Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Uşak Kent Tarihi Müzesi 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Uşak 17 Eylül 2016     2960 0 Erdin İVGİN 

 Uşak Kent Tarihi Müzesi
 (Özel Müzeler)

Müzede Uşak'ın kronolojik tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri,folklorik değerleri,benzersiz Uşak tarhanası, belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılmıştır. Uşak Kent Tarihi Müzesi toplamda 1625 m2 alan üzerine kurulu 992 m2 kapalı alana sahiptir.

Uşak Kent Tarihi Müzesi'ne ev sahipliği yapan bina geçmişte de çok önemli bir misyona sahip olmuştur. Türkiye'de sokakları aydınlatmak maksadıyla ilk elektik Uşak'ta üretilmiştir. Kentimizi aydınlatmak amacıyla ilk kez kullanılan elektrik, bu binada üretilmiş ve dağıtımı yapılmıştır.Uşak için son derece anlamlı bir gün olan Uşak'ın kurtuluş günü 1 Eylül tarihinde de Uşak Kent Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerine açılmıştır.




ANA BİNA

ELEKTRİK VE AYDINLATMA TARİHİ
Ana binaya girdikten sonra sol tarafta elektriğe ayrılan bir bölümdür. Bu bölümde 1940 yılına ait bir jeneratör, Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan gaz lambaları,1954-1964 yılına ait elektrik kesicileri orijinalleri bozulmadan yerinde sergilenmektedir.

MAKETLER
Girişte solda İsmet Paşa Caddesi'nin düzenlenmesi için açılan yarışmada birinci olan ve uygulaması devam eden projenin 1/500 ölçeğinde maketi, Girişte karşıda Ulu cami maketi bulunmaktadır. Ulu caminin avlusunda bulunan çeşmeye ait olduğu düşünülen kitabeye göre; Germiyanbeyi Süleyman Şahoğlu Yakup Bey tarafından 1419 tarihinde yaptırılmıştır. Ulu cami maketinin hemen yanında 1897 yılında hizmete açılan Uşak Gar ve tarihi bir Su kemeri olan Clandras Köprüsü'nün maketleri sergilenmektedir.




ATATÜRK BÜSTÜ
Girişte sağda, dünyaca ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1929 yılında yapılan ve 1970'e kadar Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan bronz Atatürk Büstü sergilenmektedir.

AGRANDİZÖR
Girişte bölümünde karşıda bulunan agrandizör (fotoğraf negatiflerindeki görüntülerin istenen büyüklükte ışığa duyarlı kâğıda aktarılmasına yarayan cihaz) Uşak'ın ilk amatör fotoğrafçılarından olan Hüsnü ERSOY'a ait'tir ve Hüsnü ERSOY' un çektiği fotoğraflarla birlikte sergilenmektedir.




EĞİTİM BÖLÜMÜ
Atatürk büstünün arkasındaki sınıf canlandırmasında, iki adet silikondan yapılmış öğrenci heykeli, eski eğitim fotoğrafları ve eğitime ait nesneler sergilenmektedir.

KRONOLOJİ BÖLÜMÜ
Eğitim Bölümü'nün karşısında yer alan Kronoloji Bölümünde Uşak, Kalkolitik Çağdan(M.Ö.4000)günümüze kadar geçen zaman dilimi içerisinde anlatılmaktadır. Vitrinler içersinde Milli Mücadele döneminde kullanılan silahlar, telgraf kulaklıkları, tüfekler ve çeşitli araç-gereçler ve İlimizin simgesi haline gelmiş olan "Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık"fotoğrafının orijinali ve aynı yıl çekilmiş "Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık" pankartının yer aldığı iki orijinal fotoğraf daha sergilenmektedir.

HALI BÖLÜMÜ
Halı Bölümü'nde bir adet halı tezgahı 15.,16.,17., ve 18. Yüzyıllarda Avrupalı ünlü ressamların yaptığı ve temasında Uşak Halısı'nın görüldüğü resimlerin reprodüksiyonları,halı dokumada kullanılan araç-gereçler,tarifname örnekleri ve Uşak Halısı'nın anlatıldığı görseller sergilenmektedir.


BELGELİK
Kronoloji bölümünün arka tarafında yer alan 11 adet niş ve 44 adet çekmecede Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden temin edilen ve günümüz diline çevirisi yapılan 44 adet Osmanlıca belge ve Türkçe çevirisi sergilenmektedir.

ŞEKER FABRİKASI BÖLÜMÜ
Asma katın altında yer alan Şeker Farikası Bölümü'nde ülkemizde üretilen ilk şeker, Uşak'ın ilk sinema makinası, Şeker Fabrikası'nın kurucusu Nuri Şeker'in kalpağı ve kasketleri ile Uşak Nuri Şeker Şeker Fabrikası'nın eski fotoğrafları sergilenmektedir.

KÖK BOYA BÖLÜMÜ
Asma katın altında Şeker Fabrikası Bölümü yanında kök boya üretiminde kullanılan bitkiler sergilenmekte ve Uşak'ta kökboyacılığın geçmişi anlatılmaktadır.

DERİCİLİK BÖLÜMÜ
Asma katın altında Dericilik Bölümü'nde dericilik anlatılmakta ve yaklaşık yüzyıllık deri ayakkabı ve çanta dikiş makinesi ile deriden yapılmış nesneler sergilenmektedir.

DOKUMACILIK BÖLÜMÜ
Asma katın altında yer alan bu bölümde Yılancıoğlu Şayak Fabrikası'nda kullanılan kumaş kataloğu, kömürlü ütüler ve yaklaşık yüzyıllık dikiş makinesi sergilenmektedir.

GÜNLÜK YAŞAM NESNE BÖLÜMÜ
Asma katın altında yer alan bu bölümde şahıslara ait oyuncak, mühür ehliyet, evlenme cüzdanı, para vb.nesneler sergilenmektedir.




ANA BİNA ASMA KAT

Asma kat bütünüyle Uşak etnografyasına ayrılmıştır.Asma katta ilk olarak Türkiye'nin ilk yerel televizyonu olan UKTAD TV'nin ekipmanları yer almaktadır.Sonrasında dört adet vitrin içinde yöresel kadın kıyafetleri,kıyafetlerin hemen yanında üç adet televizyon da Uşak kültürüne ait İslamoğlu Kültür Evi ve Yaren Geleneği,Dokurevi ve Uşak Halısı,son olarakta kaybolan mesleklerin anlatıldığı üç adet prodüksiyon bulunmaktadır.u televizyonların yan tarafındaki bir ölümde Çeyiz Bölümü ve 10 adet silikon heykelin yer aldığı geleneksel Uşak düğünlerini anlatan "düğün canlandırması" yer almaktadır.



ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Müze Pazartesi hariç her gün hizmet vermektedir. 08:30 - 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. 


İLETİŞİM BİLGİLERİ
Telefon: 0 (276) 224 32 47
Adres: İslice Mahallesi Fabrikalar Caddesi No:13 (Eski TEK Binası)
Ulaşım: Uşak Belediyesi Ana Hizmet Binasına yaklaşık 200 metre uzaklıkta olan Uşak Kent Tarihi Müzesi Şahlan 2 otelini sağınıza aldığınızda 100 metre ilerde yolun sol tarafında bulunmaktadır.

Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: Uşak Belediyesi 
Denetleyen Müze: Uşak Müzesi Müdürlüğü 
Kaynak ve Fotoğraf: http://www.usakkentmuzesi.com




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Uşak
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.