Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Altındere Vadisi Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Trabzon 12 Mayıs 2014     4518 0 Engin D 

 Altındere Vadisi Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon ili sınırları içinde yer alır. 1987 yılında ilan edilmiştir.Yüz ölçümü 4.468 hektardır. Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon ili Maçka ilçesi sınırları içerisinde yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon il merkezine 48 km. Maçka ilçe merkezine18 km., en yakın yerleşim yeri olan Coşandere Köyü Maçka ilçesine 2 km, Altındere Köyü ise 17 km. uzaklıktadır. 

Sumela Manastırına en yakın noktaya ulaşan araç yolundan sonra tüm Milli Park içerisinde yer alan yayla ve orman yolları sanat yapılı, yol kaplaması olarak stabilize veya ham yol özelliklerinde olup, 64,3 km. orman yolu ve 2605 km. uzunluğunda yayla patikası bulunmaktadır.



Sümela Manastırı, Altındere Vadisi ve bu vadinin jeomorfolojik yapısı ile flora ve faunası milli parkın kaynak değerini oluşturmaktadır. Manastır, vadinin batı yamacında, 1.300 metre yükseklikte, M.S. 4. yüzyılda kurulmuştur. Hristiyanlığın çevrede yayılmasında etkili olmuştur. Duvarları dik ve derin bir vadi içinden akan Altındere, Doğu Karadeniz Bölgesi otsu ve odunsu florasına ait örnekler sergilemektedir.

Sümela Manastırı, Altındere Vadisi'nin batı yamacında, 300 metrelik bir uçurumun önyüzünde kurulu. Tüm alana hükmeden yapısıyla etkileyici bir görüntü sunuyor. Dar ve uzun bir merdivenle girilen manastır sukemeri, kütüphane, mutfak, rahip odaları, kilise, kutsal suyun toplandığı havuz ve birçok şapelden oluşuyor.



Altındere Vadisi Milli Parkı hayvan topluluğu bakımından da zengin. Atmaca (Accipiter nisus), puhu (Bubo bubo), şahin (Buteo buteo), bıldırcın (Coturnix coturnix), ishakkuşu (Otus scops), urkeklik (Tetraogallus caspius) alanda görülen önemli kuş türleri. Yakın çevrede yaşayan bazı hayvan türleri de insan baskısından kaçarak buraya sığınıyor. Tilki (Vulpes vulpes), karaca (Capreolus capreolus), vaşak (Lynx lynx), boz ayı (Ursus arctos), yabandomuzu (Sus scrofa), kurt (Canis lupus), çakal (Canis aureus), porsuk (Meles meles) buradaki önemli memeli türleridir.

Bitki örtüsü Doğu Karadeniz'in eşsiz değerlerini içeriyor. Yükseltiye göre değişen orman ve alpin örtüsü gerek tür ve kompozisyon, gerek değişik mevsimlerde sergiledikleri görünüm açısından en önemli estetik kaynağı.

Doğu Karadeniz köknarı (Abies nordmanniana), doğu Karadeniz akçaağacı (Acer cappadocicum), çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanoides), tüylü huş (Betula pendula), adi gürgen (Carpinus betulus), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), doğu ladini (Picea orientalis), titrek kavak (Populus tremula), alanda yer alan ağaç türlerinden bazıları.

Altındere Vadisi'ndeki Meryemana Deresi bazı mevsimlerde yan derelerin katılmasıyla büyüyor. Vadinin doğu yamacından katılan derelerin bazıları Zelişka, Karataş, Küçüksu, İncesu; batı yamacından katılanlar ise Çığyolu, Aksu, Gırlavu.



Altındere Vadisi Milli Parkı, Doğu Karadeniz Bölgesinin ve Trabzon ilinin en önemli çekim noktasıdır. Yılda yaklaşık 350.000'i aşkın kişi Milli Parkı ziyaret etmektedir. Temel algılama ögesi Sumela Manastırı başta olmak üzere kültürel değerlerdir. Özellikle orman, vadi ve akarsu peyzajlarının hakim olduğu kırsal rekreasyon alanları, doğal ve coğrafik yapının elverdiği ölçüde trekking, kampçılık, tırmanma, sportif balık avcılığı, doğa araştırması, bilimsel çalışmalar vb. eylemler için yoğun olarak kullanılmaktadır. Milli Park doğa algılama, inceleme, yürüyüş, kültürel değerleri anlama ve algılama gibi bir çok eyleme olanak tanıyan kaynak değerlere sahiptir. Altındere Vadisi Milli Parkı içerisinde İdareye ait toplam 32 yatak kapasiteli 7 bungalov, 8 yatak kapasiteli sosyal tesis mevcuttur. Ayrıca lokanta ve satış ünitelerinin yer aldığı bir kompleks bulunuyor.


<b>KAYNAKLAR: </b>

<b>FOTOGRAFLAR:<b> 
Wikimedia Commons



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Trabzon
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.