Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Katar Uluslararası Şahin ve Avcılık Festivali 2024 Ocak       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Katar Katar Genel 26 Ocak 2016     2955 0 Engin D 

 Katar Uluslararası Şahin ve Avcılık Festivali (2024 Ocak)
 Katar » Katar Genel
 (Festival)

Körfez ülkelerinden Katar'da ocak ayının ikinci haftası Uluslararası Şahin ve Avcılık Festivali düzenleniyor. "Prenslerin sporu" olarak adlandırılan geleneksel Şahin Festivali, Birleşik Arap Emirlikleri kurucularından Şeyh Muhammed Bin Zayed tarafından halk arasındaki sosyal ve siyasi bağı güçlendirmek için düzenlenmiş. Ülke kültüründe önemli bir yere sahip olan şahinler, çeşitli dallarda yarıştırılıyor. Katar'ın yoksulluk döneminde şahinlerin av aracı olarak kullandığı bir süreçten miras kalan Şahin Festivali, ülkenin zenginleşmesine rağmen halen sürdürülüyor.

Farklı kategorilerde yarışan şahinler '400 metre' ve '800 metre' isimli yarışlarda, uzaktaki avlarını görerek en kısa sürede ona ulaşmaya çalışıyor. "Güvercin avı" olarak adlandırılan bir diğer yarıştaysa, güvercin ile şahin aynı anda gökyüzüne bırakılıyor. Güvercini en hızlı yakalayan şahin birinci geliyor. Yarışlar, şahinlerin yaşına, geldikleri ülkeye ve sahiplerinin sosyal statüsüne göre farklı kategorilerde düzenleniyor.

Festivalde ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerinden gelen şahinler yer alıyor. Rusya, Kazakistan, İran, Irak gibi Körfez harici ülkelerden de katılımcıların bulunduğu festivalde, binden fazla yarışmacı rekabet ediyor.

Ulusal eğlence, sanat ve spora dönüşen festivalde şahinlerin kendi güvenlikleri açısından gözleri kapatılarak yarışa sokuluyor. Zira bu yırtıcı kuşlar korkup paniğe kapıldıklarında tehlikeli hale gelebiliyor. İyi bir şahin 400 metrelik hedefe 20 saniyede varabiliyor. Şahinler aylar boyunca yarışlar için zorlu hazırlıklardan geçiyor. Çiğ et, güvercin kanatları, tavuk ve hindi eti yırtıcı hayvanları en çok cazip eden yemler. Değeri bazen 200 bin Euro'yu bulan şahinler Katarlı zenginler tarafından yarışa sürülüyor, izleyiciler çölün ortasına kurulan tribünden yarışları heyecanla takip ediyor. Şahinin fiziki özellikleri arttıkça ona sahip olmak için ödenmesi gereken miktar da artıyor.

Festival ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://algannas.net/en/ internet sitesinden ulaşabilirsiniz.











 
Katar
Ana Sayfa
   Katar
Festival Etkinlik
  Katar Genel
Ana Sayfa
  Katar Genel
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.