Şubat ayında yapılan Düsseldorf Karnavalı kentteki en önemli etkinliktir. Danslarından izleyicilerine, kıyafetlerinden müziğine ve sanatına kadar dopdolu içeriğe sahip Düsseldorf Karnavalı gelenlere eğlenceli anlar yaşatır.
"Faşing" ya da "Karnaval" özellikle Ren bölgesinde olmak üzere Almanya'nın katolik kesimlerinde kutlanan eski bir gelenektir. Düsseldorf karnavalı en önemlilerinden biridir. Almanların „besinci mevsim" diye nitelendirdikleri Faşing dönemi 11.ayın 11. günü, saat 11.11'de başlar ve en önemli geçit törenlerinin yapıldığı şubat ayı ortasına denk gelen „Güllü Pazartesi" („Rosenmontag") sonrasındaki „Küllü Çarşamba" („Aschermittwoch") sona erer. İnsanlar kılık değiştirir, komik maskeler takar ya da geleneksel kostümler giyerler, çeşitli kutlamalara ve geçit törenlerine katılırlar. Faşing/Karnaval geleneği eskilerin kışı kovmak amaçlı örf ve adetlerine dayanmaktadır. Bu çılgın dönemin zirvesini „Kirli Perşembe"den („Schmutziger Donnerstag") „Küllü Çarşamba"ya kadarki son hafta oluşturur. Bundan sonra artık Paskalya'ya kadar 40 günlük bir oruç ve feragat dönemi başlar.
Almanya'nın batısındaki Ren bölgesinde "Güllü Pazartesi" günü resmi tatil olmamasına rağmen kimse işe gitmez, gidenlere de deli gözüyle bakılır. Bu günde insanlar önemli karnaval kentlerine akın ederler. Düsseldorf'da bu sayı 1 milyonu geçer.
Karnavalin kelime anlamının Latince „carnelevare"den geldiği ve „eti ortadan kaldırmak" demek olabileceği sanılıyor. Karnaval 10 Şubat 1823'de Köln'de "Festival Komitesi" tarafından kurularak kendine özgü biçimine kavuşmuştur. Karnavalde giyilen tipik üniformalar, muhafız ve üniformalı kadın dansçı kostümlerinin geçmişi Napolyon döneminin kent koruma muhafızlarına kadar uzanır.
Düsseldorf'ta kutlanan karnavalin geçmişiyse ortaçağ şövalyelerinin temsillerine ve kostümlü balolarına dayanmaktadır. Karnaval, Düsseldorf'a özgü "Helau" şeklindeki selamlamalarıyla karşılanıyor. Hellau, kimine göre haleluya'dan evrilerek gelmistir, kimine göre de çok tanrılı dönemlerde yeraltı (cehennem -Hell-) tanrısına göndermedir. Kötülükleri kovmak için kostümler giyilir ve bu şekilde bağırılır. Her bölgenin kendine özgü bir deyimi vardır en yaygını Helau'dur.
Kadınların belediye binalarını basıp kontrol altına alması ile başlayan bu son hafta, binlerce kişinin karnaval kostümlerini giyerek katıldığı kutlamalara sahne oluyor. İnsanların kostümleriyle sokağa döküldükleri ''Gül Pazartesi'' diye adlandırılan ''Rosenmontag'' günü şenlikler doruğa ulaşıyor. Kent sokakları konfeti ve şekerleme yağmuruna tutulurken, çeşitli karnaval dernekleri sokaklarda karnaval araçlarıyla geçitler düzenliyor. Gece, gündüz devam eden eğlenceler temsili bir kuklanın ateşe verildiği ''Aschermittwoch'' etkinliği ile sona eriyor. Karnaval geleneği kış mevsiminin barındırdığı varsayılan kötü ruhların kovulması adetine dayanıyor. Karnavalın ardından Hristiyanlar için 'Fasten Zeit' denilen geleneksel oruç dönemi başlıyor.