Alaçam Mübadele Müzesi, Samsun'un Alaçam ilçesinde bulunan müze. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile Samsun'a yerleşen mübadillerin günlük eşyaları, belgeler ve fotoğraflar gibi etnografik parçaların yer aldığı müze Türkiye'deki mübadele temalı ilk müzedir
Günümüzde müzeye çevrilen bina 19. yüzyılın son çeyreğinde iptidai mektep olarak kullanılmak üzere inşa edilmiştir. Müze 16 Nisan 2012 tarihinden itibaren ziyarete açık olup 18 Eylül 2012 tarihinde resmi olarak açılmıştır. Alaçam Mübadele Müzesi, Etnografik eserlerden müteşekkil bir müze ve aynı zamanda tematik bir müzedir.Müzedeki eserler 24 Temmuz 1923 yılında Lozan Antlaşması' na konulan ek protokolle zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflardan oluşmaktadır.
Yapı, yığma tuğla ile iki katlı olarak inşa edilmiştir. Müze giriş kat; idari bölüm, dokümantasyon, wc ve depo gibi bölümler den oluşmaktadır. Dokümantasyon bölümü mübadele ve ilçe tarihine ait yayınlar ve mübadele yıllarına ait fotoğraflardan oluşan fotoğraf albümlerinden oluşmaktadır. İkinci kat eserlerin tefrişinin yapıldığı bölümdür. Tefriş bölümü Lozan Antlaşması'na 30 Ocak 1923 tarihinde konulan ek protokol ve Mustafa Kemal Atatürk'ün " Mübadiller Kaybedilmiş Toprakların Aziz Hatıralarıdır " sözü ile ziyaretçileri karşılamaktadır.
Vitrinler de mübadil kadınlara ait özel günlerde kullanılan elbiseler, (bindallı, gelinlik, üç etek, cepken, şalvar, gelin başörtüsü gibi) günlük kıyafetler ayrıca erkek giysileri de yer almaktadır. Müzede sergilenen kıyafetler, çevreler, kuşaklar, peşgirler genellikle çeyiz olarak hazırlanmış eserlerdir. Bundan dolayı üzerleri zincir, tel kırma, tel sarma gibi tekniklerle yoğun olarak işlenmiştir. Müzede mübadil kültürünü yansıtan çevreler, kıl ve keten dokuma eserler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyaları da yer almaktadır. Vitrinlerde mübadele yıllarına dair fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir. Bunlar mübadillerin göç esnasında ve gemilere taşınırken çekilen fotoğrafları, mübadillere verilen yol belgeleri (pasaport) ve kurtuluş savaşına ait bazı belgeler şeklindedir. Ayrıca birinci kuşak mübadillerden hayatta olanlarının müzeye bağışladığı bireysel kullanım eşyaları da sergilenmektedir.
Mübadele yıllarında çekilen tarifi zor acılar ve varsa yaşanan mutluluklardan iz taşıyan günlük kulanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflar Alaçam Mübadele Müzesi' nde yeniden hayat bulmaktadır. Ülkemiz de mübadele ve göç ile ilgili açılan ilk müze olma özelliğini de taşıyan Alaçam Mübadele Müzesi ziyaretçilerini görsel bir yolculuğa çıkarmaktadır.
ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Alaçam Mübadele Müzesi 8.00 - 17.30 saatleri arasında hergün ziyarete açıktır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Telefon: +90 362 601 60 20
Adres: Çeşme Mahallesi Eski Şube Sokak No: 8 Alaçam / SAMSUN
Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: İl Özel İdaresi
Denetleyen Müze: Samsun Müzesi Müdürlüğü
Kaynak: http://www.alacam.gov.tr
Fotoğraf: http://www.alacam.gov.tr