Dünya seyahat medyasının, kaçırılmaması gereken en ilginç festivaller ve ''ölmeden önce görmeniz gereken''ler listelerinden eksik olmayan Hindistan'daki Pushkar Deve Panayırı (Pushkar Camel Fair), başta develer olmak üzere binlerce büyükbaş hayvanın pazarlandığı muazzam bir etkinliktir. Bir taraftan develer alınıp satılırken bir taraftan da kutsal gölün kıyısında ibadet sürer. Bu panayır Hintliler için, yoksunluktan ve acımasız çöl koşullarından bir nefes almaktır. Dönme dolaplarda renkli sarileri içinde kadınlar kıkırdar, tezgahların önü meraklı alışverişçilerle dolar, şairler ve ozanlar etraflarını saranlara kahramanlık hikayeleri anlatır, çadır sinemalarda filmler gösterilir, karanlık inince akşam yemekleri hazırlanır, kamp ateşleri çölde yıldızlar gibi parlar...
Efsaneye göre Yaratıcı Tanrı Brahma, kutsal kurban töreni için yer ararken lotus çiçeğini elinden düşürmüş ve burada bir göl oluşmuş. Lord Brahma'yı onurlandırmak için her yıl düzenlenen bu festivale yaklaşık 200 bin hacı, çiftçi ve deveci katılırken onlarla birlikte 50 bine ulaşan deve ve büyükbaş hayvan da Marusthali Çölü'nün kenarındaki Pushkar kasabasında toplanır. Yılın büyük bölümünde boş ve kasvetli olan Marusthali Çölü, bu festival sırasında hiç alışık olmadığı bir insan seline ve renk cümbüşüne sahne olur.
Pushkar Panayırı bir taraftan Rajasthan kültürünü yansıtırken bir taraftan da develerin çöl insanının hayatındaki öneminin altını çiziyor. Deve yarışında develer adeta kendilerini deve kuşu sanırlar. Müzik durunca uzun boyunlarını iki sırığın arasından geçirmeleri gerekir. Deve sahipleri develerini burunlarındaki halkaya bağladıkları ipek bir iple yönlendirir. Deve güzellik yarışmasında ise müzik eşliğinde, süslü develer alay halinde jürinin önünden geçerler. Devenin yürüyüşü, süslemeleri, sahibinin lafını ne derecede dinlediği, marifetleri hepsi şansında etkilidir. Herkesi kahkahaya boğan bir başka yarışma ise, devenin ne kadar yük taşıyabileceğinin test edildiği ''Laadoo oonth''tur. Adam üzerine adam, deveye tırmanır. Deve ayağa kalkarken de bu insan kulesinin yıkılması son derece gülünçtür. Ayrıca kriket maçı, futbol maçı, öküz süsleme, at dansı ve deve dansı yarışmaları, türban bağlama yarışması, süt sağma yarışması, hint gelini yarışması gibi aktiviteler de panayırın eğlencesine eğlence katar.
Panayırın en can alıcı noktası, Kartik Purnima yani ritüellerle adak adandığı gündür. Bu aynı zamanda festivalin kapanışıdır da. Ghat'larda yıkanma şafak vakti başlar. İğne atsanız yere düşmez. Yıkanma ritüelinin ardından inançlılar Brahma'ya tapınmak için uzun kuyruklar oluşturur. Pushkar'ın en romantik ve etkileyici görüntülerinden birine dolunay gecesi şahit olursunuz. Küçük yaprak kayıklar, içlerine yerleştirilmiş çiçekler ve yağ lambalarıyla kutsal gölün üzerine bırakılır. Binlerce yıldız gibi sudaki titrek yansımalarıyla bu iddiasız, küçük kasabanın kutsallığını bir kez daha hatırlatır.
Kaynak: maximiles.com
Festival hakkında daha detaylı bilgi için www.pushkarcamelfair.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.