Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Almanya ::::: Berlin ::::: Berlin in Berlin...        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Almanya Berlin 02 Eylül 2010 05  Aralık 2008
15  Aralık 2008
5880 3 aykutguzer 

 Berlin in Berlin...
 (Genel)

Lufthansa Havayolları Berlin uçuşunu 99 €'ya düşürünce (Ne yazık ki Easy Jet'in İstanbul— Berlin uçuşu yok) bana yine yolculuk gözüktü.

Ben Berlin'i seviyorum, düz bir şehir. Ana merkezler belki tehlikeli olur ama diğer bölgelerde bisikletle gezebilirsiniz. Başkent olduğu için 1943'te 4 milyon nüfus varmış, şimdi 3,5 milyon kişi. Almanlar ciddi insanlar, yeraltından ve üstünden çok güzel trafik sistemi kurmuşlar. Otobüslerinin hangi saatte durağınıza geleceğini biliyorsunuz. Ben 7 günlük (haftalık) kart tavsiye edeceğim. Otobüste, trende, metroda gece 02.00'ye kadar geçiyor. İsterseniz günlük kart da var. Kendime merkez olarak Zoologisfe Garten istasyonunu seçtim. Buluşma yeri olarak Cafe Zoo iyiydi, ismini yakındaki Hayvanat Bahçesinden alıyor. Kahve veya kakaosu lezzetli 2 €. Buradan M49 otobüsüne binerek Schloss Charlettenburg veya M100'e binerek Siegeİ Sauge'ye gidebilirsiniz. Ben birçok kişinin beğendiği Branderburg kapısına üzüldüm. Etrafına binalar yapılmış ve kapı boğulmuş, yazık. Hâlbuki Schloss Charlettenburg kocaman, Dolmabahçe Sarayı'nın 2 katı bir saray. Bahçesi saraydan da güzel. Kocaman bir havuz var içerisinde ördekler, kuğular. Arkada ise Tea House; kral ve kraliçe'nin çay içtikleri şirin binayı şimdi porselen müzesi yapmışlar. Yoruldum derseniz "Karagöz Yunan Lokantası" var karşıda. Çorba ve salataya 6 € verdim.

Berlin'de işsizlik oranı %18. Almanya için çok yüksek bir oran. Sosyal Kuruluşlar yaklaşık 350 € işsizlik yardımı yapıyorlar ama yeterli olmuyor. Berlin'de yaklaşık 200.000 Türk yaşıyor. Çoğu yiyecek işinde ve Alman'lara ucuz sebze ve meyve satıyorlar. Birde eskiden hafta içi saat 18.00 den sonra ve Pazar günleri yiyecek mağazaları kapalı olurdu, bu kuralı öğrendiğim ilk Pazar restoranlara gitmek zorunda kalmıştım. Şimdi açık, Alman'lara faydamız dokunmuş.

I. Dünya Savaşı'nda müttefik olduğumuz Alman'lara Çanakkale'nin savunmasını verdik. Sanders Paşa, Albay Mustafa Kemal'i dinlemeyerek İngiliz'lerin çıkartmayı Saroz Körfezi'nden yapacağını düşündü. Binlerce Mehmetçik şehit oldu. Hâlbuki Mustafa Kemal Arı Burnu'ndan, Seddülbahir'den yapılacağım tahmin etmişti.

İkinci büyük yanlış Almanlar hem Çanakkale'de hem de Doğu' da Rus'larla savaşmak istemediler ve doğu illerindeki Osmanlı vatandaşı Ermeni'leri Alman Genel Kurmayının isteği ile (İlber ORTAYLI, Milliyet, 18 Kasım 2008) 1915'te tehcir etmemizi ısrarla istediler. Bu yolculukta kış olduğu için binlerce Ermeni öldü, biz hala bu sorunla uğraşıyoruz.

Tabi Abdülhamit'ten izin alarak Berlin'e götürdükleri Bergama'daki Zeus Tapınağı'nı unutmayalım. Anıtkabir'deki Mozole büyüklüğündeki Zeus Tapmağı üzerindeki eşsiz kabartmaları ile Pergammun Müzesi'nin en değerli parçası. Her ne kadar sadrazam ve vezirler karşı çıksa da Abdülhamit'i " bir taş parçası " diyerek izin çıkartmışlar. Parça parça keserek sahile taşımışlar, Almanya'dan gemiler gelmiş ve Hamburg'a sonra trenle Berlin'e taşınmış ve burada birleştirmişler. Müze binasını da üzerine inşaa etmişler.

Göl seviyorsanız; Wansee' ye gidip etrafında saatlerce ormanda yürüyebilirsiniz. Spree nehrinde gemi turunu unutmayın. Gitmeden Allah ile konuştum " Tanrım 6 gün hava açık olsun sonrasını sen bilirsin " dedim. 8 gün hava açıktı sonra hep yağmur yağdı. Bir de ben Spandau' yu sevdim. S9 tren ve M49 otobüs gidiyor. 1940'İarda Berlin'in dışında bir köy olmasına rağmen şimdi Berlin'in bir mahallesi. Ruhumda turizmcilik olduğu için eski binaları, Belediye Binası'nı, yürüme yollarını, parklarını, işportada satılan kekikli pideleri, üzümlü kekleri sevdim.

Dönüş vakti geldi mi yine Zoologischer Garten'den X9 veya 10G numaralı otobüsler sizi 45 dakikada Tepel Havaalanı'na götürmek üzere gece saat 04.00' dan 23.45' e kadar hazır bekliyorlar. Hadi iyi yolculuklar ve çok teşekkürler Berlin Servas Host'lar.

(Yazan: Aykut GÜZER Ankara/ Aralık-2008)











 Yazılan Yorumlar...
Ferudun Babacan
(15 Mart 2011)

Neşe Hanım,
Desenize Almanlar da döşemişler!

NEŞE
(15 Mart 2011)

Bu yazıyı nasıl kaçırmışız?Uzak sayesinde hatırladık..Çok faydalı ve özet bir yazı,hem de çok bilgi içeriyor..Bergama daki Zeus sunağını Dikili ye yanaştırdıkları gemilere yüklemek için özel bir hat döşüyor bu Almanlar !Çok teşekkürler...

Uzak
(15 Mart 2011)

Ermeni göçünde Almanların etkisinin bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum. İlginç bir bilgi oldu benim için. Teşekkürler Aykut Bey.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.