Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Uludağ Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Bursa 10 Eylül 2016     3500 0 Erdin İVGİN 

 Uludağ Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Marmara Bölgesi'nde, Bursa ili sınırları içindedir. Uludağ, 11 338 ha.' lık bir alanda 20 Eylül 1961 tarihinde Milli Park olarak ilan edilmiş olup daha sonra Milli Park alanı 1996 yılında 12 762 ha.'a çıkarılmıştır. Uludağ; Anadolu' da Olympos adıyla anılan 6 kutsal dağdan biridir. 2.543 metre yükseklikte olan Uludağ, Marmara Bölgesi'nin en yüksek noktasıdır. Uludağ Milli Parkına (Karabelen Giriş Kapısına ) Bursa'dan 22  km.lik karayolu ile ulaşılabilmektedir. Giriş Kapı­sından 3 km.lik karayolu ile Kirazlıyaylaya, 10 km.lik karayolu ile  Sarıalana, 11 km.lik karayolu ile Oteller Bölgesine, Oteller Bölgesinden de 2 km'lik karayolu ile Çobankayaya ulaşılabilmektedir. Ayrıca Bursa'dan Uludağ Milli Parkı Sarıalan Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanına (1635m) 20 dakikalık teleferik yolculuğu ile de ulaşılabilmektedir. 



Bursa ovasından yukarı doğru çıkıldığında, bitki kuşaklarının hepsinin botanik bilimindeki tanımlamalara uygun şekilde yer alması Uludağ'a uluslararası alanda ün kazandırmıştır. Milli parkta; ayı, kurt, çakal, tilki, geyik, karaca, yaban domuzu, sansar gibi yabani hayvanlara, çeşitli ötücü ve yırtıcı kuşlara rastlanmaktadır. Senenin 4-5 ayı karla örtülü olan Uludağ, Türkiye'nin en gözde kış sporları merkezidir.

Milli Park' a adını veren Uludağ'ın Mitolojideki adı OLYMPOSMYSİOS' tur. Uludağ, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Keşiş Dağı olarak anılmış ve 1925 yılında şimdiki adı olan ULUDAĞ adını almıştır. Uludağ milli parkı; zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği yanında kış sporları merkezi olması yönünden de önemli park alanlarımızın başında gelmektedir. Milli Park, bitkisel çeşitlilik açısından; 30' u Uludağ, yaklaşık 107' si Türkiye için endemik olmak üzere toplam 137 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır.  Ayrıca Uludağ, küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 3 türün, Avrupa ölçeğinde ise 54 türün yaşam alanını oluşturmaktadır.



Uludağ'ın bitki örtüsü tipleri arasında (350 m' ye kadar) tipik Akdeniz maki ve frigana bitki örtüsü yer alır. Orman kuşağı, karışık kestane (Castanea sativa) ormanı (350-700 m), sık doğu kayını (Fagus orientalis) ormanları (700-1500 m), lokal olarak sapsız meşe (Quercus petraea) ve nemli Uludağ göknarı (Abies nordmanniana ssp. bornmuelleriana) topluluklarından (1500-2100 m) oluşur. Türkiye'nin endemik ve önemli ağaç türlerinden biri olan Uludağ Göknarı, alanda çok sağlıklı topluluklar oluşturur. Orman kuşağı 2000 m' nin üstünde subalpin fundalıklara geçiş yapar. Subalpin kuşağı (1800-2200 m), bodur çalıları ve açık mera toplulukları ağırlıkta olmak üzere, yüksek arazi fundalık bitki örtüsü tiplerinin bir mozaiğini içerir. Subalpin ve alpin kuşaklardaki daha kurak yamaçlarda endemik türler bulunmaktadır. 




Alanda Bern Sözleşmesi'ne göre Tehlike Altındaki Habitatlar; Akdeniz dağlık sık meraları, Batı Karadeniz doğukayını ormanları, Batı Karadeniz göknar-doğu kayını ormanları, Batı Karadeniz'in alt kesimlerinde yetişen doğu ormanları, Batı Karadeniz'in alt kesimlerinde yetişen subalpin ormanlarıdır. Uludağ, ev sahipliği yaptığı pek çok bitki türünün gösterdiği ilginç yayılış deseni nedeniyle bitki coğrafyası açısından da çok önemlidir.

Uludağ' a özgü endemik tür olan Apollo Kelebeği, ayrıca dünyada sayıları çok azalmış olan Sakallı Akbaba parkta bulunmaktadır. Bunların dışında; Tilki, Çakal, Yaban Kedisi, Porsuk, Sincap, Sansar, Tavşan, Karaca, Yaban Domuzu, Kirpi, Oklu Kirpi, Dağ Faresi, Kaplumbağa, Kurbağa, Alabalık, Kurt ve Ayı bulunmaktadır.  Sürüngenlerden; Yılan, Kertenkele, Bukalemun, Kuşlardan ise; Akbaba, Kaya Kartalı, Doğan, Şahin, Atmaca, Kerkenez, Karga, Ağaçkakan, Saksağan, Baykuş, Dağ güvercini, Tahtalı, Çulluk, Üveyik, Karatavuk, Saka, Çalıkuşu, Keklik, Bülbül ve Serçe türleri bulunmaktadır. 

Alanda 46 tür kelebek ve 11 tür bombus arısı tespit edilmiştir. Uludağ sakallı akbaba ve kaya kartalının üreme popülasyonlarını barındırması nedeniyle Önemli Kuş Alanı olarak belirlenmiştir. Kızıl akbaba, çakırkuşu, küçük kartal, bıyıklı doğan, ve gökdoğanın ürediği sanılmaktadır. Bu dağ aynı zamanda Türkiye'de paçalı baykuşun yaşadığı bilinen birkaç yerden biridir.



Orman zonlarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi ve 45 dakikalık bir araç yolculuğu esnasında bu zonların görülebilmesi açısından dünya ormancılık literatüründe bilimsel ve görsel açıdan özel bir önemi mevcuttur. Bakacak Seyir Terası Çobankaya Bölgesine 2 km. mesafede olup Bursa' nın ve Gemlik Körfezi' nin, Uluabat Gölü' nün panaromik görüntüsü en iyi seyredilebileceği yerdir. 

Uludağ' da ortalama 4 ay süre ile kış sporları yapılabilmektedir. Kayak için uygun zaman 20 Aralık - 20 Mart tarihleri arasındaki dönemdir. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri yapılabilmektedir. 

Uludağ yaz mevsiminde de kampçılık, dağcılık, trekking, piknik rekreasyon eylemlerine açıktır. Sarıalan ve Çobankaya Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanları kampçılık ve piknik yapılabilecek, Kirazlıyayla ve Karabelen Günübirlik Kullanım Alanları da piknik yapılabilecek yerlerdendir.  Ayrıca zirve, göller, Sarıalan, Bakacak, Cennetkaya, Tutyeli, Çobankaya, Devetaşı önemli manzara seyir yerleridir. Uludağ yaz ve kış doğa yürüyüşüne elverişli olup tercih edilen 6 parkur belirlenmiştir; Cennetkaya Parkuru, Sarıalan - Çobankaya Parkuru, Softaboğan Şelalesi Parkuru, Hanlar Bölgesi-Bağlı Köyü Parkuru, Zirve Tepesi Parkuru, Madenler Bölgesi - Göller Yöresi Parkuru.



Oteller Bölgesinde özel sektöre ait 20 adet konaklama tesisi; kamu kesimine ait 16 adet eğitim tesisi mevcuttur. Ayrıca kamuya ait Kirazlıyayla'da 2 eğitim tesisi bulunmaktadır. Özel kesimin 8 000, kamu kesiminin de 2 000 adet olmak üzere toplam 10 000 adet yatak kapasitesi mevcuttur. Yine özel sektöre ait 13 adet, kamu sektörüne ait 2 adet mekanik tesis mevcuttur (8 adet telesiyej, 7 adet teleski). Yaz Sezonunda, Sarıalan ve Çobankaya Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanlarında konaklama yapılabilmektedir. 

Sarıalan Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanında yaz sezonunda hizmet veren 12 adet bungalov, 29 adet baraka mevcut olup, 300 - 350 çadırlık kamp alanı bulunmaktadır. 


KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr
http://bolge2.ormansu.gov.tr

FOTOGRAFLAR:
http://bolge2.ormansu.gov.tr




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Bursa
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.