Her yıl, 11. ayın 11. gününde, saat 11.11'de, Köln'de, Almanya'nın en büyük şenliklerinden biri başlar: Köln Karnavalı, bir diğer adıyla 'beşinci mevsim'. 11 Kasım sabahı; şehir kültürünün bir parçası olarak, Köln sokakları birbirinden farklı karnaval kostümleri giymiş ve beşinci mevsim'in başlangıcını kutlayan insanlarla dolar. Köln, yılın bu döneminde, karnaval coşkusunu yaşamak için yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin akınına uğrar. Günlerce süren karnavala, Noel döneminde ara verilir ve şubat ayında karnaval kutlamaları; kaldığı yerden daha çoşkulu bir şekilde devam eder.
Karnavalın ilk günü, geleneksel karnaval şarkıları söylenerek ve Köln'e özgü bir bira olan Kölsch tüketilerek geçer. Beşinci mevsim'in resmî açılışının kutlandığı bu günde; birbirinden farklı kılığa bürünmüş katılımcılar, bazı şarkılarda kol kola girip çember oluşturur ve şarkıyı bir ağızdan söylerler. Karnavalın klasik şarkılarından birinin adı da; "18 numaralı tramvay bugün İstanbul'a gider"dir. Şarkı, tramvayda otururken İstanbul'a gitme hayalleri kuran bir Kölnlünün hikâyesini anlatır ve aynı zamanda Köln Karnavalı'nın çok kültürlü yanının bir göstergesidir.
Kutlamalar perhiz başlangıcından önceki Perşembe günü Wieberfastnacht, Kadınlar Karnavalı ile başlar. Kadınlar, şatafatlı elbiselerini giyip Altermarkt'ta toplanırlar. Eğlenceli bir atmosferde geçen karnavalda kadınlar, erkeklerin boynuna taktıkları kravat benzeri şeyleri kesme ve onları öpme hakkına sahiptirler.
Sonraki pazartesi ise, karnavalın en şaşaalı günü olan Gül Pazartesi'dir. O gün Köln'de tüm iş yerleri kapalıdır. Karnaval geçitleri düzenlenir. 4-5 saat süren 6,5 km'lik büyük bir yürüyüş yapılır. 1,5 milyondan fazla kişinin izlemeye geldiği yürüyüşe 350 atlı, 117 bando ve 10 bin kişi katılır. Resmigeçit yapanlar, halka şeker, çikolata, ciklet, çiçek, oyuncak ve başka hediyeler dağıtırlar.
Ortaçağ'da karnaval eğlenceleri lanetlendiği için, karnavalın son günü gece yarısında; katılımcılar, meyhane kapılarının üstüne ya da meydanlara asılan kuklaları yakarak ve tüm suçları kuklaların üzerine atarak günahlarından arındıklarına inanırlar.
Kaynak: maximiles.com