Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Avusturya ::::: Viyana ::::: 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 3. Bölüm (Novi Sad’ dan Viyana’ya)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Avusturya Viyana 28 Temmuz 2016 15 Ağustos 2016 03 Haziran 2016
25 Haziran 2016
3967 0 k_akkus 

 11 Ülke 10 Başkent: Arabayla Avrupa Turu 3. Bölüm (Novi Sad’ dan Viyana’ya)
 (Gezi)

Novi Sad'daki otelimizde yaptığımız sabah kahvaltısından sonra, 46.172592,19.975386 koordinatıyla Sırp tarafı sınır kapısı Horgos'a doğru yola çıkıyoruz. 126 km.' lik yolumuz var. Bugün 2 gece konaklayacağımız Viyana'ya gideceğiz. Macaristan'ı boydan boya geçip Avusturya topraklarına gireceğiz. Ancak Macar sınırını geçtikten hemen sonra Szeged'e de uğramadan olmaz. Novi Sad' dan sınır kapısına 1.20 dakika sürüyor. Çıkış işlemleri hemen yapılıyor. Macar tarafındaki Röszke sınır kapısına geliyoruz. Artık buradan sonra AB' ye girmiş olacağız. Bir daha sınır geçişi, pasaport kontrolü yok. Yeşil pasaportlu olmanın ve ailece seyahat etmemizin etkisi olsa gerek Macaristan'a hemen giriş yapıyoruz. Bulgaristan gibi, Macaristan'da da yolları kullanmak için vignet almak gerekiyor. Para bozdurmak da lazım. Gümrük alanında hallediyoruz. Minumun vignet (1 haftalık) 16, bir aylık vignet 21 euro. Dönüşte de buradan geçeceğimiz için bir aylık vignet alıp ön cama yapıştırıyorum. Bir miktar da para bozduruyoruz.

İlk hedefimiz sınırdan 17 km. içerideki Szeged. 46.253886,20.148132 koordinatıyla yola çıkıyorum. Burası merkezde park yeri. Pazar olduğu için buraya park edebildik. Hafta arası yer bulmak zor olabilir. ( 46.258060,20.138808 otobüs garajının arkasındaki park yeri. Büyükçe bir otopark. Hafta içi buraya park edilebilir.) Hafta sonu olduğundan park ücreti ödemedik. Arabayı bıraktıktan sonra parkın içinden geçerek Karasz utca' ya yürüdük. 

 

Burası trafiğe kapalı yürüyüş ve alışveriş caddesi. Büyükçe bir meydana açılıyor. Meydanın bir tarafında bir heykel, öbür tarafında "milenyum çeşmesi" var. İki, üç katlı çok hoş binalarla çevrili. 

 
Karasz Utca üzerinden mağaza vitrinlerine baka baka devam ederseniz 2. meydana çıkarsınız. Burası ilkinden biraz daha büyük. Ufak bir ağaçlıklı alan, fıskiyeli bir havuz var. Buradan sola sapıp ilerlerseniz kaldırımda tamvay kafeyi görürsünüz.

Tramvay kafenin 2 sokak ilerisinde tüm güzelliğiyle Cathedral-Szegedi Dom sizi beklemekte. (Katedralin orijinal planları Frederick Schulek tarafından yapılmış ve 1913 yılında inşaatına başlanmıştır. Yapı 24 Ekim 1930 tarihinde tamamlanmıştır. Yapı Macaristan'daki en büyük dördüncü kilisedir. Kubbe iç zeminden 33 metre yüksekliktedir. Kuleler ise 92 metre yüksekliktedir. Çan ağırlığı 8700 kg. dır.)

 
Biz Szeged' i çok sevdik, buraya bir kez daha gelmeye uzun uzun gezmeye karar verdik. Arabaya dönerken rastladığımız bir pazardan da kırmızı toz biberimizi almayı ihmal etmedik.

 

Szeged' den 47.922942,17.113515 koordinatıyla çıktık. Burası Macar- Avusturya sınır geçişi. Dönüşte Budapeşte'de konaklayacağımız için uğramadan, dışından geçerek sınıra devam ediyoruz. Artık Avrupa topraklarındayız, sınır geçişi yok, pasaport kontrollerinde vakit kaybetmeyiz, geç olmadan Viyana' ya varırız diye konuşurken yol tıkanıverdi. Dur kalk, dur kalk tam bir saat sürdü tıkanıklık. Avusturya girişinde polisler her aracın içine tek tek bakıp kontrol ediyorlar. Kamyonet, minibüs gibi araçları kenara çektirip arama yapıyorlar. Kaçak göçmen girişine karşı bir önlem olsa gerek. 

Avusturya'ya girdikten 25 km. sonra sağda büyük bir AVM var. Hem biraz dinlenelim hem de bakınalım diye uğruyoruz. Biz ne bilelim Avrupa'da pazar günleri AVM' lerin kapandığını. Hayal kırıklığıyla tekrar yola koyuluyoruz. Navigasyon, yağmurla birlikte bizi Viyana'da konaklayacağımız "Hotel Atlanta" nın önüne kadar getiriyor. Bugün pazar. Sokakta park etmek ücretsiz. Uygun bir yere arabayı çekiyor, otele giriyoruz. Novi Sad Viyana arasında toplam 530 km. yol yapmışız. Süre belirtemiyorum çünkü hem Szeged'e uğradık hem de yolda vakit kaybettik. Normal koşullarda bu arayı 5-6 saatte almak mümkün. Hatta daha da az sürebilir. Macaristan oto yolları çok güzel. Çift şeritli yollar. Asfalt kalitesi çok çok iyi. İşaretlemeler mükemmel. Çok az yol çalışması var. Fazla trafik yok. (Bir keresinde arabayı 140' a kitleyip kesintisiz 9 dakika yol aldım.) 

Viyana'da Hotel Atlanta'da kalacağız. Otel Wahringer Caddesi üzerinde. Otelin bulunduğu Alsergrund semti, Schubert'in doğduğu ve Sigmund Freud'un yaşadığı bölgedir. 19 Berggasse adresindeki Freud'un evi ziyarete açık. Otel tarihi bir binada. Yakınlarında kafe ve lokantalar var. Hemen yan sokağının içinde kapalı park yeri var. Günlük 15 euro. Arabayı parka bıraktıktan sonra verilen makbuzu yanınıza alın. Tekrar garaja girmek için o makbuz üzerindeki şifreyi kapıda makineye tuşlamanız gerekiyor. Yoksa her taraf kapalı, içeri giremiyorsunuz. (Aynı sistem Heidelberg'de bir otoparkta da vardı.) Resepsiyondaki Mesut beyin yakın ilgisi sayesinde otopark sistemini çözdük. Çevre hakkında bilgi aldık. Daha önce hiç rastlamamıştım. Resepsiyonda şemsiyeler var. İsterseniz alıp kullanabiliyorsunuz. Viyana yağmurlarına karşı iyi önlem. 

Viyana'da günlük toplu taşıma bileti 8.50 euro. Tramvay, metro ve otobüslerde geçerli. Biz biletlerimizi metro istasyonundaki makinelerden aldık. Makinelerin kullanımı kolay. Metroda veya tramvayda bileti onaylatmanız gerekiyor.

Viyana gezip dolaşmak için oldukça derli toplu bir kent. Şehre ait en önemli bölge Innere Stadt (eski şehir) bölgesi. Bu bölge Viyana'nın hem kültürel hem de sosyal merkezi. Bu bölgeye ulaşmak için şehrin kalbi sayılan Stephanplatz metro istasyonuna gelmelisiniz. Buraya kırmızı U1 veya turuncu U3 metro hatları ile ulaşılır. Bulunduğun yerden bu hatlar geçmiyorsa yeşil U4 veya mor U2 ile Karlsplatz'a da gelebilirsin Metrodan çıktıktan sonra kalabalığı izlerseniz, Viyana'nın merkezine gelirsiniz. Bu bölgede saatlerce gezebilirsiniz. (İnternette detaylı bilgi bulabilirsiniz.) 

Ayrıca Viyana'da aşağıdaki caddeleri de gezmelisiniz. 1-Karntner Str. : Opera binasından başlıyor. Orta noktası Stephansdom Katedrali oradan Tuna'ya kadar devam ediyor. 2- Graben Str. : Stephansdom Katedrali'nin yanında Karntner'le dik kesişir. İlerde başka adlar alır. Schottentor meydanına kadar gider. Oradan Universitatsring' e saparsan üniversitenin önünden geçip önce parlamento binasına sonra da müzeler bölgesine gelirsin. 3- Linke Wienzeile: Opera ve Karlsplatz'ın güneyinde Naschmarkt adlı pazarın olduğu cadde. 4- Mariakilfer Str. : Linke Wienzeile'nin kuzeybatı paralelinde Museumquarter' dan başlayıp, Westbahnhof'a kadar uzanan cadde.

Viyana surlarının yıkılmasından sonra oluşturulan Ringstrasse boyunca Merkezden 1 ve/veya 2 nolu tramvaya binerek gezebilirsiniz. Özellikle yorulduğunuzda hem dinlenir hem de etrafı seyredersiniz.

 

 1 nolu tramvayla da ulaşabileceğiniz Hundertwasser Evi' ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Metroyla gitmek isterseniz: Turuncu U3 metro hattının Rochusgasse durağında inip durağın önündeki Rasumofskygasse üzerinden nehre doğru yürüyün. Yol ilerde Marxergasse ile kesişir. Karşıya geçip ilk sola ,Löwengasse ye sapıp dümdüz yürüyün göreceksiniz. Metrodan 700 m.

(Friedensreich Hundertwasser, Avusturyalı bir mimar-ressam. Doğada hiçbir şeyin düz çizgileri olmadığından hareketle, alışageldiğimiz düz çizgileri ve simetrik yapısı olan binaların insan doğasına uygun olmadığını düşünen mimar, farklı yöntemler denemiş. Dış duvarlarda veya evin içinde engebeli yapılar, asimetrik çizgiler, hiçbiri birbirine benzemeyen pencereler, rengarenk mozaikler ve olabildiğince bitkiden oluşan binalar tasarlamış. Bunlardan biri de Viyana'da bulunuyor. 1983-85 yılları arasında yapılan Hundertwasser Evi, ressamın ilk mimari projesiymiş. ) Bu evlerde yaşayan insanlar da var tabi. Orada oturan bir tanıdığınız yoksa içini görme şansınız da yok. Evlerin tam karşısında bir de "Hundertwasser Village" adıyla hediyelik eşyaların satıldığı, bir kafesi olan, aynı mimar tarafından tasarlanan, içinde yine mozaikler ve asimetrik çizgileri olan ilginç bir alan var. Burayı da mutlaka gezin. Hatta kafeyi işleten Kahramanmaraşlı Hanefi ile tanışın, sohbet edin. Memnun kalacağınıza eminim. Hanefi' nin dediğine göre; Viyana'nın binalarını, taş işçiliğinde bir numara olan Praglı ustalar yapmış. "Onun için Viyana Prag'a benzer." 

  

Zaman azlığı nedeniyle ancak yarım günümüzü ayırabildiğimiz ve sadece dışını gezdiğimiz Habsburg Hanedanının imparatorluk saraylarından biri olan Schönbrunn (Güzel Çeşme), çok büyük bir alan içinde kurulmuş bir saray. Günümüzde müze olarak kullanılıyor. Sarayı arkamıza alarak bahçeye doğru bakınca ta uzaklarda Neptün Çeşmesi görünüyor. Sarayın simetrik süslemeleri olan, çok büyük bahçesinin içinde bir de hayvanat bahçesi var. Dünyanın en eski hayvanat bahçesi olan Schönbrunn Zoo'yu gezmek için saatler ayırmak gerekiyormuş. Saraya ulaşmak için, u4 metro hattını kullanmanız, Schönbrun istasyonunda inip biraz yürümeniz gerekiyor. Sarayın bahçelerini gezmek ücretsiz. Hayvanat bahçesi, sarayın içi ve mücevherlerin sergilendiği bölüm için ücret ödemek gerekiyor. Sarayın bahçesi UNESCO tarafından, Dünya Kültür Mirası Listesinde ve koruma altında.

Şehir merkezinde bulunan Hofburg sarayına gitmek için : Aziz Stephan Katedrali'ne arkan dönük soldaki Graben caddesini izleyip cadde sonundaki Kohlmarkt sokağına sapmak yeterli. (653 m.) 

 

Burası, 13.yüzyıldan bu yana, Avusturya Hükümdarlarına ev sahipliği yapan, en etkileyici saraylardan biridir. Boyutları devasa. İnce işçiliği, uçsuz-bucaksız bahçesi ve görkemli heykelleriyle gerçekten büyüleyici. Saray: 1918 yılına kadar, İmparatorluk ailesi tarafından, ikametgah olarak kullanılmıştır. Habsburg hanedanlığı: büyük Avusturya-Macaristan imparatorluğunu buradan yönetmiştir.

Yine merkeze yakın Belvedere Sarayı' na gitmek için; Opernnig caddesi üzerinde Opera'ya yüzün dönük sağa doğru yürü. Sağa Schwarzenbergplatz'a sap, sarayı bulursun. (995 m.) Savoy Prensi Eugene'nin yazlık sarayı olarak dönemin önemli barok mimarlarından Hildebrandt'ın yaptığı (18.yy) Belvedere Sarayı ise iki bölümden oluşuyor. Sarayın bahçeleri dünyadaki barok manzaralar içinde en iyilerden kabul ediliyor. Yukarı Belvedere, Ortaçağdan bugüne kadarki Avusturya sanatının en etkili koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Biz Belvedere Sarayı'nı gezemedik. Zaman bulamadık. Olsun. Viyana'ya bir kez daha gelmek için bir neden daha. 
 
Tuna nehri üzerindeki Donauinsel'i (Tuna adası) de görmenizi öneririm. Stephansplatz'dan kırmızı hattın (U1) Leopoldau yönüne binip Donauinsel durağında inerek burayı gezebilirsin.

Son olarak, tüm turların ekstra olarak götürdüğü 'Grinzing Meyhaneleri' turunu yapmak için 38 nolu tramvayı kullanabilirsiniz. Schottentor' dan kalkan bu tramvayın son durağı, Grinzing'tir. Karlsplatz'dan mor U2 metro hattıyla 4 durak sonra Schottentor' a gelebilirsiniz. Yok ben yürürüm derseniz, Hofburg Sarayı'na arkan dönük soldaki Herrengasse caddesinin sonu Schottentor'dur. (750 m.)

Bizim süremiz bitti, ama Viyana bitti mi? Mümkün değil, öyle iki günlük gezi ile Viyana bitmez. Sadece insanın ağzına bir parmak bal çalarak bir daha gelinmesini garantiye alır.

 

 Sabah Viyana' dan Prag'a doğru yola çıkacağız. Yol ve Prag notları 4. bölümde. 

 


















 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.