Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Türkiye ::::: Ankara ::::: Ankara Yazıları (Hamamönü)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Ankara 28 Ocak 2011 01 Ocak 2011
02 Ocak 2011
36238 6 Emre AKDAĞ 

 Ankara Yazıları (Hamamönü)
 (Kültür/Sanat)

Ankaranın kasvetli ve bürokratik havasından kısa süreliğine de olsa uzaklaşmak ve farklı bir atmosferde nefes almak mı istiyorsunuz? Bunun için uzak yerlere gidecek zamanınız ya da imkânınız yok mu? O halde gideceğiniz yer: Hamamönü. Koca şehrin içine gizlenmiş ve uhdesinde Osmanlı çiçeklerini koklayabileceğiniz saklı bir bahçedir Hamamönü...

Ankara'ya sıkıcı bir başkent etiketi yapıştıranlara iyi bir cevap niteliğindedir adeta. Ankara Kalesi, Anıtkabir, Samanpazarı gibi mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasındaki yerini şimdiden almıştır. Altındağ Belediyesinin haklı övünç kaynağıdır Hamamönü. Zira, belki çok az kişi farkındadır ama Ankara ve Başkent tarihi, virane diye gitmekten imtina edilen Altındağ bölgesinde saklıdır. Bu açıdan Hamamönü Ankara tarihinin aynada belirişidir ve kim bilir bu viraneden daha ne güzellikler çıkacaktır?



Hamamönü sokaklarında yürüdüğünüzde 19. yüzyıl Osmanlısında gezindiğinizi hissedersiniz. Türk mimarisinin yeniden hayat bulduğu restorasyon çalışmalarının başarısı sizi büyüler. Evleri yıkıp yeniden yapmışlar yanılgısına düşürür adeta sizi.



Genellikle Avrupanın belli başlı şehirlerinde Old city veya All Stadd denilen eski yerleşim yerleri bulunur. Tarihin canlı tutulduğu ve turistlerin en çok rağbet ettiği bu bölgeler özel koruma altındadır ve buralara asla modern yapılaşmaya izin verilmez. Tarihe ve geçmişe saygıyı buraları gezdiğinizde görürsünüz. Hamamönü de adeta bu nitelikte bir bölge görünümündedir ve gezenlere Beypazarı'nı, Safranbolu'yu anımsatır.



Altındağ Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma projesiyle yepyeni bir çehre kazanan Hamamönü, 19'uncu yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan atmosferi ile adeta büyülemektedir gezenleri.

Bu proje kapsamında onlarca ev aslına sadık kalınarak yeniden hayat bulmuştur. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Altındağ'daki çarpık yapılaşmanın içinden yükselen Anka kuşudur Hamamönü. Bölgeyi gezerken göreceğiniz sokakların eski ve yeni fotoğrafları sizlere değişimin boyutunu gösterecektir.



Hamamönü, ismini, Oğuz beylerinden Karacabey'in yaptırdığı Karacabey hamamından almıştır. Zira bu bölge, halen faaliyet gösteren tarihi hamamın hemen önünde yer almaktadır.

Bu tarihi mahallenin çevresinde Mehmet Akif Ersoy Evi , Mehmet Akif Ersoy Parkı, Hacı Musa Camii, Karacabey Tarihi Hamamı, saat kulesi ve Hacettepe Üniversitesinin Merkez Kampüsü yer almaktadır.

Mehmet Akif Ersoy parkının içinde yer alan ve Mehmet Akif Ersoy Evi olarak bilinen ev, İstiklal Marşı'nın yazıldığı evdir. Şu an müze olarak kullanılan ev Hamamönü gezinizdeki uğrak yerlerinden biri olmalıdır. Hemen yanı başında yer alan Taceddin Sultan Camii'nin bahçesinde ise, BBP Lideri iken elim bir helikopter kazasında vefat eden Muhsin Yazıcıoğlu'nun mezarı bulunmaktadır. Gezilmesi gereken yerlerden birisi olan Mehmet Akif Ersoy Meydanında ise saat kulesi ve Mehmet Akif Ersoy'un heykeli yer almaktadır.



Sokaklarında Osmanlı mutfağını tadabileceğiniz nezih restaurantlar ve köy kahvesi tadında mekanlar çıkar karşınıza.


Eski bir Osmanlı konağında leziz yemek yiyebileceğiniz en güzel yerlerden birisi Hamamönü Liva'dır (http://hamamonuliva.com/). Özellikle grup olarak gidecekseniz alacağınız menü fiyatı şaşırtacaktır sizi. Benzer konsepte bir diğer nezih mekan ise Hanzade Sofrasıdır.



Özellikle Ramazan ayında bir başkadır Hamamönü sokakları. Çeşitli etkinlikler ve gösterilerle ailelerin eğlence mekanı olmaya adaydır.

Hamamönü sadece güzel restorasyona sahip bir bölge değildir. Bir çok söyleşi ve sanatsal etkinliğin de yer aldığı bir mekânın adıdır. Altındağ Belediyesi Kültür ve Sanat Evi, Kabakçı Konağı bu nitelikli etkinliklere ev sahipliği yapan mekânların başında gelir. Ayrıca Hamamönü'ndeki konaklardan birinin bahçesinde küçük de olsa şirin bir açık hava sineması bulunmaktadır. Hemen her akşam düzenlenen söyleşi programlarıyla canlı bir mekân haline gelen Hamamönü, gündüzleri de müziğin coşkusunu yaşatmaktadır müzikseverlere. Hafta sonları gerçekleştirilen canlı müzik dinletileri sadece mahalle sakinlerini değil, Ankara'nın dört bir yanından sanatseverleri de kendisine çekmektedir. Hamamönü'nde her cumartesi 15.00-18.00 saatleri arasında Türk Sanat Müziği dinletisi gerçekleştirilirken, pazar günleri aynı saatte, Sokak Ezgileri ve Aşıklar Atışması müzik severi bir araya getirmektedir.



Fotoğraflarda görülen Sanat Sokağının tam anlamıyla hayata geçmesinden sonra, Hamamönü'nün Ankara'nın en gözde kültür sanat merkezlerinden biri olacağına kuşku yoktur.



Bu tarihi mekanı görmeye gideceklere iyi seyirler diliyorum...

Emre AKDAĞ emreakdag@gmail.com








 Yazılan Yorumlar...
mehmet_caliskan
(08 Mart 2012)

çok güzel resimler

Mine MERCAN
(07 Eylül 2011)

O kadar duygulandım ki/ doğma büyüme Ankaralı olarak/ Ankaradan bu kadar uzakta iken teşekkürler çok teşekkürler Emre bey.

Uzak
(14 Mart 2011)

Büyülendim. Ankaralılar adına çok sevindim. Ankaraya bir daha ki gelişimde kesinlikle görmek istiyorum. Altındağ Belediyesini ve ahalisini tebrik ederim. Beni Hamamönü ile tanıştıran Gezi Alemine çok teşekkür ederim. Hamamönü kadar keyifli anlatım için Emre Beye çok çok teşekkür ederim.

NEŞE
(29 Ocak 2011)

Bir İstanbullu olarak ne kadar kıskandım bilemezsiniz..."Kentsel Dönüşüm" diye avaz avaz bağıranlar,gökdelen dikeceklerine bu güzel eski yapıları ayağa kaldırsalar..Gerçekten Avrupa şehirlerindeki "old city" havasında çok güzel bir bölge...Size çok çok teşekkürler burayı bize tanıttığınız için.

mahmutleventoğlu
(29 Ocak 2011)

Merhaba
İlkgençlik yıllarımın geçtiği Hamamönü,
İstiklal Ortaokulunda okurken hergün caddesinden sokaklarından geçtiğim Hamamönü,
Doğumevinin köşesinde 2.el okul kitapları sattığım Hamamönü,
Sokak aralarının kış kokusunu,soba kokularıçıra ve is kokularını özlediğim Hamamönü,
Tarman kardeşlerini,Erzurumlu seyyar satıcının okul kapısında beklediği Hamamönü,
İlk aşkı yaşadığım Hamamönü,
Ortaokul arkadaşlarımı özlediğim Hamamönü,
İlk gençlik yıllarımızda arka sokakta meyhanelerden bardakla şarap içtiğimiz Hamamönü, v.s v.s.


Geçtiğimiz yaz tüm buanılarımı yaşayabilmek,geçmişin ayak izlerini sürmek için sokak sokak dolaştım Hamamönünü:)
Teşekkürler paylaşım için :)

hakangeziyor
(29 Ocak 2011)

Emrecim, içinde yaşadığımız ama nedense farkına varamadığımız bu güzelliği bizimle paylaştığın için sonsuz teşekkürler. En kısa zamanda bir Hamamönü ziyareti farz oldu...
Kalemine sağlık...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.