Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Yedigöller Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Bolu 11 Eylül 2016     3142 0 Erdin İVGİN 

 Yedigöller Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Yedigöller Milli Parkı 29.04.1965 yılında 6831 sayılı Orman Kanununun 25. Maddesi gereği, bolu ilinin kuzeyi ve Zonguldak İlinin güneyinde bulunan 1.623 ha'lık orman alanı Milli Park olarak ilan edilmiştir. Ankara- İstanbul karayolunun 152. km'sinden Yeniçağa ve 190. km'sindeki Bolu il merkezinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı (karla) kapalı olduğundan ulaşım, Yeniçağa-Mengen-Yazıcık veya Devrek-Yazıcık üzerinden yapılır. Bolu iline 42 km uzaklıktadır.



Batı Karadeniz bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde yer alan parkda irili ufaklı 7 adet doğa harikası heyelan gölleri, orman denizini andıran zengin bitki örtüsü, su ürünleri ve bu değerlerin yarattığı rekreasyonel kullanım potansiyeli ana kaynak değerini oluşturur. 



Yedigöller havzası; yer yapısı serpatinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada, yoğun yağmurların, kaygan zeminin ve kuvvetli eğimin etkisiyle kayan kütlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucunda oluşan yüzeysel ve yer altı akışları ile birbirlerine bağlı, güneyden kuzeye 1500 metrelik mesafe içinde sıralanan Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl gibi yedi heyelan gölünden oluşmuştur. Bu göllerden bazıları dip kaçaklar ile birbirine bağlantılıdır.



Ülkemizin en güzel ve karışık ormanlarını burada görmek mümkündür. Hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Bununla birlikte ibrelilerden Karaçam, Sarıçam, Uludağ Göknarı, Porsuk; Yapraklılardan Meşe, Gürgen, Kızılağaç, Karaağaç, Akçaağaç, Ağaçcıklardan ise; Kızılcık, Ormangülü, Papaz Külahı, Sandal, Üvez, alıç, çalı formunda olanlardan; ahududu, böğürtlen otsu bitkilerden; siklamen, kabalak, yabani zambak, sahlep, öksürük otu, keseli kiraz gibi yaklaşık 240'a yakın bitki türünün değişik zaman ve renklerde çiçeklenerek parkta çok değişik peyzaj değerini sunmaktadırlar.



Milli parkın içinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, kurt, domuz sincap ve diğer yabani hayvan türleri bulunmaktadır. Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu milli parkta kurulmuş ve kültür alabalığı üretimine öncülük etmiştir. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur.



Milli Park günübirlik rekreasyonel faaliyetlerden piknik, doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı gibi aktivitelerin gerçekleştirilmesine oldukça uygun olup bu faaliyetler düzenli olarak yürütülmektedir. Parkımız, amatör ve profesyonel fotoğrafçılık yapmak için mükemmel bir ortamdır.  Yaban hayatını yakından izlemek için de ziyaretçilere zengin peyzaj güzellikleri sunar. 



Milli parka gelen ziyaretçilerin günlük ihtiyacını karşılamak ve birkaç günlük konaklama ihtiyacını karşılamak üzere 1983 yılından önce Bakanlıkça bungalow, kır gazinosu ve büfe gibi tesisler yapılmıştır.




KAYNAK: 
http://www.milliparklar.gov.tr


FOTOGRAFLAR:
http://bolge9.ormansu.gov.tr/



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Bolu
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.