Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Yalova 17 Eylül 2016     3587 0 Erdin İVGİN 

 İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi
 (Özel Müzeler)

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, 2013 yılında kurulan Türkiye'nin ilk kağıtçılık tarihi müzesidir. Kağıtçılık tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalar yürütülen müzede; kağıdın tarihi, üretimi, korunması, kağıtsanatları, Türkler ve kağıt, kağıt sanayi, kitabın ve kütüphaneciliğin tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panoları yer almaktadır.Kuruluş çalışmaları sırasında yüzlerce bilim insanının gönüllü danışmanlık yaptığı; Dünya Kağıt Müzeleri organizasyonu ve yetkililerince desteklenen müzenin ziyaretçileri, üretim atölyesinde kendi kağıtlarını da üretebiliyor.



Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk kağıthanesi Yalova'ya bağlı Elmalık Köyü'nde kurulmuştur. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kağıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından önemlidir.

İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, Yalova'nın merkezine çok yakındır.  Müzenin girişinde sizi öncelikle konuşan bir İbrahim Müteferrika heykeli karşılıyor ve kendini anlatıyor. Medeniyet Elçisi olarak adlandırılan kağıdın binlerce yıllık tarihini Kağıthane-i Yalakabad adına gözler önüne seren Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, ülkemizin de ilk kağıt müzesi olması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.



Bu müzede Kağıdın Tarihi, Üretimi, Korunması, Kağıt Sanatları, Türkler ve Kağıt, Kağıt Sanayii, Kitabın ve Kütüphaneciliğin Tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panolarının yanısıra oluşturulan üretim atölyesinde ziyaretçiler kendi kağıdını üretebilmektedir.

El yapımı doğal kağıt ile yepyeni bir ürün sunan Kağıt Müzesi dünya Kağıt Müzeleri yetkililerince de desteklenmektedir. Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, Kağıtçılık Tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalar yürütmekte olup, oldukça zengin bir belge kütüphanesine sahiptir.



ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Müze Pazartesi hariç her gün hizmet vermektedir. 10:00 - 16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. 

Telefon:  (0226) 811 50 27
Adres:  Şehit Ömer Faydalı Bulv. No:203, Yalova Merkez/Yalova
Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: Yalova Belediyesi  
Denetleyen Müze: Bursa Müzesi Müdürlüğü 




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Yalova
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.