde (Mayıs-Eylül) Czech Havayolları Bodrum'dan; Sky Airlines ise Antalya'dan uçuş gerçekleştiriyor.

 
Çek Cumhuriyeti'nde trenler diğer gelişmiş Avrupa ülkeleri kadar ileri düzeyde olmasa da yine de oldukça yoğun kullanılıyor. Resmi firma eské dráhy (Czech Railways). Biletlerinizi internet üzerinden alabiliyorsunuz. Çek Cumhuriyeti içinde 24 saat, diğer ülkelerle iki ay içinde gidiş-dönüş biletlerde yaklaşık %25 indirimli bilet alabiliyorsunuz. Bunun dışında bazı seçili hatlarda %25-50 indirim de alabiliyorsunuz. Çek demiryolları ve tren biletleri hakkında daha detaylı bilgi için www.cd.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 

 




Prag'da ana tren istasyonu 1871 yılından beri hizmet veren Hlavni Nadrazi. Meşhur Wenceslas Meydanına beş dakika mesafede ve metro C hattında olan tren istasyonundan Almanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Rusya, Hollanda, İsviçre ve Fransa'ya ulaşım mümkün. İstasyonda fast food, eczane, kitapçı, süpermarket dışında emanet ofisi de bulunuyor. Bunun için 24 saatliğine 50 CZK ödemek durumundasınız.

 
 

Diğer tren istasyonu ise Wenceslas Meydanına dört metro durağı mesafesindeki Nadrazi Holesovice. Buradan özellikle Berlin, Dresden ve Hamburg'a ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda metro durağı da olan istasyon C hattı üzerinde yer alıyor.

 
 

Prag'da ulaşımın bir diğer yolu da otobüs elbet ve Florenc Otobüs Terminali, şehrin en büyük terminali. Hem ülke içi hem de uluslararası yolculuklar için kullanılan terminal Metro B ve C hatlarıyla bağlantılı. CSAD, Eurolines ve Capital Express firmaları buradan pek çok Avrupa şehrine otobüsle ulaşım sağlıyor. Ücretsiz wi-fi yanında internet kafe, fast food dükkânları ve tuvalette bulunuyor. Sabah 05 ile gece yarısı 12.00'ye kadar açık olan emanet ofisinin bir günlük kullanım bedeli 35 CZK. Terminal hakkında daha detaylı bilgi için (maalesef Çekçe) www.florenc.cz internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
Havaalanı Ulaşımı

Prag Ruzyne Havaalanı (PRG) Prag'ın yaklaşık 17 km kuzeybatısında yer alıyor. THY dahil ulusal havayolu firmaları ile bazı düşük maliyetli havayolları (Ryan Air, Easyjet, Germanwings, Wizz Air, Vueling) buraya uçuyor. Bir günlük emanet ücreti parça başına 120 CZK. Bunun dışında her türlü yeme içme ve alışveriş dükkanlarını bulabilirsiniz. Ayrıca wifi ücretsiz. Havaalanı hakkında daha fazla bilgi için Prag Ruzyne Havaalanı internet sitesini inceleyebilirsiniz.
 
Havaalanı-Şehir Merkezi-Havaalanı arasında ulaşım için farklı noktalara otobüs kullanılıyor. Aşağıda farklı otobüslerle ilgili bilgiler yer alıyor:
 


-       119 no'lu otobüs, Havaalanı - Dejvicka - Havaalanı, 22 dakika, havaalanından 04.14 - 23.32, Dejvicka'dan 05.26 - 00.46 arası,  metro A Hattı bağlantısı.
 


-       100 no'lu otobüs, Havaalanı - Zlicin - Havaalanı, 18 dakika, havaalanından 05.41 - 23.36, Zlicin'den 05.34 - 23.54 arası, metro B hattı bağlantısı.
 

119 ve 100 no'lu otobüslerle ulaşımın ücreti, 90 dakika geçerli biletle, 32 CZK. Özel servis yapan Airport Express otobüsü ile yaklaşık yarım saatlık merkez tren istasyonu yolculuk ücreti 60 CZK, Dejvicka durağı ücreti 40 CZK. 5-16 yaş arası çocuklar %50 indirimli.
 


 
Florenc Otobüs Terminali

Eğer Prag Havaalanına gece yarısında ulaştıysanız bu kez arayacağınız otobüs 510 no'lu gece otobüsü. Havaalanından 23.47 - 03.57 arası işleyen otobüs merkezden ise 01.14 - 05.14 saatleri arasında ortalama saatte bir işliyor. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken husus Prag merkezine gidebilmek için 510 no'lu otobüse bindiğinizde 11. Durakta (Divoká Šárka) inerek aynı duraktan saatte bir defa kalkan 51 no'lu gece tramvayına binmelisiniz.  Gece otobüsünde de biletler 32 CZK. Havaalanı ulaşımı hakkında detaylı bilgi için Havaalanı Ulaşımı (DPP) internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 
Havaalanından şehir merkezine taksi ücreti 500-600 CZK arasında değişmektedir.
 

 
Şehir İçi Ulaşım
 

 Prag'da (otobüs olmakla birlikte) ulaşım temel olarak iki şekilde sağlanıyor: Metro ve tramvay. Üç tane metro hattı var. Yeşil (Hat A), Sarı (Hat B) ve Kırmızı (Hat C). Toplam 57 istasyon bulunsa da bunların hepsinin kesiştiği bir istasyon bulunmuyor. Hat B Florenc'te Hat C ile, Mustek'te Hat A ile kesişirken Hat A'da sadece Muzeum durağında Hat C ile kesişiyor. Her üç hattın da bir şekilde Eski Şehirle ve turistik yerlerle ilgisi var ancak bu konuda tramvayın eline su dökemezler elbet. 25'den fazla tramvay hattı var. Turistik yerlerin neredeyse tamamını kapsıyorlar.
 

 
Metro seferleri sabah 05.00'da başlıyor ve gece yarısına kadar devam ediyor. Yoğun saatlerde 2-5 dakika arasında işleyen seferler diğer zamanlarda 5-10 dakikaya çıkıyor. Tramvay seferleri ise hafta içi sabah 04.30'da başlıyor ve 24.15'e kadar devam ediyor. Bu saatten sonra da gece tramvayları sefere başlıyor ve her yarım saatte bir sefer yapıyorlar. Yalnız gece tramvaylarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu numaralarının gündüz işleyen tramvaylarla farklılık göstermesi. Gündüz olsun gece olsun tüm tramvayların numarası tramvay duraklarında gösteriliyor. Gece tramvaylarının numarası 51-59 arasında değişiyor.
 
Prag'da düzenli olarak işleyen şehir içi otobüslerde mevcut ancak diğer ikisi kadar yoğun kullanılmıyor. Otobüs seferleri sabah 04.30'da başlıyor ve gece 24.15'te son buluyor. Ayrıca bazı hatlarda gece otobüsleri de mevcut. 501-513 arası hatlar gece otobüsleri olarak çalışıyor. 
 

Gelelim ücretlere. Standart bir bilet 32 CZK (6-15 yaş arası 16 CZK) ve 90 dakika boyunca her türlü ulaşım aracında geçerli. Eğer gideceğiniz mesafe metro için 5 durak veya tramvay için 20 dakika ise o zaman sınırlı bilet satın alabilirsiniz. Bu biletin fiyatı ise 24 CZK (6-15 yaş arası 12 CZK). Bu biletle tramvay ya da otobüste aktarma yapamıyorsunuz ama metro da aktarma imkanı mevcut. Yalnız bileti aldıktan ve onaylattıktan sonra 30 dakika içinde kullanmanız gerekiyor. Ayrıca kısıtlı biletle feniküler veya gece otobüslerini kullanamıyorsunuz.

Günlük sınırsız biletin değeri yetişkinler için 110 CZK iken 6-15 yaş arasındakiler içinse 55 CZK. Üç günü kapsayan sınırsız bir biletin değeri ise 310 CZK . Prag'da 6 yaşından küçükler ile 70 yaşından büyükler ücretsiz seyahat edebiliyor. Biletleri metro duraklarındaki gişelerden, sarı bilet makinelerinden ya da Tabak denilen sigara, gazete bayilerinden alabiliyorsunuz. Eğer 5 durak diye ikaz etmezseniz doğrudan standart bilet veriyorlar unutmayın...
 

 

 

Neyle seyahat edecekseniz edin Avrupa'nın pek çok şehrinde olduğu gibi bileti onaylatmanız gerekiyor. Bunun için tramvayda üç noktada, metrolarda da girişte sarı küçük makineler var. Bileti bunların içine soktuğunuzda tarih, saat ve durağın ismini kaydediyor. Onaylatmama durumunda cezası 1000 CZK. Ayrıca param yok diye kurtulamıyorsunuz zira sizden pasaportunuzu isteyip cezayı oraya kaydediyorlar ve ülkeyi ya da herhangi bir AB ülkesini terk ederken sizden bu cezayı tahsil ediyorlar. "Pasaportum yok" diye de yırtamıyorsunuz zira Prag'da pasaport taşımak zorundasınız. Eğer yoksa bu sefer ayrıca 2400 CZK cezaya çarptırılıyorsunuz ve direkt polisle muhatap oluyorsunuz. Bu bilgilerin orada yaşayan bir Türk'ten alındığını söylemeliyim. Metro ve otobüslerle ilgili daha detaylı bilgi için DPP Firması Şehir İçi Ulaşım Tarifesi internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 
Elbette Prag'da taksiyle de seyahat edebilirsiniz. Açılış 40 CZK'dan başlarken her kilometrede 28 CZK ödüyorsunuz. 
 
Prag Karta gelince; Ulusal Müze, Prag Kalesi, Petrin Kulesi, Yahudi Sinogogları, Charles Köprüsü kulesi ve iki saatlik şehir turu dahil 50 atraksiyonu ücretsiz yapmanızı sağlayan ve iki, üç ve dört gün geçerli olan bir kart. Kartın İki günlük fiyatı 1280 CZK. Kartı üç günlük almak isterseniz 1540 CZK, dört günlük almak isterseniz ise 1780 CZK ödemek durumundasınız. Kartla beraber size 150 sayfalık yedi dilde renkli bir Prag rehberi de hediye ediyorlar. Öncelikle aldığınız süre boyunca kartla şehir içi ulaşımınız ücretsiz. Üstelik şehre havayolu ile geldiğinizde Airport Express ücreti de dahil. Bunun dışında Kart size %15 - %50 arasında bazı indirim ve avantajlar da sağlıyor: Örneğin, Martin Tur'dan alacağınız bir adet tur için %20-30; Prague-Venice firmasından satın alacağınız bir adet nehir gezisi için %50 indirim kazanıyorsunuz. Bunun dışında Prag'a yakın bazı turistik yerlere (Terezin, Karlovy Vary) giden otobüslerde de %25 indrim sağlıyor. Resmi internet sitesinde kartla yapabileceğiniz işlerin değerinin gün sayısına göre 3000 - 5000 CZK olduğu belirtiliyor. Eğer müze, galeri ve tarihi yapılara ilgi duyuyorsanız Prag Kart tam size göre. Peki kartı nerelerden alabilirsiniz? İnternetten, Havaalanında Terminal 2, Prag Kalesi, merkez tren istasyonu ve eski şehir meydanındaki turizm ofislerinden kartı satın alabilirsiniz.
 
Kart hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Prag Kart internet sitesini inceleyebilirsiniz. 
 
Gelelim Şehir turlarına (City Sightseeing); Şehri gezmek için kısa süresi olanlar için şehir turu mantıklı bir seçenek olabiliyor. Prag'da çok sayıda otobüsle şehir turu ya da tekneyle nehir turu yapan firma mevcut. Prag Kart'tan indirim alabileceğiniz Martin Tour firmasının birkaç şehir turu hakkında bilgi verelim.
 
 
Martin firması turlarında indi-bindi sistemine dayanan bir uygulama yapmıyor. Başka bir deyişle İtalya ya da Fransa'da olduğu gibi tüm gün geçerli bilet uygulaması bulunmuyor. Biletinizi alıyorsunuz, otobüse veya tekneye binip gezinizi tamamlıyorsunuz. İki saat süren "Tarihi Prag" isimli turun fiyatı yetişkinler için 390 CZK. Otuz dakikalık "Kısa Prag Turu"nun fiyatı ise 300 CZK. Bahsettiğim her iki turda da Türkçe dil anlatımı mevcut. Ayrıca, öğle yemekli iki saatlik bir Vlata Nehri turunun fiyatı da 750 CZK. Yemeği dört saatlik açık büfe akşam gezisinde almak isterseniz fiyatı 1100 CZK.
 
Martin Tour firması hakkında daha detaylı bilgi için Martin Tour Firmasın Şehir Turları internet sitesini inceleyebilirsiniz. Tercih sizin...
 
İyi seyahatler...
 
 
 
Prag hakkında diğer gezi rehberleri için:
 
 
 
Prag Gezi Rehberi 4 (Son) (Diğer Hususlar)
 
 
Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.
 
Son Güncelleme: 10/01/2016
















 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(03  Aralık 2012)

Prag da taksi konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor,sokakta bekleyen taksilere binmeyin,taksimetrelerde bir sürü oyun var...Otelinizin resepsiyonundan güvenli taksi telefonu isteyin veya çağırmalarını bekleyin...

hakangeziyor
(03  Aralık 2012)

Sevgili Tamer, güzel sözlerin için teşekkürler. Kes kopyalanın azizliğine uğramışım. Uyarın için ayrıca teşekkürler...:)

TAMER
(02  Aralık 2012)

Hakan teşekkürler, yine çok çok aydınlatıcı bir yazı olmuş... İlkbaharda planladığımız Prag gezimiz için çok aydınlatıcı bir rehber olacak... Yalnız gönlün Barcelona ya gitmek mi istedi nedir yazının girişi Barcelona ya nasıl ulaşılır diye başlamış :))

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.